Vlhovej zapaľovač, Shiffrinovej boj s automatikou. Nový slalom baví

Michal Gavroň | 09.12.2022 07:50
740374982 Foto:
Petra Vlhová v cieli po druhom kole obrovského slalomu v Killingtone.
Tri slalomy, tri víťazky. Dve pódiá Petry Vlhovej v Levi pri neúspešnej obhajobe minuloročných triumfov. Tie jej uchmatla Mikaela Shiffrinová, ktorá však stratila pôdu pod nohami doma v Killingtone.

Po premiérovom víťazstve i pódiu pre Annu Swennovú-Larssonovú a Wendy Holdenerovú. Návrat medzi tri najlepšie po takmer troch rokoch pre Katharinu Truppeovú. A tiež dve Chorvátky, ktoré chcú pripomínať Janicu Kosteličovú.

V aktuálnom ročníku Svetového pohára čaká na alpské lyžiarky až jedenásť slalomov. Po troch z nich vyvstáva otázka, či išli Vlhová so Shiffrinovou výkonnostne nadol alebo sa slalom začína vyrovnávať a ponúkne drámu, ktorá zahrnie viac ako dve či tri mená.

Pokračovať môže už v nedeľu, keď je v Sestriere na programe štvrté slalomové dejstvo (prvé kolo sa začína o 10.30, druhé o 13.30, JOJ Šport). V sobotu sa naň pretekárky naladia obrovským slalomom (10.30/13.30).

Gutová Lara Čítajte viac Ďalšie zlyhanie Gutovej, Goggiová i Suterová predstihli Vlhovú

„Vlani bola Petra niekde inde ako jej súperky a získala malý glóbus už v januári. Hneď na začiatku sme mali po prvom kole sekundové rozdiely medzi tromi najlepšími. Teraz bola celá postupujúca tridsiatka vtesnaná do zhruba dva a pol sekundy,“ všíma si expert Rastislav Mažgút.

Dráma až do konca?

Vlhová vlani spravila skvelý taktický manéver. Do Levi sa vybrala takmer mesiac pred slalomovými pretekmi a svoju výhodu pretavila do dvoch triumfov. Tento rok súperky spravili to isté a prejavilo sa to. Zverenka Maura Piniho vybojovala dve tretie miesta, s ktorými bola spokojná.

„Bude to vyrovnané. Konkurencia je výborná. Vlani Petra tvrdila muziku. Hneď po Levi bola na správnej ceste k malému glóbusu. Teraz to tak nie je. Do posledných pretekov nebudeme poznať víťazku malej gule,“ predpovedá bývalá lyžiarka Jana Wolnerová.

Vlhová po predošlej sezóne bojuje s nedostatkom motivácie. Po zisku olympijského zlata a tretieho malého glóbusu zvažovala koniec kariéry.

"Musí prísť na to, ako svoj oheň poriadne rozdúchať. Určite v sebe má zapaľovač. Pódiá sú super, ale ona chce len vyhrávať.

odkaz
vlhova-program

Keby nie, tak už nejazdí. Istotne príde deň, keď vystrelí o pol sekundy či sekundu dopredu. Vyjde slnko, sadne materiál, neurobí chybu a všetkým ukáže," domnieva sa Mažgút.

Wolnerová súhlasí. Všimla si, že Vlhovej prejav na lyžiach nie je taký suverénny ako v minulosti.

„Petra nie je o sebe presvedčená. Nesrší z nej taká sebadôvera, ale stačia jediné preteky a vráti sa.“

Hrôza v Killingtone

Chorvátske duo Leona Popovičová a Zrinka Ljutičová získalo doteraz štyri umiestnenia v najlepšej desiatke. V Killingtone sa písala história, keď Holdenerová a Swennová-Larssonová dosiahli premiérové slalomové víťazstvo identickým časom 1:42,97.

„Vyhrať prvé preteky vo Svetovom pohári s rovnakými časmi je poetické. Obe poznám, lyžovali sme spolu a aj dobre vychádzali. Prajem im to,“ raduje sa Wolnerová.

Petra Vlhová nebola po dojazde do cieľa úplne spokojná. Čítajte viac Relax na domácej pôde. Vlhová prezradila, kedy prvýkrát pôjde zjazd

Tretia skončila Truppeová, štvrtá Vlhová a piata Shiffrinová. Slovenka a Američanka predviedli 25., respektíve 27. najrýchlejšie druhé kolo. Obe mali vtedy od najlepších slalomárok ďaleko.

„Každý očakával, že kto iný môže triumfovať v Killingtone ako Mikaela? Veď ovládla tam všetky doterajšie slalomy… Dá sa vyhrať aj štyrikrát, ale najťažšie je dokázať to aj piaty raz, lebo to všetci berú automaticky,“ tvrdí Mažgút.

Od pochvaly Shiffrinovej mala ďaleko aj Wolnerová.

„Shiffrinová išla strašnú jazdu. Neboli najlepšie podmienky a staviteľ trate tiež nebol k dievčatám veľmi milý. Videl, aká je situácia, ale postavil veľmi krátke zatočené brány. Tie boli predurčené, aby sa rozbili. Som zvedavá, ako Vlhová a Shiffrinová zareagujú v Sestriere,“ dopĺňa Wolnerová.

Americkí a slovenskí fanúšikovia lyžovania v USA Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Domáci fanúšikovia fandili nielen Mikaele...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ