Manažér lyžiarskej hviezdy: Ak by som mohol, Vlhovej vypnem hlavu. Skončí pri nej kľúčový muž?

Michal Bakaj | 21.04.2023 06:03
Petra Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová s medailou za celkové tretie miesto vo Svetovom pohári 2022/23.
Nie je možno taký dôležitý ako jej otec Igor či brat Boris, ale v Tíme Vlha mu patrí kľúčová pozícia.

Manažér Petry Vlhovej Richard Galovič sa stará o to, aby mala najlepšia slovenská lyžiarka financie, pokoj a podmienky na čo najlepšiu prípravu a následné súťaženie.

„Nie je to ľahká práca, ale pri takej úspešnej športovkyni je všetko radostnejšie a jednoduchšie,“ vraví skúsený funkcionár.

V domácom športe pôsobíte už viac ako 30 rokov, rukami vám prešlo viacero športových es. V čom je spolupráca s Vlhovou odlišná?

V mnohých aspektoch. Petra je unikátnejšia, ako sú unikátni ostatní top športovci. Má pocit, že musí kontrolovať veci od začiatku procesu až do konca. Je to veľmi náročné. Chceli by sme, aby občas vypla hlavu a spoľahla sa na ľudí okolo seba. Petra však má zakorenené v sebe a zrejme aj vo svojej DNA, že chce mať plnú kontrolu nad všetkými procesmi, ktoré sa okolo nej dejú.

Negatívom je, že sa oberá o energiu, ktorú by mohla dobíjať medzi ťažkými tréningmi, cestovaním a náročným súťažením, s ktorým sú spojené tlak a očakávania. Na druhej strane je to impozantné. Vždy som sa snažil viesť športovcov k tomu, aby preberali čo najväčší diel zodpovednosti. Keď športovec v jeden deň skončí s aktívnou kariérou, musí byť pripravený naskočiť do života po kariére. Keby som mohol o niečo viac zoptimalizovať Petrin deň, občas by som jej vypol hlavu…

Petra Vlhová. Foto: Profimedia
Vlhová zjazd Petra Vlhová.

Podarí sa vám to aspoň občas?

Niektoré veci sa nedajú znásilňovať. Môžete niečo naznačiť či vytvárať situácie okolo nej, aby na to prišla sama. Priamymi príkazmi neuspejete.

V priebehu sezóny sa šírili špekulácie, že myslí na materstvo a plánuje oznámiť koniec kariéry. Ako ste to v tíme vnímali?

Spomenul by som nekorektnú prácu niektorých médií, ktoré podsúvajú či živia rôzne typy vyhlásení. Považujem za nefér správanie, ak športovkyňa urobí rozhovor pre nejaký magazín o tom, že ako dospelá žena má ambíciu mať deti a založiť si rodinu, čo je úplne normálna téma, no niektoré slovenské médiá, ktoré s ňou na túto tému ani nehovorili, tri mesiace preberajú a modifikujú jej vyjadrenia podľa toho, ako sa im to hodí.

Z vyjadrení, ktoré športovkyňa povedala v iných kontextoch, vznikajú pochybnosti a potom vytvárajú obraz, ktorý napokon nie je pravdivý. Budeme pracovať aj na tom, aby sa podobné situácie neopakovali.

Petra Vlhová, jej brat Boris, otec Igor Vlha a... Foto: TASR, Pavel Neubauer
Slovinsko Maribor Slalom Ženy Vlha Petra Vlhová, jej brat Boris, otec Igor Vlha a manažér Richard Galovič na podujatí v Krajnskej Gore 2019.

Ako to chcete urobiť?

V druhej polovici júna máme pripravenú teambuildingovú akciu, ktorá je nastavená pre náš tím. Jej súčasťou budú aj pracovné raňajky s médiami, s ktorými sa chceme dohodnúť, ako budeme komunikovať, čo je prospešné pre obe strany a čo nie.

Našim cieľom je zjednotiť sa s pracovníkmi médií tak, aby sme im poskytli dostatok relevantných informácií a aby nemuseli modifikovať naše vyjadrenia do stavu, ktorý už v danom momente nie je pravdivý.

Kde sa nachádza Petra v polovici apríla?

Konečne urobila to, čo mala urobiť už po minulej sezóne. Absolvuje trojtýždňovú dovolenkovú cestu. Teraz by sa mala nachádzať niekde v oblasti Tichého oceánu. Oddýchla si, zrelaxovala až do takej miery, že už chodí do fitnescentra a behá po pláži.

Športové nastavenie jej zostalo a pomaly prechádza z relaxačnej do tréningovej fázy. V najbližších dňoch sa vráti na Slovensko a absolvuje vstupné lekárske testy.

Exotická dovolenka Petry Vlhovej s priateľom Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Petra Vlhová s priateľom Michalom na dovolenke...

Prebehla vo Vlha tíme analýza nedávno skončeného ročníka?

Áno. Mali sme veľmi dôležitý míting, kde sme hodnotili všetky aspekty predošlej sezóny. Išlo o poctivú debatu, ktorá sa týkala komunikácie, tréningových metód a ďalších vecí. Nie všetky záležitosti v predchádzajúcej sezóne nám vyšli tak, ako by sme si priali. Nedostatky boli adresované naprieč tímom.

Je celkové tretie miesto vo Svetovom pohári uspokojivý výsledok?

Povedal by som, že táto otázka má dve úrovne. Prvá je mediálna, ktorá je stále veľmi vysoká. Byť v prvej trojke je niečo fantastické.

Nemáme na Slovensku podobných športovcov, ktorí by figurovali počas piatich sezón v najlepšej svetovej trojke v takých náročných podmienkach, aké prináša svetové lyžovanie. Z tohto pohľadu máme byť na čo hrdí.

Petra Vlhová so svojím priateľom Michalom... Foto: ČTK / AP / Pier Marco Tacca
Petra Vlhová, Michal Kyselica Petra Vlhová so svojím priateľom Michalom Kyselicom.

Aký je druhý aspekt?

Tím nie je spokojný. Ide o rovnako vynikajúcu správu ako to, že Petra bola tretia na svete. Pretože práve to je budúci motor jej nasledujúcej výkonnosti, niečo, čo ju bude posúvať vpred. Tím je vyskladaný z ľudí, ktorí majú najvyššie ambície.

Chcú tvrdo pracovať, aby sa nastavené ciele splnili. Ak sa na to pozerám z nadhľadu, mimoriadne ma teší, že vnútorné nastavenie je na najvyššej úrovni. Tím ani Petra nie sú spokojní, pretože vedia, že majú na viac.

Kedy začne s prípravou na novú sezónu?

Na začiatku mája. Začíname úvodným tréningovým pobytom v Liptovskom Mikuláši, kam príde aj náš kondičný tréner z Talianska.

Máme vymyslené nové tréningové postupy a metódy, ktoré chceme zapracovať do prípravy, lebo vidíme, že konkurencia nespí. Budeme bojovať o to, aby sme udržali Petrinu najvyššiu svetovú úroveň aj do ďalších rokov.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová nenaplnila ciele. Nakopne ju to, v budúcej sezóne bude opäť silná

Udejú sa v Tíme Vlha nejaké zmeny?

Máme zazmluvnených všetkých najdôležitejších ľudí na ďalšiu sezónu. Rozhodnutie, ktoré sme urobili pred minulou sezónou, že chceme tím zastabilizovať, sa ukázalo ako správne. Kľúčoví členovia budú pokračovať tak, ako je to nastavené. Ešte nás čaká rozhovor s Petriným bratom Borisom. Pre tím je jedinečný hneď dvakrát.

Vykonáva fantastickú prácu ako logistický manažér pre celý tím, plus v rámci rodinného nastavenia výrazne podporuje Petru. Budeme sa s ním rozprávať, má mladú rodinu, malinkú dcérku, je veľa od nej preč. Verím, že nájdeme riešenia, ktoré budú v jeho prospech i v prospech jeho súkromného života. Boris a Petra majú najkľúčovejší vzťah v tíme, chceme ho zachovať.

Petra Vlhová s bratom Borisom. Foto: TASR, Martin Baumann
Petra Vlhová Petra Vlhová s bratom Borisom.

Svetový pohár sa má po ročnej pauze opäť uskutočniť v Jasnej. Ako vnímate možnosť súťažiť pred domácim publikom?

Tešíme sa a veríme, že sa zvesti potvrdia. Slovenskí fanúšikovia vedia vytvoriť skvelú atmosféru. Za Petrou cestujú v rámci celej Európy a niekedy aj ďalej. Prinášajú emóciu, ktorá je na nezaplatenie.

Ak by sa to podarilo doma a prišlo by 50-tisíc ľudí, bolo by to úžasné. Určite by vytvorili elektrizujúcu atmosféru. Radi by sme prispeli k tomu, aby sa lyžovanie na Slovensku ešte viac spopularizovalo.

Odmeny svetových lyžiarok v sezóne 2022/23 Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
16. Anna Swennová Larssonová - Švédsko
Príjem...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ