Odmietol očkovanie, teraz pobúril židovskú komunitu. Rebela NBA suspendovali

SITA, TASR, Pravda | 05.11.2022 10:03
Kyrie Irving Foto: ,
Kyrie Irving.
Americký basketbalový klub Brooklyn Nets zo zámorskej NBA suspendoval svojho hviezdneho rozohrávača Kyrieho Irvinga najmenej na päť zápasov bez platu za to, že jednoznačne neodsúdil antisemitizmus.

Tridsaťročný rodák z austrálskeho Melbourne v minulom týždni pobúril verejnosť a najmä členov židovskej komunity, keď na svojom twitteri zdieľal odkaz na dokument s názvom Hebrews to Negroes: Wake Up Black America, ktorý má antisemitský podtón.

Klub z New Yorku vo svojom stanovisku uviedol, že Irving „momentálne nie je spôsobilý na to, aby sa spájal s Brooklynom Nets“.

Suspendácia bude vraj trvať dovtedy, kým hráč „nenapraví škody, ktoré spôsobil svojím správaním“.

Všadeprítomný luxus. Ako bývajú slávni športovci? Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Ruská hviezda Maria Šarapovová si užíva...

Irving v stredu prijal zodpovednosť za to, že propagoval kontroverzný film a venoval 500-tisíc USD na podporu hnutí bojujúcich proti všetkým formám nenávisti a diskriminácie.

S médiami však o tom nechcel hovoriť a priamo sa neospravedlnil, čo od neho požadoval aj komisár NBA Adam Silver.

"Sme zhrození z toho, že Kyrie odmietol jednoznačne povedať, že nemá protižidovské názory a nepriznal, že v spomenutom filme sú nenávistné prejavy. Nebola to jeho prvá príležitosť a opäť zlyhal.

Je veľmi znepokojujúce, že neodsúdil antisemitizmus, keď mal na to možnosť. Je to v rozpore s hodnotami našej organizácie a takéto správanie je škodlivé pre tím," vyhlásil klub Brooklyn Nets.

Kyrie Irving Čítajte aj Brooklyn čelí kritike, povolal nezaočkovaného Irvinga. Má to však háčik

Ten v lete neponúkol šampiónovi NBA z roku 2016 predĺženie spolupráce, a tak mu po sezóne 2022/2023 vyprší platný kontrakt.

V minulom ročníku musel vynechať domáce zápasy, lebo sa nechcel dať zaočkovať proti ochoreniu COVID-19.

Irving sa vo štvrtok napokon ospravedlnil na svojom instagrame.

"Hlboko sa ospravedlňujem všetkým židovským rodinám a komunitám, ktorých sa dotkol môj príspevok.

Veľmi ma mrzí, že som vás ranil. Spočiatku som emotívne reagoval na nepodložené obvinenia z antisemitizmu voči mojej osobe namiesto toho, aby som sa sústredil na zmiernenie bolesti mojich židovských bratov a sestier, ktorým ublížili nenávistné prejavy v dokumente," napísal majster sveta z roku 2014 a olympijský víťaz z roku 2016 s reprezen­táciou USA.

Športovkyne s najväčšími príjmami od sponzorov Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
15. Ashleigh Bartyová - Austrália, tenis
2,5...

Dôveru stratil aj u sponzorov

S Irvingom prerušila spoluprácu aj americká spoločnosť Nike. Obuvnícky gigant oznámil, že ukončí svoj vzťah s Irvingom, s ktorým podpísal zmluvu v roku 2011. Vďaka podpore firmy zarobil americký basketbalista ročne 11 miliónov dolárov.