Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Schladming hostí zjazdársku elitu

Pripraviť sa, pozor, štart. V rakúskom Schladmingu sa dnes začína svetový šampionát rýchlosti a techniky na zasnežených svahoch.

05.02.2013 08:00
Veronika Velez-Zuzulová Foto:
Veronika Velez-Zuzulová je už tradične najväčším slovenským tromfom na MS.
debata

Majstrovstvá sa konajú v krajine zasľúbenej zjazdovému lyžovaniu. Rakúšania tvrdia, že pre nich je to športová udalosť roka. Šesťstopäťdesiat lyžiarov z päťdesiatich krajín sa počas necelých dvoch týždňov pobije o 33 medailí v 11 disciplínach. Priamo na mieste sa očakáva 400 000 fanúšikov. A to má malá podhorská dedinka necelých 5000 obyvateľov.

Táto zjazdárska sezóna má zatiaľ jednu ženskú suverénku a jasného mužského lídra. Tina Mazeová a Marcel Hirscher sú tí, ktorí by sa mali pobiť o titul najúspešnejšieho zjazdára šampionátu. Ak Slovinka potvrdí superformu zo Svetového pohára, mohla by sa tešiť zo štyroch alebo piatich medailí. Mazeová v tejto sezóne ovládla štyri obrovské slalomy, jeden slalom, jednu superkombináciu a tiež superobrovský slalom. Piatu medailu by mohla získať v tímovej súťaži. Dlhodobo najlepšia zjazdárka Lindsey Vonnová vyhrala síce šesť pretekov Svetového pohára, ale chýbajú jej pódiové umiestnenia. Za Mazeovou zaostáva o takmer 1000 bodov a svoju šancu na sezónny úspech sa pokúsi využiť v Schladmingu. Pomôcť by jej v tom mal aj luxusný autobus, ktorý jej požičal jej sponzor Red Bull. Tento kolos na kolesách využíva aj majster sveta formuly 1 Sebastian Vettel a Vonnovej by mal slúžiť na oddych a dobitie batérií.

Vonnová si počas sezóny vzala prestávku na zotavenie zo zdravotných a psychických problémov. Teraz by však mala byť v najlepšej forme. "Zrejme prvý raz som pricestovala na svetový šampionát úplne zdravá a oddýchnutá. Lepšie to už ani nemohlo vypáliť. Som pripravená bojovať iba o medaily,“ vravela 28-ročná Američanka v rozhovore pre AP.

Domáce prostredie by chcel premeniť na medailový zásah najmä Marcel Hirscher. Špecialista na točivé disciplíny v tejto sezóne vyhral štyri slalomy a pridal aj jeden triumf v paralelnom a ďalší v obrovskom slalome. Práve v Schladmingu si vlani vybojoval svoj prvý veľký glóbus za celkové prvenstvo vo Svetovom pohári a verí si aj teraz.

"Hirscher je jedným z tých športovcov, ktorí sa vedia výborne vyrovnať s tlakom. Robí ho to ešte silnejším. Čím viac sa od neho očakáva, tým je lepší,“ chváli šéftréner rakúskych mužov Mathias Berthold.

Vďaka nenáročným nominačným kritériám sa na majstrovstvách sveta pravidelne zúčastňuje väčší počet slovenských pretekárov. Z pôvodne nominovanej jedenástky vypadol Šimon Štancel, reprezentovať bude šesť žien a štyria muži. Dnes vstúpi do bojov v super G Kristína Saalová, ale najväčšie ambície sa tradične spájajú so slalomom. Okrem stálice Veroniky Velez-Zuzulovej (tretia v hodnotení SP v slalome) v tejto sezóne Svetového pohára v najtočivejšej disciplíne bodovali aj Petra Vlhová a Adam Žampa. Ten si pripísal body aj v obrovskom slalome. Toto trio doplnené o talentovaného Mateja Falata by sa malo predstaviť aj v atraktívnej tímovej súťaži.

"Bude sa koncentrovať na slalom. Okrem svojej hlavnej disciplíny absolvuje už len tímovú súťaž. Pred majstrovstvami absolvuje kondičný tréning v Ríme a neskôr krátku prípravu v Taliansku,“ potvrdil Timotej Zuzula, tréner a otec Veroniky Velez-Zuzulovej. "Moja najlepšia disciplína je slalom. Šanca však bude aj v superkombinácii, kde je o niečo menšia konkurencia,“ informoval Matej Falat. To isté platí aj pre Adama Žampu.

Program v Schladmingu

Utorok 5. 2.: super G žien (11.00 h – Saalová), streda 6. 2.: super G mužov (13.00 – Adam Žampa, Falat, Siráň), piatok 8. 2.: superkombinácia žien (10.00 zjazd/14­.00 slalom – Gantnerová, Saalová), sobota 9. 2.: zjazd mužov (11.00), nedeľa 10. 2.: zjazd žien (11.00 – Gantnerová), pondelok 11. 2.: superkombinácia mužov (12.00 zjazd/18­.15 slalom – Adam a Andreas Žampovci, Falat), utorok 12. 2.: tímová súťaž (17.00 – Velez-Zuzulová, Vlhová, Žampa, Falat), štvrtok 14. 2.: obrovský slalom žien (10.00 / 13.30 – Gantnerová, Kantorová, Vlhová), kvalifikácia obrovského slalomu mužov (10.00/13.30), piatok 15. 2.: obrovský slalom mužov (10.00/ 13.30 – Adam Žampa, Andreas Žampa, Falat, Siráň), sobota 16. 2.: slalom žien (10.00 / 13.30 – Velez-Zuzulová, Gantnerová, Lukáčová, Vlhová), kvalifikácia slalomu mužov (10.00 / 13.30), nedeľa 17. 2.: slalom mužov (10.00 / 13.30 – Adam Žampa, Andreas Žampa, Falat, Siráň).

debata chyba