Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Žampa: Som nahnevaný, ale aj nabudúce pôjdem naplno

Slovákom slalomový Záhreb tento rok neprial. Po Veronike Velez-Zuzulovej nedotiahol sľubne rozbehnutú druhú jazdu na Medveďom vŕšku do úspešného konca ani Adam Žampa.

06.01.2013 16:18
zampa Foto: ,
Adam Žampa v cieli v Záhrebe.
debata

Pár bránok pred cieľom urobil chybu a stratil cenné sekundy. Pritom medzičasy ho v 2. kole radili na priebežnú prvú pozíciu. Napokon z toho bolo 28. miesto a odstup 5,79 za víťazným Rakúšanom Marcelom Hirscherom. Stačilo to aspoň na 3 body do hodnotenia Svetového pohára, ale 22-ročný Tatranec chcel viac.

Čo sa vám preháňalo hlavou krátko po dojazde do cieľa?
Ak mám pravdu povedať, som na seba strašne naštvaný. Aspoň som si však skúsil jazdiť čo to dá na takej hladkej trati.

Mali ste najrýchlejší medzičas a krátko pred cieľom prišla chyba, keď vás vyhodilo z ideálnej stopy. Môžete to opísať?
Chcel som ísť naplno a aj sa mi to darilo. Vŕšok a stredná časť trate boli dobré. Pri nájazde do strmšej časti pred cieľom som si vravel, že musím zostať vpredu na lyžiach, ale stal sa opak. Dostal som sa dozadu a vykoplo ma to. Snažil som sa ešte zabojovať, aby to vyšlo aspoň na nejaké body do Svetového pohára.

Ako hodnotíte celkovo svoj záhrebský výkon?
S prvou jazdou som veľmi spokojný a s tou druhou spolovice, lebo som to nedotiahol až do cieľa.

Sezóna má za sebou prvú polovicu a vy máte tri bodované umiestnenia vo Svetovom pohári. Boli ste deviaty v obrovskom slalome v Soldene, šestnásty v slalome vo Val d´Isere a teraz dvadsiaty ôsmy opäť v slalome. Zodpovedá to vaším očakávaniam?
Pred sezónou som dúfal, že začnem bodovať. Začal som, ale v tých druhých kolách čakám od seba trochu viac. Neoplatí sa to zadržiavať, treba jazdiť od štartu do cieľa plynulo a nerobiť chyby. Aj keď mi to v Záhrebe nevyšlo, pôjdem nabudúce naplno. Som si tým istý.

Po prvej jazde ste boli na 24. mieste a tisícky Chorvátov vám aplaudovali ako majstrovi sveta. Cítili ste tú veľkú podporu?
Atmosféra je v Záhrebe úplne perfektná, lebo diváci podporujú všetkých, nielen svojich pretekárov. Po prvom kole sa ma pýtali ako sa mi tu páči a kam chodím k moru. Tak som im po chorvátsky vravel, že je tu super a k moru chodím do Rabacu. Dostal som na to veľký ohlas.

Čech Kryštof Krýzl skončil o sedem priečok vyššie, ale nebyť tej chyby, asi by ste ho zdolali.
Po prvej jazde sme si vraveli, že konečne nám to obom vyšlo na druhé kolo. Som rád, že on uspel aj v druhom, keď už ja nie. Vzájomne si fandíme. Medzi Čechmi a Slovákmi je to vždy trochu bližšie ako s Rakúšanmi alebo Nemcami.

Kto všetko vás podporoval v cieľovom priestore?
Rodičia, bratia, známi a tiež Veronikin fanklub, ktorý sa stal už aj mojím fanklubom, Bolo tu asi 15–20 Slovákov, čo je perfektné. Ďakujem im.

Aký máte najbližší program?
Pôjdem Svetový pohár v Adelbodene obrovský slalom aj slalom. Brat Andreas sa tam predstaví tiež, ale len v obrovskom slalome.

V Záhrebe vyhral Hirscher

Rakúšan Marcel Hirscher sa s náskokom 57 stotín sekundy stal víťazom nedeľňajšieho slalomu Svetového pohára 2012/2013 v alpských lyžiarskych disciplínach v chorvátskom Záhrebe. V 2. kole predviedol vydarený útok z druhej pozície, zatiaľ čo líder Jens Byggmark zo Švédska klesol až na 26. priečku. Na stupne pre najlepších sa postavili aj Švéd André Myhrer a víťazov krajan Mario Matt (+1,09)

debata chyba