Shiffrinová zvažuje koniec kariéry. Otvorene hovorí o dôvode

Pravda | 23.11.2021 06:30
mikaela shiffrinová Foto:
Mikaela Shiffrinová.
V lyžovaní dosiahla všetko. Trikrát ovládla celkového hodnotenie Svetového pohára, v zbierke má osem malých glóbusov. Na stupne víťazov sa postavila 109-krát, 70 ráz na najvyšší.

Mikaela Shiffrinová sa pýši tiež tromi medailami z olympijských hier, dvomi zlatými. Z majstrovstiev sveta si priviezla jedenásť cenných kovov, z toho šesť najcennejších.

Vďaka lyžovaniu – bez ohľadu na sponzorské zmluvy – si zarobila 4,3-milióna švajčiarskych frankov.

Fenomenálna Američanka je podľa mnohých najlepšou lyžiarkou, aká kedy brázdila svetové svahy.

Navyše, rodáčka z Colorada má pred sebou ešte poriadny kus kariéry. Aspoň to si myslia jej fanúšikovia. No realita môže byť úplne iná…

Vlhová vs. Shiffrinová ako ich nepoznáte Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Osemnásťročná Mikaela Shiffrinová na tlačovke...

Shiffrinová oslávi 11. marca ešte len 27. narodeniny. Čo je to v porovnaní s čoskoro päťdesiatročným a stále aktívnym Jaromírom Jágrom? Alebo so Zdenom Chárom, ktorý týždeň po Shiffrinovej sfúkne na svojej torte 45 sviečok?

Kým hokejoví veteráni o zaslúženom odchode do dôchodku otvorene ešte nehovoria, mladá lyžiarska legenda nosí takúto myšlienku v hlave už teraz.

Dôvod? Nie je ním bolesť chrbta, ktorá ju v poslednom čase trápi. Ani nedostatok energie. Motivácia? Taktiež ste vedľa.

Za možným koncom kariéry jednej z najobdivova­nejších lyžiarok stojí – životné prostredie.

„Bojujem s tým, že náš šport si vyžaduje veľa cestovania,“ uviedla Shiffrinová pred víkendovými pretekmi v Levi, kde dvakrát neuspela v slalomárskom súboji s Petrou Vlhovou.

Petra Vlhová Čítajte viac Na severe nič nové! Svetové médiá ospevujú Vlhovej double

„Cítim, že v mojej kariére príde moment, keď sa zastavím len preto, že si poviem, že cestovanie kvôli športu nebudem môcť brať ako samozrejmosť a tak prispejem k našej globálnej uhlíkovej stope,“ dodala Shiffrinová.

Aj ona si uvedomuje, že sezóna Svetového pohára trvá od októbra do marca. Navyše, na predsezónne kempy cestujú lyžiari v lete a začiatkom jesene, preto aj Shiffrinová trávi tento čas mimo domova.

Tisíce kilometrov tak nalieta aj mimo sezóny.

„Som veľmi blízko k tomu, že zmením svoje plány počas sezóny – aby som zohľadnila vplyv môjho cestovania na životné prostredie,“ prezradila.

Najväčšia rivalka Petry Vlhovej zároveň dodala, že síce nie je vedkyňa, no je znepokojená tým, čo sa deje.

Petra Vlhová Čítajte viac NÁZOR: Keď sa leskne železo

Alpské lyžovanie je totiž závislé od snehu a dobrých poveternostných podmienok. A tie sa neustále zhoršujú.

„Akoby nám príroda hovorila, že sa hnevá. Že sme urobili niečo veľmi zlé. Je to vážna téma, preto je dôvod na veľké obavy,“ zakončila Shiffrinová.

Mimochodom, dôkazom, že nehovorí pri tejto problematike len tak do vetra, je aj fakt, že vlastní hybridné auto a na dome v Colorade má nainštalované solárne panely.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ