Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Petra je víťazný typ. Z pretekov si nerobí ťažkú hlavu

Sú z Liptova a so sestrou vyrastali na kopci. K lyžovaniu sa Boris a Petra Vlhovci dostali akoby automaticky.

08.01.2013 08:00
Petra Vlhová, Boris Vlha Foto:
Petra je asi naozaj talent, vraví o sestre brat Boris.
debata

„Otec prevádzkoval bufet na Čertovici a v zime sme boli vlastne nonstop na lyžiach. Neskôr sme mali bufet aj v Jasnej na Záhradkách, tam začala Petra prvýkrát skúšať lyže,“ priblížil Boris Vlha začiatky svojej sestry. Dnes má Petra 17 rokov a na Slovensku je od nej v slalome lepšia už len Veronika Velez-Zuzulová. Má bronz z majstrovstiev sveta juniorov, prvé body zo Svetového pohára a v Európskom pohári je dokonca na čele slalomového hodnotenia. O štyri roky starší Boris ju sprevádza na pretekoch ako manažér a asistent trénera.

Spomeniete si na prvé preteky svojej sestry? Ja som bol v predžiakoch a Peťa začala skúšať kategóriu superbejby, kde môžu lyžovať aj dvojročné deti. Bolo to na Donovaloch, keď mala dobrý čas, možno by aj vyhrala, ale minula cieľ. Urobila to presne rovnako ako na prehliadke trate, čiže prešla mimo cieľa. Jej prvé dobré umiestnenie prišlo na Kubínskej holi, kde bola tretia už v kategórii žiačok.

Lyžovať ste začali obaja, neskôr pokračovala už len Petra. Prečo? Keď začala Peťa zbierať prvé miesta na žiackych pretekoch, mal som pätnásť rokov a skončil som. V juniorskej kategórii som už nepokračoval. Otec rozhodol, že treba investovať do nej, že to bude mať väčší zmysel. Na Slovensku sa ale nebolo s kým porovnávať. Petra prišla na štart, dala druhej v poradí dve sekundy a išlo sa domov. Potom odišla pretekať do zahraničia, tam ju to trochu prefackalo a uvedomila si, o čom to je…

V Liptovskom Mikuláši máte rodinnú firmu, ktorá bola zrejme hlavným zdrojom financií pre Petrinu prípravu. Keby sme firmu nemali, dnes sa o Petre spolu nebavíme. Neskôr ju podchytil slovenský Rossignol a začal nám pomáhať s lyžami. Po triumfe na olympijských hrách mládeže vlani v Innsbrucku pribudli financie aj zo Slovenského olympijského výboru, niečo dáva aj Slovenská lyžiarska asociácia a otec tiež zohnal menších sponzorov. Ale hlavným zdrojom zostala naša firma.

Vraj v nej pracujete aj vy. Môžete priblížiť, čím sa zaoberáte? Je to malá strojárska firma. Som vyučený strojár a robím tam s otcom. Dodávame náhradné diely aj pre švédsku Ikeu – ozubené kolesá, valce, dopravníky, repasujeme, brúsime, kalíme. V zime chodím s Peťou po pretekoch, ale keď treba, robím vo firme. Aj teraz pred sviatkami som prišiel v sobotu domov, v nedeľu a pondelok som vo firme obrúsil nejaké veci a potom šiel na ďalší výjazd. Otec vravel, že čím skôr to urobím, tým lepšie pre náš lyžiarsky tím.

Petra je športový talent. Čo má rada okrem lyžovania? Povedal by som, že ona je talent na chlapčenské športy. Hrá futbal, florbal, tenis a tiež jazdí na motorke. Napríklad futbal hrá veľmi dobre a na nohe si dokáže kopnúť loptu aj päťdesiatkrát bez toho, aby jej padla. Ale všeobecne plat: čoho sa v športe chytí, to jej ide.

Motorka je vaša a sestra na nej jazdí? Niekedy sme jej to zakazovali, ale ona si ju aj tak vzala. Stál som raz s kamarátom na ulici a zrazu začujeme zvuk motorky. A o chvíľu sme ju videli vychádzať z nášho dvora na mojej kroske. Nebol si doma, tak tom sa nemala koho opýtať, či môžem, povedala mi. Teraz už jazdí menej a serióznejšie berie lyžovanie.

Čo si na nej vážite ako na športovkyni? Trénuje rada? Je víťazný typ, súťaživá, cieľavedomá a nechýba jej sebavedomie. Nepreháňa to však. Nechodí po meste s nosom hore a neupozorňuje na seba, že to som ja, kto vyhral mládežnícku olympiádu. V poslednom čase som si všimol, že je lepšia v pretekoch ako tréningoch. Dievčatám, ktoré je počas tréningu porážali, dala v pretekoch aj dve-tri sekundy. Ona si zo súťaží nerobí veľkú hlavu. Nie je zbytočne napätá, nevníma tlak. To je, myslím si, veľmi pozitívna vlastnosť pre športovca.

Po kom zdedila športového ducha? Neviem. Mama a otec nešportovali súťažne. Lyžujú iba rekreačne. Doteraz sa zamýšľame nad tým, prečo je taká dobrá. Asi to bude naozaj talent.

Má aj nejakú zlú vlastnosť, ktorá by ju mohla brzdiť v kariére? Je náladová. Keď nemá náladu, nedá sa s ňou veľmi robiť. Niečo jej poviem a žiadna odozva. Potom svitne nový deň a zrazu príde na raňajky ako vymenená. Je vysmiata a všetko je zrazu v poriadku.

Aké profily trate v slalome jej vyhovujú? Roviny nemá rada, radšej strmšie kopce. A uprednostňuje hustejšie osadené bránky. Dlhé vzdialenosti medzi bránkami sa jej nepáčia. Radšej maká v jednom kuse, nerada vychádza z rytmu.

Aký má Petra vzťah s Veronikou Velez-Zuzulovou? Sú kamarátky, vôbec nie je medzi nimi badať 11-ročný rozdiel. Vždy, keď Veronika zíde trať, podá jej report, aby vedela, na čo si má dať pozor. Chceli by sme, aby v budúcnosti viac spolu trénovali.

S čím by ste boli spokojný na konci tejto možno prelomovej sezóny? Želal by som si, aby sa Petra vo Svetovom pohári prepracovala podľa FIS bodov do prvej slalomovej tridsiatky. Tiež bude dôležité uspieť na juniorskom svetovom šampionáte v Québecu. Pôjdeme však aj na seniorské majstrovstvá sveta do Schladmingu a pokúsime sa aj tam urobiť dobrý výsledok.

Pre Vlhovú je príkladom Shiffrinová

Petru Vlhovú vedie Ivan Iľanovský. Prekvapilo trénera, že jeho 17-ročná zverenka už zabodovala vo Svetovom pohári? „Som rád, že to tak je, ale konkurencia nespí. Pozrite sa na Mikaelu Shiffrinovú. Má tiež sedemnásť rokov a v Záhrebe vyhrala už svoj druhý slalom vo Svetovom pohári. Jasné, že ona je Američanka, má sebavedomie a skúsenosti už z minulého ročníka. Petra ich len zbiera, ale určite chceme do konca sezóny jazdiť okrem Európskych aj Svetové poháre. Len tak sa môže zlepšovať,“ priblížil Iľanovský.

debata chyba