Milión libier za fotografie Schumachera. Aj pri otočení nabok veľmi plače

Pravda | 14.02.2023 10:10
Michael Schumacher Foto:
Legendárny Michael Schumacher.
Je to ako v tenise, kde to je medzi Federerom, Nadalom a Djokovičom. Debata o najlepšom z najlepších nemá konca. Vo svete formuly 1 je rovnako ostrá a v hre je tiež len pár vyvolených.

Dvojnásobný majster sveta Fernando Alonso však stále opakuje iba jediné meno: Michael Schumacher.

„Jedine Michael mal takú húževnatosť a ochotu využiť každú jednu príležitosť. Jeho odhodlanie bolo ohromujúce,“ povedal Alonso, momentálne pretekár Aston Martin.

„Michael nikdy nemal zlé dni. Nikdy nepodával horšie výkony. To na mňa urobilo najväčší dojem, keď som sa dostal do formuly 1 a najmä keď som s ním bojoval o triumf v šampionáte.“

Alonso mal iba 24 rokov, keď bojoval so svojím niekdajším hrdinom a v rokoch 2005 a 2006 získal s Renaultom tituly majstra sveta, čím ukončil dominanciu spojenia Schumacher-Ferrari, ktoré zaznamenalo päť víťazných rokov za sebou.

Byť mužom, ktorý toto všetko zastavil, si vyžaduje veľké jazdecké umenie a aj samotného Alonsa považujú mnohí za účastníka diskusie o najlepšom jazdcovi všetkých čias. Španiel však hovorí, že Schumacher bol o niečo vyššie.

„Predtým, vo všetkých kategóriách, mali moji súperi niekoľko zlých dní a boli to dni, ktoré ste využili a získali oveľa viac bodov ako oni. S Michaelom sa to nestalo. On a Ferrari boli väčšinu času neporaziteľní, ale aj keď nemali auto, pneumatiky alebo čokoľvek iné na správnom mieste, Michael zakaždým skončil druhý alebo tretí.“

Michael Schumacher a Fernando Alonso. Foto: Profimedia
Michael Schumacher Michael Schumacher a Fernando Alonso.

Schumacher tieto debaty však najskôr ani nevníma. Od roku 2013, keď tragicky spadol počas lyžovačky, je pripútaný na invalidný vozík a o jeho zdravotnom stave sa vedú len dohady.

Kariéry Michaela Schumachera v F1

Sezóny: 1991 – 2006, 2010 – 2012
Tímy: Jordan, Benetton, Ferrari, Mercedes
Majster sveta: 7× (1994, 1995, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004)
Víťazstvá: 91
Stupne víťazov: 155
Body: 1566
Pole positions: 68
Najrýchlejšie kolá: 78
Prvá GP: Veľká cena Belgicka (1991)
Prvé víťazstvo: Veľká cena Belgicka (1992)
Posledné víťazstvo: Veľká cena Číny (2006)
Posledná GP: Veľká cena Brazílie (2012)

Michael Schumacher s manželkou Corinne. Foto: ČTK / AP /
Michael Schumacher Michael Schumacher s manželkou Corinne.

Od nehody sa podrobil dvom operáciám a dostal sa do medicínsky navodenej kómy. Toto rozhodnutie urobili lekári v súvislosti s „traumatickým poškodením mozgu“. Rozhodnutie prebudiť ho z kómy padlo v júni 2014 a odvtedy je rehabilitovaný vo svojom dome vo Švajčiarsku.

Trochu viac informácií o jeho zdravotnom stave poskytla Corinna, Michaelova manželka, vo filme „Schumacher“.

„Sme spolu. Bývame spolu. Robíme terapiu. Robíme všetko, čo je v našich silách, aby mal Michael to najlepšie a aby sa cítil pohodlne. Aby cítil našu rodinu, naše puto,“ povedala bez toho, aby prezradila niečo viac o stave svojho manžela.

„Nikdy som sa neobracala k Bohu s obvinením, čo dopustil. Bola to jednoducho jedna veľká smola, ktorá môže v živote stretnúť kohokoľvek. Mučia ma otázky, prečo sa to stalo práve Michaelovi a nám. Ale podobné veci sa stávajú aj iným,“ dodala.

Film však o stave šampióna napokon nepriniesol zásadnejšie odhalenie, než zaznelo v traileri publikovanom na konci augusta. Aj z obyčajnej spovede Corinny, dcéry Giny a syna Micka v závere je ale zrejmé, aký zložitý smer nabral kedysi bezstarostný život šťastnej rodiny.

Dcéra Michaela Schumachera Gina-Maria Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Gina-Maria Schumacherová je prvorodeným...

Najviac informácií zatiaľ poskytol Philippe Streiff, bývalý pretekár, ktorý v novembri 2014 v rozhovore pre francúzske médiá prezradil, že Schumacher nemôže rozprávať, je paralyzovaný a pohybuje sa na invalidnom vozíku.

Odvtedy však nikto takéto podrobné informácie neposkytol a preto je ťažké jednoznačne povedať, v akom stave je momentálne sedemnásobný majster sveta.

Francúzske noviny Paris March informovali, že podľa Schumacherových príbuzných zostáva Nemec stále takmer nehybný a plače, keď ho otočia na bok, aby sa mohol pozerať na scenériu okolo svojho domu.

Dostať sa k Schumacherovi je prakticky nemožné. Rodina ho chráni pred okolím i záujmom médií. K legende púšťa iba naozajstných priateľov. Jedným z nich je Jean Todt, bývalý šéf Ferrari.

O situácii nemeckého pilota sa viackrát vyjadril, aj keď veľmi skromnými slovami. Ako však prezradil, preteky formuly 1 spolu sledovali veľakrát.

V roku 2016 sa však k Schumacherovi dostala aj nežiadaná osoba. Denník Daily Express uviedol, že ho tajne odfotografovala a potom sa fotografie tajne pokúsila predať médiám za milión libier. Tie však údajne neprejavili záujem.

Poľský portál sport.pl píše, že to nie je žiadne prekvapenie. Michael Schmidt z magazínu Auto Motor und Sport totiž počas série otázok a odpovedí na Reddite prezradil, že nemeckí novinári súhlasili, že nebudú zverejňovať informácie o Schumacherovom zdravotnom stave, aj keď sami majú prístup k niektorým informáciám o tom, ako sa mu darí.

"Od príbuzných sme dostali žiadosť týkajúcu sa Michaela Schumachera. Chápeme, že chcú znížiť dosah takýchto textov. Michaela som dobre poznal a jeho manželku Corinnu tiež. Zaobídem sa bez senzačných príbehov či chytľavých titulkov.

Máme nejaké informácie o jeho stave a o tom, ako sa vyrovnáva s nehodou. Medzi novinármi sme sa však zhodli, že mu niečo dlhujeme a nebudeme o tom písať ani rozprávať," priznal Schmidt.

Jediný novinár, ktorý sa „odvážil“ prezradiť viac, bol Massimo Brizzi z denníka La Gazzetta dello Sport.

„Realita, ktorú je veľmi ťažké rekonštruovať, vykresľuje tragický obraz. Michaelov život nie je ohrozený, ale strašne schudol, má poškodený mozog, čo vyvoláva otázky o jeho vedomí,“ napísal vo svojom článku.

Willi Weber a Michael Schumacher v júli 2008. Foto: SITA/AP, Daniel Maurer
Willi Weber, Michael Schumacher Willi Weber a Michael Schumacher v júli 2008.

Willi Weber, bývalý Schumacherov manažér, je nespokojný s tým, že o svojom priateľovi takmer nič nevie. Spolupráca dvoch charizmatických Nemcov sa začala v 80. rokoch, v časoch Michaelovho pôsobenia vo formule 3.

Weber nedávno poskytol rozhovor talianskemu denníku Gazzetta dello Sport. Priznal, že po nehode blízkeho človeka vo Francúzsku prežíval „obrovskú bolesť“.

„Stokrát som sa pokúšal kontaktovať Corinnu, ale neodpovedala. Zavolal som Jeanovi Todtovi (bývalý šéf Ferrari a Schumacherov blízky priateľ, pozn.), či by som nemal ísť do nemocnice, no on povedal, aby som počkal – je príliš skoro. Na druhý deň som im telefonoval a nik mi neodpovedal,“ vraví dnes 80-ročný podnikateľ.

Mrzí ho, že hneď po nehode nešiel za Schumacherom. Domnieva sa, že ignorovanie jeho osoby zo strany rodiny môže byť akýmsi trestom.

"Nečakal som takéto správanie a stále som na to nahnevaný. Odstrihli ma, povedali mi, že je príliš skoro, nuž, teraz je zas príliš neskoro. Uplynulo deväť rokov. Možno by mali povedať, ako to je,“ vyzýva Weber.

Jedným dychom dodal, že rešpektuje súkromie rodiny, no zároveň ako jedna z kľúčových osobností Schumacherovej kariéry cíti krivdu a pokračujúcu snahu držať ho čo najďalej.

"Situáciu som spočiatku chápal, pretože som pre Michaela vždy robil všetko, čo som mohol, aby som ochránil jeho súkromie. Ale odvtedy sme od nich (členov rodiny) počuli len klamstvá.

Roky po nehode som si hovoril len to, že musím dávať pozor na rodinu, pretože na veci nič nezmením. Bol pre mňa ako syn. Aj dnes ma bolí o tom hovoriť," škrie Webera.

Kariéra Michaela Schumachera Fotogaléria - 27 fotiek Všetky fotky
Radosť Michaela Schumachera z víťazstva na VC...