Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trinástka je moje šťastné číslo, tvrdí Adam Žampa

Rakúšania sa zlatej medaily z majstrovstiev sveta na domácom snehu v Schladmingu nedočkali ani v superkombinácii mužov. V súčte zjazdu a slalomu bol najlepší Američan Ted Ligety a po zlate zo super G pridal druhé.

11.02.2013 19:44 , aktualizované: 21:09
adam zampa Foto: ,
Adam Žampa.
debata

A to má svoju parádnu disciplínu obrovský slalom len pred sebou. Striebro si vybojoval Chorvát Ivica Kostelič a bronz zostáva v Rakúsku zásluhou Romeda Baumanna, ktorý po zjazde ešte viedol. Obhajca titulu Nór Aksel Lund Svindal nezvládol slalom, zastavil ho nepopulárny „špicar“.

„Vedel som, že po zjazde mám pred slalomom dobrú východiskovú pozíciu. Jazdil som múdro a mal som to pod kontrolou. V seriáli Svetového pohára sa pohybujem už deväť rokov a viem, ako sa vyrovnať s tlakom,“ cituje portál www.laola1.at Teda Ligetyho.

Víťazný Ted Ligety na slávnostnej ceremónii po... Foto: SITA/AP, Matthias Schrader
Ted Ligety Víťazný Ted Ligety na slávnostnej ceremónii po boku hostesky.

Výborne si počínal Adam Žampa. Po zjazdárskej časti patrila úradujúcemu majstrovi Slovenska v tejto disciplíne 26. priečka s odstupom 4,18 s za najrýchlejším Romedom Baumannom z Rakúska. V slalome Žampa správne zariskoval a na profilom náročnom kopci sa aj vďaka viacerým výpadkom popredných zjazdárov posunul vpred o trinásť priečok a obsadil 13. miesto. V hodnotení slalomu sa zmestil dokonca do prvej desiatky, keď mal deviaty najrýchlejší čas.

„Pred zjazdom som si vravel, že bude dobré ak sa vojdem do tridsiatky a môj odstup nebude vyšší ako štyri a pol sekundy. Tušil som, že najlepší zo zjazdu budú mať na náročnej ľadom pokrytej trati slalomu problémy. A tak to aj bolo, dosť ich povypadávalo,“ informoval Adam Žampa. K svojmu solídnemu vystúpeniu v slalome podotkol, že mohlo byť aj lepšie: „Nešiel som úplne naplno. V niektorých úsekoch som radšej zvoľnil tempo, lebo som chcel dôjsť do cieľa. Trináste miesto je dobré, veď trinástka je moje šťastné číslo. Nosím ju na prilbe a trinásteho som sa aj narodil.“

Dvadsaťdvaročný Žampa si týmto umiestnením výrazne vylepšil svoj najlepší výsledok z majstrovstiev sveta, ktorý sa doteraz spájal s 21. miestom v slalome z Val d´Isere z roku 2009.

V utorok je na svetovom šampionáte atraktívna vsuvka, ktorá sa volá tímová súťaž. A obsadzuje ju aj Slovensko. Reprezentovať by mali Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová, Adam Žampa a jeden z dvojice Andreas Žampa a Matej Falat. Jazdiť by sa malo od 17.00 h pod reflektormi.

„Brat Andreas a Matej budú mať predpoludním kvalifikáciu. Lepší bude štartovať v tímovej súťaži,“ objasnil Adam Žampa.

Šestnásť tímov sa stretne vyraďovacím spôsobom od osemfinále až do finále. Každý člen tímu absolvuje jednu jazdu v paralelnom slalome proti súperovi z iného tímu. Rýchlejší z nich získa pre svoju krajinu bod. Za možného stavu 2:2 bude rozhodujúci súčet všetkých časov. Tím s nižším súčtom pokračuje ďalej. Titul obhajujú Francúzi, ktorí si pred dvoma rokmi vo finále v Ga-Pa poradili s Rakúšanmi. Slováci vtedy už v kvalifikácii nestačili na Nemcov.

Výsledky – superkombinácia mužov (zjazd + jedno kolo slalomu): 1. Ted Ligety (USA) 2:56,96 min, 2. Ivica Kostelič (Chor.) +1,15 s, 3. Romed Baumann (Rak.) +1,17, 4. Andreas Romar (Fín.) +1,34, 5. Sandro Viletta (Švaj.) +1,42, 6. Alexis Pinturault (Fr.) +1,45, 7. Silvain Zurbriggen (Švaj.) +1,46, 8. Carlo Janka (Švaj.) +1,69, 9. Dominik Paris (Tal.) +1,92, 10. Matthias Mayer (Rak.) +2,41,… 13. Adam Žampa (SR) +4,28, Matej Falat (obaja SR) nedokončil slalomové kolo

debata chyba