Žeriav na trati? Suzuka pripomenula tragédiu, tvrdo reagoval aj Bianchiho otec

Pravda | 09.10.2022 09:11
Pierre Gasly Foto: ,
Pierre Gasly s reklamným panelom v prednej časti monopostu.
Štart daždivej Veľkej ceny Japonska sprevádzal chaos. Po viacerých haváriách riaditeľstvo preteky prerušilo červenými vlajkami.

Pobúrenie neskrýval jazdec AlphaTauri Pierre Gasly, ktorý odštartoval z boxov.

Dôvod? Po havárii Carlosa Sainza z Ferrari sa oddelil reklamný panel z bariéry a skončil na prednom krídle Gaslyho monopostu.

Francúz zamieril do boxov a keď sa z nich vracal, preletel okolo žeriavu nachádzajúcom sa na trati, na ktorej bola zlá viditeľnosť.

Pripomenulo to tragickú nehodu práve v Japonsku, ktorej následky v roku 2014 sa stali osudnými pre Gaslyho krajana Jula Bianchiho.

„Čo robí na trati traktor? Toto je neprijateľné, spomeňte si na to, čo sa stalo,“ zúril do vysielačky pretekár. „Mohol som sa zabiť,“ vravel aj v boxoch.

Riaditeľstvo sa bude situácii venovať po pretekoch.

Japonsko, Formula, štart Čítajte viac Veľkú cenu Japonska F1 sme sledovali ONLINE

"Bol nasadený safety car a preteky boli neutralizované. Monopost 10, ktorý bol poškodený a šiel do boxov počas fázy bezpečnostného vozidla, šiel vysokou rýchlosťou, aby dohnal stratu na štartové pole.

Pretože sa podmienky zhoršovali, pred prejazdom monopostu 10 miestom incidentu bola vyvesená červená vlajka," napísala Medzinárodná automobilová federácia (FIA) v stanovisku.

Gaslyho predvolali k stevardom za prekročenie rýchlosti pod červenou vlajkou. Mal ísť rýchlosťou 250 km/h.

Na sociálnej sieti sa objavila reakcia Bianchiho otca. „Žiaden rešpekt k životu jazdca, žiaden život k pamiatke Jula. Neuveriteľné.“

Max Verstappen Čítajte aj Prekročil stanovený limit? Red Bullu hrozí tvrdý trest

„Neviem, prečo v týchto podmienkach stále riskujeme so žeriavom na trati. Jednoducho to nestojí za to. Aj tak budeme mať červenú vlajku, tak načo riskovať?“ uviedol pre Sky Sports Sainz.

Veľkú cenu Japonska napokon vyhral Max Verstappen, ktorý sa po penalizácii pôvodne druhého Charla Leclerca stal v predstihu majstrom sveta.

Max Verstappen Čítajte viac Bizarný záver. Verstappen po penalizácii Leclerca obhájil titul