Dojímavý moment na ME v krasokorčuľovaní: Ukrajinec mal na košeli krv a jeho vystúpenie v sebe silný dokaz

Pravda | 13.01.2024 12:18
Ivan Šmuratko Foto:
Ivan Šmuratko.
Ukrajinský krasokorčuliar Ivan Šmuratko mal počas svojej jazdy na majstrovsvách Európy na košeli krvavú škvrnu, aby upozornil na civilistov zabitých po ruských raketových útokoch.

Dvadsaťdvaročný krasokorčuliar, ktorý reprezentoval Ukrajinu aj na ZOH 2022 a je štvornásobným národným šampiónom, sa predstavil počas voľnej jazdy mužov na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní v litovskom Kaunase.

Šmuratko pre portál Suspilne uviedol, že škvrna ukazuje „viac, ako sa dá vyjadriť slovami“, pretože „ľudia zomierajú na takéto rakety, na krv.“

V krátkom programe mužov 10. januára Šmuratko svojím vystúpením upozornil aj na pokračujúce masové útoky Ruska proti ukrajinským civilistom.

Ruskí športovci, ktorí podporili vojnu na Ukrajine Fotogaléria - 44 fotiek Všetky fotky
Šport bol vždy výkladnou skriňou Ruska....

Jeho vystúpenie malo znázorniť „príbeh dieťaťa, ktoré zabije raketou, ako aj otca, ktorý zostane nažive a s touto tragédiou musí naďalej žiť.“

Šmuratko, ktorý pochádza z Kyjeva, trénoval po začatí rozsiahlej ruskej invázie vo februári 2022 výcvik vo Francúzsku a Nemecku. Neskôr sa rozhodol vrátiť do Kyjeva a tvrdil, že „sa vrátil, pretože je to môj domov“.

Ukrajinskí atléti, ktorí zahynuli pri invázii Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Jeden zahynul pri Kyjeve, ďalší pri obrane...