Obavy pri Vlhovej? Boli zbytočné. Pod vedením tvrdého Magoniho sa usmieva ďalšia Slovenka, môže rozšíriť špičku

Michal Gavroň | 30.10.2023 05:40
09. Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová s víťazným gestom. Aj keď skončila na treťom mieste, je to pre ňu veľký dobrý štart do nového ročníka Svetového pohára.
Napriek minimálnej príprave dosiahla fantastický výkon. Petra Vlhová ním v Söldene potešila aj svojho niekdajšieho kouča Rastislava Mažgúta.

Slovenská hviezda obsadila tretie miesto v sobotňajšom obrovskom slalome a do hodnotenia celkového poradia Svetového pohára si na úvod ročníka pripísala cenných 60 bodov.

"Skvelé, teším sa rovnako ako Petra. Prvé preteky sú vždy dôležité. Neviete, na akej ste úrovni. Vlhová ukázala, že je stále v top trojke a nechýbalo veľa k triumfu či druhému miestu,"vraví.

Vlhová bola veľmi šťastná. Je to vo svetle všetkých okolností prekvapenie?

Vyjadrenia boli také, že by chceli atakovať malý glóbus v slalome. Lenže po dvoch týždňoch angíny a ležania v posteli bola jej forma otázna.

Iste, podceňovať Petru si nikto nedovolí. Jej výpočet úspechov je famózny. Avšak tri dni na snehu za celý október a nakoniec tretie miesto a 60 bodov – to je niečo skvelé. Parádne vyležala formu. (smiech)

Kouč Matej Gemza použil slovo senzácia. Je ňou tretie miesto vo Svetovom pohári po minimálnej príprave a ťažkej chorobe?

Nevidíme do tímu, ale ak to bolo takto, určite áno. Na druhej strane, Petra má desiatky pódií vo Svetovom pohári, takže vie, ako na to.

Tréneri hovorili, že si to tretie miesto cenia asi ako víťazstvo. Nevedeli, čo majú čakať, ale dopadlo to parádne. V prvom kole to vyzeralo, že jej dochádzali sily, ale v druhej jazde ukázala dostatok sily.

Sadol jej aj materiál a náročná trať v Söldene. Všetci sa báli, čo príde, keď bola len tri dni na snehu. Obavy boli zbytočné, Petra si zaslúži absolutórium.

Čo sa vám na jej výkone najviac pozdávalo?

Je toho viac, ale vyzdvihol by som, že na analýzu prvej jazdy a nedostatok sily v závere prvého kola zareagovala aj napriek všetkému tým správnym spôsobom.

Zo skúsenosti so zverencami viem, že to nie je samozrejmosť a chce to tréning. Kto má v Söldene dobrý nájazd do roviny, príde do cieľa s väčšou rýchlosťou.

Tréner Mauro Pini spomínal aj zmeny v technike?

Boli to len prvé preteky, nič extra som si nevšimol. Petra držala dobrú stopu nad bránou. Spomínala zmenu malých detailov. Zatiaľ mi zostali skryté.

Zaujalo vás niečo aj na konkurentkách?

Prekvapil ma nie najlepší výkon Mikaely Shiffrinovej, ale je to iba začiatok, Američanku neradno odpisovať. Príjemne ma prekvapila prvá jazda Federicy Brignoneovej a jej atypický lyžiarsky štýl.

Má nekonzistentné výkony, ale teraz to zvládla dobre. Mažú sa už bezfluórové vosky a zdá sa, že rovnaký výrobca lyží pre Brignoneovú a Vlhovú to trafil s materiálom parádne. Podobne na tom býva aj Marta Bassinová, ale jej to nevyšlo.

Top lyžiarky s najvyššími odmenami za 10 rokov Fotogaléria - 21 fotiek Všetky fotky
V rebríčku nájdete 20 najlepších lyžiarok podľa...

Rozoberala sa aj environmentalis­tická stránka. Čo na to hovoríte?

Boli sme na neďalekom Pitzali. Trénovala tam Shiffrinová i ďalšie pretekárky. Dole si prezúvali staré lyže, ktorými sa presúvali na lanovku a na štart. Snehu z roka na rok ubúda. Je náročnejšie aj plánovať.

Zrejme budem so zverencami lyžovať od mája do júna, kým bude sneh. A začneme potom asi až v septembri, lebo ľadovce sú z roka na rok menšie a menšie. Globálne otepľovanie mení svet.

Kedysi sme v októbri v pohode lyžovali, teraz je to problém. Keď však Rakúšania povedia, že spravia preteky v Söldene v októbri, tak aj budú.

Vlhovú čaká presun do Levi po výbornom výkone. Aké máte očakávania pred obľúbenými slalomami?

Bude mať výbornú náladu. Nevieme, koľko trénovala slalomu v rámci prípravy. Je to však slalomové dievča. Husto osadené bránky miluje. Predpokladám útok na najvyššie priečky.

Obrovský slalom hneď na úvod ukázal, že je to disciplína s najväčšou konkurenciou. Zvýši sa aj v slalome?

Teším sa na to, lebo mladé dievčatá sa tlačia dopredu. Chorvátky Zrinka Ljutičová aj Leona Popovičová, uvidíme, čo po zranení ukáže Slovinka Andreja Slokarová.

Sölden ponúkol bitku 7–8 dievčat o výhru a tieto súboje budú pokračovať aj do konca sezóny. Levi je však Petrin kopec, konkurencia to s ňou bude mať náročné.

A čo Martina Dubovská pod vedením bývalého kouča Petry Vlhovej Livia Magoniho? Aj ona je slalomové dievča…

Veru, obom slovenským babám by to mohlo sedieť. Zvykli sme si, že Vlhová so Shiffrinovou ušli konkurentkám.

Lena Dürrová, Wendy Holdenerová a tiež spomínané Balkánky rozširujú konkurenciu v slalome. Videl som Popovičovú s Ljutičovou na tréningu v hale a taktiež Dubovskú.

A ako vyzerali?

Rozhodne neboli pomalé… (úsmev) Slalomová špička sa rozšíri o tieto mladé baby.

Aj o skúsenú Dubovskú?

Verím, že áno. Spomínala, že sa jej s novým trénerom Magonim dobre spolupracuje. Prajem jej, aby išla medzi najlepšiu žrebovanú sedmičku.

Martina je spokojná a teší sa. Najväčšie úspechy dosiahla v Levi. Môže to byť pekný slovenský víkend, hoci Dubovská reprezentuje Česko.

Vlhovej cesta k tretiemu miestu v obráku v Söldene Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová sa pustila do svahu nebojácne, v...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ