Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Majster obrovského slalomu je svetovým šampiónom v super G

V kariére vyhral 15 pretekov Svetového pohára aj majstrovstvá sveta v obrovskom slalome, ale ani jedny v super G. Ale už to nie je pravda. Američan Ted Ligety na svetovom šampionáte v Schladmingu nechal prekvapujúco za sebou kompletnú zjazdársku elitu a stal sa kráľom superobrovského slalomu.

06.02.2013 15:08
Ted Ligety Foto: ,
Medailisti z mužského super G. V strede majster sveta Ted Ligety.
debata

Traťou dlhou 1885 m preletel ako blesk a v cieli zožal aplauz 24 000 divákov. Druhého Francúza Gauthiera de Tessieresa zdolal o dve desatiny sekundy. Za sebou nechal aj najväčšieho favorita Nóra Aksela Lunda Svindala, ktorý bral bronz. Obhajca titulu z Ga-Pa Talian Christof Innerhofer skončil siedmy.

„Šiel som na riziko, najmä v spodnej časti som s námahou udržal správnu líniu a vďaka tomu vyhral. Zdá sa mi to dosť neuveriteľné, lebo som to nečakal,“ vravel víťazný Američan do kamier ORF.

Americký tábor viditeľne pookrial po utorkovom hrozivo vyzerajúcom páde a nútenom odstúpení svojho najväčšieho esa Lindsey Vonnovej zo šampionátu.

„Mal som niekde v podvedomí, čo sa stalo Lindsey. Na môj výkon to však nemalo vplyv. To som si nemohol pripustiť,“ dodal Ligety.

Do Schladmingu prišiel najmä s vizitkou skvelého protagonistu obrovského slalomu. Teraz si však trúfa aj v ďalších disciplínach.

„Rátam, že aj v kombinácii by sa mohol podariť dobrý výsledok,“ vravel olympijský šampión v zjazdárskej všestrannosti z Turína 2006.

Ligety je už tretím Američanom, ktorý na MS získal zlato v superobrovskom slalome. Pred ním v roku 2001 triumfoval Daron Rahlves a o štyri roky neskôr Bode Miller.

Rovnako ako v úvodnom ženskom super G, aj medzi mužmi sa domáci Rakúšania medaily nedočkali. Tentoraz však mali k nej oveľa bližšie, keďže Hannes Reichelt skončil štvrtý a Matthias Mayer piaty.

„Skončiť štvrtý na majstrovstvách sveta a ešte v domácom prostredí je trpké,“ komentoval Reichelt pre ORF. "Viditeľnosť na cieľovom svahu bola zlá a trať už dosť rozbitá. Vo Svetovom pohári by som toto umiestnenie bral, bolo by pre mňa druhé najlepšie,“ doplnil Mayer.

Slováci mali v pretekoch dvojnásbné zastúpenie. Adam Žampa príjemne prekvapil, keď skončil v prvej polovici štartového poľa na 36. mieste. Za víťazom zaostal o necelé štyri sekundy. Matej Falat, úradujúci majster Slovenska v tejto disciplíne, skončil päťdesiaty.

„S číslom 64 som skončil na 36. mieste. Nie som spokojný, pretože som na trati spravil jednu veľkú chybu,“ Žampa na svojej facebookovej prezentácii.

Super G mužov: 1. Ted Ligety (USA) 1:23,96 min, 2. Gauthier de Tessiéres (Fr.) +0,20 s, 3. Aksel Lund Svindal (Nór.) +0,22, 4. Hannes Reichelt +0,55, 5. Matthias Mayer (obaja Rak.) +0,95, 6. Alexis Pinturault (Fr.) +1,03,…36. Adam Žampa +3,98, 50. Falat (obaja SR) +6,89.

debata chyba