Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová sa na Semmering teší, túži po druhom kole

Už len pár hodín a ďalšia slovenská zjazdárka sa dočká premiéry vo Svetovom pohári. V rakúskom Semmeringu by to nemala byť len premiéra do počtu.

28.12.2012 14:00
Petra Vlhová Foto:
Petra Vlhová na trati.
debata

Petra Vlhová má iba 17 rokov, ale za sebou už niekoľko pozoruhodných slalomových úspechov. Nedávno vyhrala preteky Európskeho pohára vo francúzskom Courcheveli a v hodnotení slalomu jej patrí priebežná prvá pozícia. Z uplynulej sezóny má zlato z I. zimných olympijských hier mládeže v Innsbrucku a bronz z juniorských majstrovstiev sveta z talianskeho Roccarasa. Je aj úradujúcou majsterkou Slovenska.

„Nechceme to preceňovať, ale sme radi, že sa Petre zatiaľ tak darí. Svojimi výsledkami plynule nadviazala na úspešnú minulú sezónu. Okrem víťazstva v Courcheveli si pripísala v Európskom pohári aj dve druhé miesta vo švédskom Vemdalene. Klamal by som, ak by som povedal, že som očakával taký skvelý začiatok sezóny,“ referoval Vlhovej tréner Ivan Iľanovský.

Vo štvrtok obaja nabrali smer Semmering, kde práve Vlhová doplní slovenskú slalomovú kvótu vo Svetovom pohári popri stálici Veronike Velez-Zuzulovej. Bude to už štvrtý ženský slalom sezóny, ale pre talentovanú Slovenku prvý na svahu Svetového pohára v kariére. Počas Vianoc sa členka Ski Klubu Javorovica Liptovský Ján pripravovala doma v Jasnej, hoci podmienky pri silnejúcom odmäku neboli ideálne.

„Petra sa veľmi teší, že sa bude môcť porovnať s najlepšími slalomárkami. V najnovších FIS bodoch jej v slalome patrí 42. pozícia, čiže približne s takým číslom by sa mala postaviť na štart prvého kola. Bolo by trúfalé tvrdiť, že zaboduje hneď v prvých pretekoch, ale veľmi po tom túži. S postupom do 2. kola by sme boli veľmi spokojní,“ komentoval Iľanovský.

Na otázku, aký náročný kopec v Semmeringu očakáva, odpovedal: „Petra tam ešte nikdy nesúťažila, ale čo som počul, je to náročný svah, kde to stále padá od štartu až do cieľa. Chystáme sa po Novom roku aj na Svetový pohár do Záhrebu, tam to však nie je žiadny extrém. Sám som zvedavý na to porovnanie a to, ako sa s tým Petra vyrovná. Do konca sezóny by sme chceli kombinovať Európske a Svetové poháre. Uvidíme, ako jej to pôjde.“

Slalom v Semmeringu sa pôjde pod umelým osvetlením. Prvé kolo odštartujú v so­botu o 15.00 a druhé s tridsiatkou najlepších o 18.00. Velez-Zuzulová, momentálne šiesta slalomárka Svetového pohára, tam skončila najvyššie v roku 2006 na siedmom mieste.

debata chyba