Vlhová so Shiffrinovou sú v trháku. Pravdu však ukážu najbližšie dni

Michal Gavroň | 29.11.2021 06:09
Fínsko Levi Slalom Ženy SP 2. kolo Foto: ,
Petra Vlhová (vpravo) a Mikaela Shiffrinová.
Čo štart, to pódium. Takúto výnimočnú štatistiku si Petra Vlhová udržala v prvom bloku Svetového pohára alpských lyžiarok.

Možno ho označiť za blok technický, nakoľko sa odjazdilo pätoro pretekov. Jedny v paralelnom obrovskom slalome, dvoje v obrovskom slalome a troje v slalome.

Obhajkyňa veľkého krištáľového glóbusu vstúpila do nového ročníka bravúrne. Po treťom mieste v Söldene mala obrovskú radosť.

„Bol to veľký boj, mám radosť z pódia. Mám pred sebou veľa práce. Nevedeli sme, na čom sme. Preteky sú aj o boji s nervami, zvládla som to, tešíme sa a pokračujeme ďalej,“ vravela Vlhová v cieli druhého kola pre RTVS.

Tím Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Mauro Pini - hlavný tréner.

Následne prišiel taktický manéver. Vlhová vynechala paralelný obrovský slalom v Lechu spoločne s viacerými favoritkami, napríklad Mikaelou Shiffrinovou.

„Neľutujem to, radšej sme trénovali vo Fínsku,“ vravela Vlhová ešte pred slalomami v Levi.

Hovorí sa, že nevstúpiš dvakrát do tej istej rieky. Lenže čo ak to funguje? Vlhovej už vlani priniesli tri týždne na laponskom snehu dve výhry.

A tak skúsila rovnaký recept aj tento rok. Výsledok bol identický. Navyše, dva triumfy v slalome sa zrodili po štyroch vyhratých jazdách.

"Milujem Levi, mám to tu veľmi rada. Bol to veľký boj, ale dokázala som to.

Chcem sa poďakovať trénerovi, celému tímu i rodine, lebo bez nich by som to nedokázala. Som naozaj veľmi šťastná," usmievala sa Vlhová.

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.

Dvadsaťšesťročná Liptáčka to robí pod vedením nového kouča Maura Piniho častejšie ako zvyčajne. V dobrej nálade sa vybrala aj do Killingtonu.

V štáte Vermont ožili spomienky na lanské preteky v Semmeringu. Tam Vlhová viedla po prvom kole, druhé „odfúkol“ vietor.

V Killingtone bola Vlhová druhá, ale poryvy vetra nedovolili odjazdiť ani o pol hodinu posunuté prvé kolo.

Po deviatich pretekárkach poslali organizátori pretekárky domov s tým, že budú hľadať náhradný termín i miesto pre neodjazdený obrák.

Súboj Vlhová vs. Shiffrinová v Killingtone Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Killington (USA), 26. a 27. novembra – obrovský...

„Nie je ľahké čakať, kým sa preteky vôbec začnú,“ komentovala Vlhová zrušený sobotňajší obrák.

Svoju hlavu však skvele prepla na nedeľňajší slalom. Vyhrala prvé kolo, ale v druhom spravila obrovskú chybu. Pristúpila si lyžu. Stratila veľa času. Takmer spadla…

Situáciu však zachránila. Zariskovala a nakoniec sa jej podarilo uhájiť aspoň druhé miesto za domácou suverénkou Shiffrinovou.

"Bohužiaľ, urobila som veľkú chybu. Neviem, čo sa stalo. Spojili sa mi lyže a stratila som rovnováhu. Dnes som sa cítila dobre. Ak riskujete, môže sa stať aj niečo takéto,“ dodala Vlhová.

Lyže na slalom i obrovský slalom môže – obrazne povedané – na mesiac odložiť. Najbližšie sa obe disciplíny pôjdu až 28. a 29. decembra v Lienzi, ešte predtým je na programe obrák v Courcheveli (21. decembra).

Petra Vlhová Čítajte viac Súperky sa Vlhovej zľakli už na tréningu. Dostala sa im do hlavy

Najbližší mesiac sú na programe rýchlostné disciplíny. Štartujú zajtrajším tréningom v Lake Louise a následne budú pokračovať v St. Moritzi a Val d'Isere.

Kým v kanadskom a švajčiarskom stredisku Vlhová ešte rýchlostné disciplíny v rámci Svetového pohára neabsolvovala, v tom francúzskom bola vlani šiesta v superobrovskom slalome.

Do Lake Louise Vlha tím nepocestuje, bude sa ešte tri dni pripravovať v Killingtone. Definitívne rozhodnutie, či sa Slovenka predstaví v St. Moritzi a Val d'Isere ešte nepadlo.

Spoločne so Shiffrinovou sa v celkovom hodnotení Svetového pohára dostali do trháku. Američanka má 360 bodov, jej rovesníčka z Liptovského Mikuláša o 20 menej.

Krásne súperky Petry Vlhovej Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Laru Gutovú-Behramiovú netreba špeciálne...

Špecialistky na rýchlostné disciplíny – Lara Gutová-Behramiová či Sofia Goggiová – ešte neprekonali ani prvú stovku.

Po 5 pretekoch z celkových 37 ťažko povedať, kto má v rukách víťazné karty. Shiffrinová i Vlhová sú znova ďaleko pred ostatnými, čo po technických disciplínach nie je prekvapenie.

Najbližšie tri zjazdy a štyri superobrovské slalomy však ukážu pravdu o tom, kto by sa s nimi mohol biť o popredné priečky v celkovom hodnotení.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ