Slovenské tenistky postúpili medzi elitu Pohára federácie

SITA, Pravda.sk | 25.04.2010 16:27, aktualizované: 
Hantuchová Rybáriková Foto:
Daniela Hantuchová (vpravo) s Magdalénou Rybárikovou po rozhodujúcej štvorhre oslavujú postup.
Slovenské tenistky zvíťazili v dramatickom fedcupovom stretnutí nad Srbkami v Belehrade 3:2 a v roku 2011 si zahrajú v I. svetovej skupine Pohára federácie reprezentačných družstiev žien. O úspechu rozhodla štvorhra, v ktorej Daniela Hantuchová s Magdalénou Rybárikovou zdolali Jelenu Jankovičovú a jej krajanku Bojanu Jovanovskou 6:4, 6:3. V závere pri podaní Jankovičovej premenil šťastný slovenský tandem v poradí tretí mečbal a zariadil tak návrat do najvyššej kategórie po siedmich rokoch.

Najväčší podiel na opätovnom návrate medzi absolútnu špičku v tejto najprestížnejšej súťaži ženských tímov pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie má Daniela Hantuchová, ktorá počas víkendu vyhrala obe svoje dvojhry a bola vedúcou osobnosťou víťazného páru v záverečnej štvorhre. Práve v debli sa prejavili Hantuchovej skúsenosti, keď v rozhodujúcich okamihoch zachovala pokoj na rakete a postupne k sebe svojím výkonom strhla aj herne zakríknutú Rybárikovú.

Daniela Hantuchová (vpravo) v objatí s... Foto: SITA, AP
Hantuchová Rybáriková objatie Daniela Hantuchová (vpravo) v objatí s Magdalénou Rybárikovou.

Mladučká Jovanovská prehrala v prvom sete dvakrát svoje podanie. To prvé si ešte Srbky prostredníctvom Rybárikovej nezdaru vzali späť (z 0:2 na 2:2), ale druhé manko brejku z 2:4 už nestiahli. Pri podaní Hantuchovej Slovenky premenili po 53 minútach prvý setbal na 6:4. V druhom sete opäť ako prvá na podaní zaváhala 18-ročná Srbka (1:2*), ale vzápätí aj Rybáriková. V dôležitom piatom geme však odhodlané slovenské hráčky dokázali vziať servis aj Jankovičovej, keď sa Rybáriková blysla dvoma peknými volejmi pri sieti. Potom prehrávali Liptákove zverenkyne pri podaní skúsenej Hantuchovej 15:40, ale bojovnosťou a výborným servisom držiteľky kompletného Grand Slamu v mixe napokon zvýšili na 4:2. V závere sa už srbské hráčky zdolali samé. Za stavu 5:3 premenili Slovenky pri podaní Jankovičovej tretí mečbal, keď sa ich súperky pri nahranom voleji nedohodli a doslova „darovali“ Slovenkám premenenie mečbalu.

Matej Lipták (kapitán tímu SR): „Tento zápas rozhodla Daniela Hantuchová. Jej skúsenosti, výborná hra od začiatku do konca a viera, že to môžeme vyhrať. Prakticky sama získala tri body, hoci v záverečnej štvorhre jej dobre pomáhala aj Magda Rybáriková. Čo sa týka Magdinho výkonu proti Jovanovskej, nezvládla to, na tréningu si počínala oveľa lepšie. Mala ten zápas vyhrať, ale papierové predpoklady v Pohári federácie niekedy neplatia. Neuniesla zrejme tlak plynúci z toho, že mohla rozhodnúť celý tento zápas. Sme šťastní, že sa nám podarilo to, čo sme vlani ešte nedokázali. Obe svetové skupiny sú veľmi vyrovnané, ale rozdiel je v tom, že teraz môžeme konečne bojovať o pohár.“

Daniela Hantuchová: „Toto víťazstvo je pre Slovensko veľmi dôležité a som rada, že som k nemu mohla prispieť. Niekoľko rokov nám trvalo, kým sme sa dostali medzi najlepších na svete, lebo aj druhá svetová skupina je plná kvalitných družstiev so skvelými hráčkami. Strašne som chcela vyhrať tento zápas, lebo máme veľký potenciál v tíme. Moje výkony v tomto stretnutí v Belehrade mi môžu pomôcť v ďalších turnajoch na antuke. Hru na tomto povrchu si začínam užívať viac ako v predchádzajúcich rokoch.“

Magdaléna Rybáriková: „Bola som veľmi smutná, keď som dnes prehrala dvojhru. Z Daniely sa však stala hrdinka a ja som sa vo štvorhre k nej pridala. Máme dobrý tím, ale Daniela bola jednoznačnou líderkou.“

Nedeľňajší program bol ako na húpačke, po Hantuchovej víťazstve nad Jankovičovou Rybáriková prehrala s Jovanovskou, takisto vo dvoch setoch. Rybáriková využila len tri zo 17 brejkbalov (v úvodnom dejstve ani jeden z 11), súperka premenila polovicu z takýchto príležitostí. V druhej časti vyrovnala z 3:5 a neskôr aj z 5:6 s brejkom, ale napokon to nestačilo.

Hrdinke vlaňajšieho turnaja na tráve v Birminghame patrí 53. priečka v renkingu WTA Tour, 18-ročná Jovanovičová figuruje na 117. pozícii a v tomto zápase debutuje v predmetnej súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie. Slovenka klesla na bilanciu 11:6, z toho v dvojhre 7:5. V sobotu podľahla Jankovičovej 6:7 (5), 3:6, Hantuchová potom vyškolila práve Jovanovskú dvakrát 6:2.

Magdaléna Rybáriková počas zápasu s Ivanovskou. Foto: SITA
Magdaléna Rybáriková Magdaléna Rybáriková počas zápasu s Ivanovskou.

Dvadsaťjedenročná piešťanská rodáčka sa dostala do akcie vzhľadom na zdravotnú indispozíciu Dominiky Cibulkovej, ktorá pre nedoliečené zranenie slabín z turnaja v Ponte Vedra Beach ani necestovala na Balkán. Jovanovská si vyslúžila dôveru po tom, ako Ana Ivanovičová odriekla účasť pre dlhodobý pokles formy.

Daniela Hantuchová na úvod zvíťazila v súboji jednotiek oboch tímov nad Jelenou Jankovičovou za vyše dve hodiny 7:6 (2), 7:5. Upravila tým na 2:1 v prospech hostiek. Víťazka urobila 33 nevynútených chýb, ale jej súperka až 51 a to bol rozhodujúci faktor. Na víťazné údery to bolo 27:27. Rozdielovým bol aj servis. Hantuchová zvíťazila na esá 7:1 a viaceré z nich zahrala v dôležitých momentoch

Hantuchová viedla nad niekdajšou jednotkou renkingu Jankovičovou sľubne 4:2 a k tomu 40:15 na príjme, neskôr podávala za stavu 5:4 na zisk tejto časti, potom v dvanástom geme odvrátila setbal. V tajbrejku odskočila na 5:0 a šancu už nepustila.

Daniela Hantuchová. Foto: SITA
Daniela Hantuchová Daniela Hantuchová.

V druhom dejstve mala Hantuchová tri brejkbaly na 2:0, ale nedala a za stavu 2:2 sama čelila dvom hrozbám straty servisu. V šiestom geme nezužitkovala popradská rodáčka jednu príležitosť na prerazenie podania, v tzv. Tildenovom siedmom jednu eliminovala. V desiatej hre ako returnujúca bola dve loptičky od triumfu, v dvanástej premenila hneď prvý mečbal obehnutým forhendom popri čiare.

Daniela Hantuchová: „Som hrdá na to, že som získala cenný druhý bod pre moju krajinu. Bol to zápas vysokej úrovne vo výbornej atmosfére. Ja som v dôležitých momentoch zahrala dobré údery, rovnako som sa mohla oprieť o môj servis, ktorý mal veľký podiel na mojom víťazstve. Ani neviem, kde sa to vo mne dnes vzalo. Možno mi pomohol aj predchádzajúci zápas v Charlestone, kde som Jankovičovú zdolala. Na dnešný zápas som sa snažila napriek únave z cesty a zraneniu ramena čo najlepšie pripraviť a oplatilo sa mi to. Dnes som už konečne nebola zaspatá, mala som viac energie ako v predchádzajúcich dňoch. Ďakujem Zdenkovi Ďurišovi a Romanovi Fanovi z nášho tímu, ktorí ma dali za krátky čas zdravotne dokopy.“

Slovenka získala podľa databázy WTA jubilejný 400. triumf vo dvojhre na hlavnej profesionálnej úrovni. Potvrdila svoje víťazstvo nad Jankovičovou zo štvrťfinále minulotýždňového turnaja v Charlestone v Južnej Karolíne.

Jelena Jankovičová: „Chcela som vydať zo seba maximum, ale nešlo to. Najmä pri bekhende som cítila, že ruka nie je v poriadku. Veľmi som túžila vyhrať tento zápas, bojovala som do krajnosti, ale súperka bola lepšia. Keď hráte proti tenistke zo špičky, musíte byť stopercentne pripravená a to som ja dnes nebola. Málo som pred zápasom odtrénovala. Jedinou mojou prípravou vlastne bol včerajší zápas proti Rybárikovej. Pritom som dnes mohla vyhrať oba sety. V tajbrejku toho prvého som si neudržala koncentráciu a kvalitná súperka to využila. V druhom sete som striedala lepšie momenty s horšími, ale celkovo som robila veľa chýb.“

Šampiónky z roku 2002 Slovenky ťahajú v tejto súťaži pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie sériu šiestich neúspechov u súperov bez zarátania tzv. neutrálnej pôdy. Vonku sa naposledy radovali v apríli 2003 v Nemecku. Medzi elitnou somičkou chýbajú od sezóny 2004. Vlani v rovnakej fáze viedli 2:1 v Limoges nad Francúzkami, napokon prehrali v rekordne dlhej dráme 2:3.

Srbsko – SLOVENSKO 2:3 – konečný stav

Jelena Jankovičová – Daniela Hantuchová 6:7 (2), 5:7 za 123 minút
Bojana Jovanovská – Magdaléna Rybáriková 6:1, 7:6 (4) za 114 minút
Jankovičová, Jovanovská – Hantuchová, Rybáriková 4:6, 3:6

Sobota:
Jelena Jankovičová – Magdaléna Rybáriková 7:6 (5), 6:3
Bojana Jovanovská – Daniela Hantuchová 2:6, 2:6