Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Velez-Zuzulová spadla, Vlhová zvládla len pár bránok

Tentoraz skončila ďaleko od stupňov najlepších. Slovenská zjazdárka Veronika Velez-Zuzulová po dvoch víťazstvách v pretekoch Svetového pohára obsadila v Záhrebe 24. miesto. Druhá Slovenka Petra Vlhová nedokončila prvé kolo.

04.01.2013 19:28 , aktualizované: 20:07
Veronika Velez-Zuzulová Foto:
Pád Veroniky Velez-Zuzulovej.
debata

Velez-Zuzulová vyrazila na trať so štartovým číslom jeden a po prvom kole jej patrila desiata priečka so stratou vyše jeden a pol sekundy na vedúcu Američanku Shiffrinovú. V druhej jazde riskovala, na medzičasoch atakovala líderku Loesethovú, ale tesne pred cieľom spadla a hoci sa znovu postavila na lyže, dokončila s výraznou stratou.

„Mrzí ma, že to nevyšlo, ale dala som do toho všetko. Aj únava už asi zahrala svoje, posledné dni mi dali zabrať. Po páde som sa ťažko dvíhala. Teraz potrebujem určite pár dní oddychu,“ uviedla Velez-Zuzulová.

Vlhová chcela vo svojom druhom štarte medzi zjazdárskou elitou potvrdiť, že 11. priečka zo Semmeringu nebola náhodná. „Chytila som špicara, neviem, čo sa dá viac k tomu povedať. Išla som len pár bránok, škoda, lebo mne zatočené slalomy celkom vyhovujú a chcela som veľmi prísť do cieľa a postúpiť do 2. kola. Teraz musím ísť ďalej a veľa trénovať. Čaká ma príprava v Lichtenštajnsku, potom slalom Svetového pohára vo Flachau a nejaké európske poháre,“ uviedla talentovaná lyžiarka.

V Záhrebe bolo v piatok desať stupňov a takmer jarná pohoda. Na kopci nad mestom meter nastriekaného snehu a dva slalomy, ktoré majú v zjazdárskom svete vysoký cveng. Ten ženský, ktorý sa jazdil na Medveďom vŕšku už deviaty raz, sa dostal do kalendára Svetového pohára vďaka Janici Kosteličovej. Famózna chorvátska zjazdárka pred časom tak zbláznila svojich krajanov do lyžovania, že ešte počas jej kariéry (skončila po ZOH 2006 pre chronické bolesti v kolene) sa zo Snežnej kralice nad Záhrebom stal slalomový pojem. Dnes je už štvornásobná olympijská víťazka a päťnásobná majsterka sveta iba v úlohe ambasádorky tohto podujatia a osobnej trénerky svojho brata Ivicu.

Ale späť k ženám. Medzi pretekárkami chýbala vlaňajšia Snehová kráľovná Marlies Schildová, ktorá je po operácii kolena a má už po sezóne. Chorvátski organizátori sa zastrájali, že budú držať palce Slovinke Tine Mazeovej.

„Marlies je naša kráľovná. V minulosti u nás vyhrala štyri razy, škoda, že tento rok chýba. Preto budeme držať palce Tine Mazeovej, ktorá má v tejto sezóne šancu vyhrať celý Svetový pohár,“ vyjadril sa pre médiá generálny manažér pretekov Vedran Pavlek. Chorvátski fanúšikovia na žrebovaní čísel tvrdili niečo iné. Svojou plynulou chorváčtinou ich zaujala Slovenka Velez-Zuzulová. „Veroniku máme radi ako svoju, lebo roky trénovala spolu s Janicou. A keďže tento rok nemáme medzi favoritkami žiadnu našu pretekárku, budeme držať palce Veronike,“ povedala jedna zo Záhrebčaniek medzi novinármi Sandra Novoselič.

Záhrebské slalomy majú veľké meno aj vďaka svojim peniazom. Z podujatia Snow Queen Trophy vyrába obraz a zvuk 22 televíznych spoločností a chorvátska HRTV pripravuje 13 hodín živého vysielania. Chorváti disponujú rozpočtovým balíkom 120 000 eur pre každý zo slalomov, víťazka Shiffrinová brala 42 000.

Výsledky – slalom – Záhreb:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 2:01,73 min, 2. Frida Hansdotterová (Švéd.) +1,19 s, 3. Erin Mielzynská (Kan.) +1,76, 4. Nina Lösethová (Nór.) +2,09, 5. Laurie Mougelová (Fr.) +2,69, 6. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) +3,17,… 24. Veronika Velez-Zuzulová +12.53, … Petra Vlhová (obe SR) nedokončila prvé kolo.

Poradie vo SP 2012/2013 po 19 z 37 pretekov:

1. Tina Mazeová (Slovin.) 1139 bodov, 2. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 687, 3. Kathrin Zettelová (Rak.) 597, 4. Anna Fenningerová (Rak.) 450, 5. Viktoria Rebensburgová (Nem.) 431, 6. Mikaela Shiffrinová (USA) 426,… 13. Veronika Velez-Zuzulová 312, 79. Petra Vlhová (obe SR) 24

Poradie v hodnotení slalomu po 6 z 11 pretekov:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 336 bodov, 2. Veronika Velez-Zuzulová (SR) 312, 3. Tina Mazeová (Slovin.) 310, 4. Maria Höflová-Rieschová (Nem.) 279, 5. Tanja Poutiainenová (Fín.) 230, 6. Maria Pietiläová-Holmnerová (Švéd.) 212, … 37. Petra Vlhová (SR) 24

© Autorské práva vyhradené

debata chyba