V F1 bol tímovým kolegom Hamiltona pri prvom titule. Fínskemu pilotovi operovali srdce

Športweb | 14.04.2024 10:30
Heikki Kovalainen Foto:
Fínsky pilot Heikki Kovalainen v čase, keď si obliekal kombinézu francúzskeho tímu Renault.
Má 41 rokov, vo formule 1 štartoval v 112 veľkých cenách. Bývalý pilot tímov Renault, McLaren Mercedes či Lotus, Heikki Kovalainen, musel absolvovať vážnu operáciu srdca.

Ako informoval Blick riskantná operácia srdca skončila dobre. No je otázne, či bude môcť sadnúť za volant v pretekoch rely, kde pôsobil v posledných rokoch.

V marci Kovalainen prekvapil svet motoršportu keď oznámil, že mu diagnostikovali aneuryzmu aorty. Ide o rozšírenie hornej časti aorty, ktoré môže viesť k prasknutiu a život ohrozujúcemu krvácaniu.

Preto musel fínsky pilot, ktorý bol v roku 2008 tímovým kolegom Lewisa Hamiltona pri zisku jeho prvého titulu šampióna F1, absolvovať operáciu srdca.

Lewis Hamilton, Toto Wolff, George Russell Čítajte viac Ako jediní z top tímov máme voľné miesto. Šéf Mercedesu povedal, ktorou hviezdou chce nahradiť Hamiltona

Zákrok, ktorý trvá niekoľko hodín, je považovaný za rizikový, pretože srdce je v niektorých momentoch zastavené. „Je to náročná operácia, pri ktorej vždy existuje riziko, že sa stane to najhoršie,“ uviedol ešte pred operáciou Kovalainen.

Všetko však dobre dopadlo. „Operovali ma v Univerzitnej nemocnici v Tampere a bol som v rukách fantastického tímu srdcových špecialistov. Operácia otvoreného srdca dopadla dobre,“ zveril sa fanúšikom na Instagrame pretekár.

VC Španielska, f1 Čítajte viac Okolo novej trate F1 v Madride panujú obavy. Smrtiaca pasca, znie po zverejnení simulácie

Zatiaľ nie je jasné, či Kovalainen, ktorý vyhral svoju jedinú veľkú cenu F1 pre McLaren v roku 2008, sa môže vrátiť do súťažných automobilov.

„Len čas ukáže, či to naozaj pôjde bez problémov, ale z dnešného pohľadu by som mal byť schopný dosiahnuť svoju predchádzajúcu úroveň kondície. Veľmi sa mi uľavilo," dodal Kovalainen. V posledných dvoch rokoch štartoval na pretekoch World Rally Championship.

Partnerky pilotov F1 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Už dnes sa prvým tréningom na VC Bahrajnu...