Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Prvá disciplína v Schladmingu, šanca pre Vonnovú aj Mazeovú

Lindsey Vonnová alebo niekto iný? Majstrovstvá sveta v alpskom lyžovaní v rakúskom Schladmingu čaká v utorok ostrý štart. Kto sa stane majiteľkou prvej zlatej medaily v ženskom super G?

04.02.2013 20:00
Lindsey Vonnová Foto: ,
Lindsey Vonnová sa zamýšľa možno aj nad tým, ako dopadne v Schladmingu.
debata

Historické štatistiky hovoria v prospech Vonnovej, ale svetové šampionáty bývajú nevyspytateľné. Práve táto 28-ročná Američanka vyhrala 18 z 28 pretekov Svetového pohára v super G, ktoré absolvovala od februára 2009. Dve z nich aj v aktuálnej sezóne. V tejto disciplíne je navyše svetovou šampiónkou z roku 2009. Ak pridá zlato aj zo Schladmingu, stane sa štvrtou ženou v histórii s dvoma zlatými zo super G. Jej tri úspešné predchodkyne boli Ulrike Maierová, Isolde Kostnerová a Anja Pärsonová.

"Uprostred sezóny som si dopriala súťažnú pauzu a teraz som oddýchnutá a plná síl. Lepšie to časovo ani nemohlo sadnúť. Najlepšie sa cítim práve pred majstrovstvami sveta,“ uviedla Vonnová v rozhovore pre AP. Fešnú Američanku budú počas šampionátu strážiť bodyguardi a k dispozícii bude mať aj luxusný autobus od sponzora Red Bull, ktorý používa aj majster sveta efjednotky Sebastian Vettel.

„Pokoj a koncentrácia na preteky budú veľmi dôležité,“ poznamenala Vonnová.

Jej hlavnou konkurentkou by mala byť Tina Mazeová, ale šancu na zlato má aj Viktoria Rebensburgová. Práve Slovinka a Nemka sa stali víťazkami zostávajúcich dvoch superobrovských slalomov v tejto zime. Mazeová je držiteľkou troch z piatich slovinských medailí z majstrovstiev sveta, ale ani jedna nepochádza z rýchlostnej disciplíny. Prípadná utorková zo super G by bola prvou. Rebensburgová sa môže stať druhou Nemkou so zlatom z tejto disciplíny. Tou prvou bola v roku 1993 Katja Sezingerová.

Bude sa takto Tina Mazeová tešiť aj v Schladmingu? Foto: SITA/AP, Pier Marco Tacca
Tina Mazeová Bude sa takto Tina Mazeová tešiť aj v Schladmingu?

"Super G je veľmi náročná a nebezpečná disciplína. V zjazde sú pred pretekmi povinné tréningy, pretekárky sa môžu zoznámiť s traťou, ale to v super G neexistuje. A pritom rýchlosť dosiahnutá v super G nie je omnoho nižšia od tej zo zjazdu,“ vysvetlila Rebensburgová pre nemecké médiá.

Rakúšania by si veľmi želali, aby Elisabeth Gorglová našla stratenú formu práve na majstrovstvách sveta. Obhajkyňa titulu z Ga-Pa sa v tejto sezóne dostala v super G najvyššie na 12. miesto.

„Táto sezóna jej zatiaľ nevychádza, ale nič nie je nemožné. Čo ak sa prebudí práve v Schladmingu?,“ položil rečnícku otázku internetový server ORF.

Ženský super G v Schladmingu meria 2194 m. Zjazdárky sa spustia z výšky 1331 m a absolvujú prevýšenie 560 m. Maximálny sklon na trati je 48%. V štartovej listine figuruje 59 pretekárok, medzi nimi aj Slovenka Kristína Saalová s číslom 54.

debata chyba