Rozchodila dýku do chrbta. Vlhová začína obhajobu s úsmevom

Michal Gavroň | 23.10.2021 06:30
Taliansko Alpské Lyžovanie MS Super G Ženy Vlhová Foto: ,
Petra Vlhová.
Zaliali ju slzy. Potom obrovský hnev. A časom prišla k záveru, že to takto ďalej nejde. Obrazne povedané - buchla po stole a trénera, ktorý jej pomohol stať sa víťazkou Svetového pohára alpských lyžiarok vyhodila.

„Keď sa nad tým zamyslím, tak si poviem, že chvalabohu…“ povzdychne si Petra Vlhová.

Prioritou je olympiáda

Dnes ju v Söldene (obrovský slalom sa začína prvým kolom o 10.00, druhé štartuje o 13.15, prenos vysiela RTVS) čakajú prvé preteky. Novej sezóny, v pozícii obhajkyne celkového prvenstva i zverenky nového trénera Maura Piniho.

„Bude iné vstupovať do Svetového pohára ako obhajkyňa. Snažím sa zostať pokojná a sústrediť sa na seba. Neriešiť, že všetky oči sa budú upierať na mňa. Bude tam veľa rečí, ale som na ne pripravená,“ odkazuje Vlhová z Rakúska.

Na tradičnej ouvertúre sa jej v minulosti nedarilo. Vlani však odštartovala životnú sezónu tretím miestom. Aj ono jej pomohlo pretaviť silný štart do sezóny v historickú bodku na jej konci.

Najväčšie triumfy Petry Vlhovej vo SP Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
,,Na prvý triumf nikdy nezabudnem," vravela...

„Cítim sa dobre a som silná aj teraz,“ pokračuje slovenská hviezda. „Prioritou však nie je obhajoba, ale medaila z budúcoročnej zimnej olympiády v Pekingu.“

Po turbulentnom medzisezónnom období je opäť šťastná a uvoľnená. Krátko pred cestou na Bratislavský hrad, kam pricestovala na tlačovú konferenciu, aby Slovensku ukázala veľký glóbus, dostala nôž do chrbta.

Bývalý tréner Livio Magoni ju v rozhovore pre Corriere della Sera skritizoval a okrem iného naznačil, že už dosiahla svoj strop. S Vlhovou to poriadne zamávalo.

SR Slovensko Lyžovanie SP obrovský vlhová Čítajte viac Som pripravená! Vlhová zmenila trénera, nie ciele

„Vzal nám radosť z úspechu, najviac ublížil Petre,“ priznal pre Pravdu Boris Vlha.

Rozsekla to

Veci následne nabrali rýchly spád. Päť rokov posunu od nadpriemeru až na vrchol si vzali svoju daň.

Vzťahy i ozubené kolieska v tíme sa opotrebovali. Spomínaný rozhovor spálil aj posledné mosty. Vlhová si po ňom už nevedela predstaviť ďalšiu spoluprácu.

"Potrebovala som zmenu, lebo inak by som možno za dva roky skončila s kariérou. Je veľká, ale taký je život.

Favoritky na zisk veľkého glóbusu 2021/2022 Fotogaléria - 8 fotiek Všetky fotky
Marta Bassinová v predošlej sezóne zničila...

Ak chcem podávať výkony, musím byť šťastná. Teraz už som," prekvapuje Vlhová. Náročnú situáciu vzala do svojich rúk a talianskeho odborníka vyhodila.

"Raz sme chceli, aby zostal, potom zasa bol v hre odchod. V tíme sme sa na tom nevedeli zhodnúť, a tak to Peťa rozsekla. Povedala, že končí.

Vzala zodpovednosť na seba. Bez ohľadu na negatívne veci odviedol Livio obrovský kus práce," ozrejmuje otec Igor Vlha.

Správne ozubené koliesko?

V roku 2016, keď si jeho dcéra hľadala nového kouča po odchode Ivana Iľanovského, sa okrem Magoniho ozval aj Pini. Problémov však bolo príliš veľa.

"Vtedy nebol správny čas ani pre jedného z nás. Mal som doma malé deti, Vlhovci nedokázali naplniť finančné podmienky. Našli sme sa až teraz.

odkaz Foto: Pravda
Kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2021/2022.

Takúto ponuku nemôžete odmietnuť. Petra je jedna z najlepších. Dostal som unikátnu príležitosť. Rozhodol som sa, že to risknem Cieľ je jasný – medaila z Pekingu" cituje Piniho neveitalia.it.

Do úvahy prichádzala aj možnosť, že Magoniho nahradí jeho asistent Matej Gemza. Ten však pre Pravdu potvrdil, že si na prácu s Vlhovou netrúfal.

„Rovno som povedal, že o post hlavného trénera nestojím. Nie som na to pripravený. Petra je na vrchole a nechcel som byť niekto, kto jej progres zastaví.“

Trénovať víťazku Svetového pohára je výsada i risk. Pini si ju druhýkrát nechcel nechať ujsť. Od Vlhovcov pýtal menej peňazí ako pred piatimi rokmi a Liptákom sa pokojný Švajčiar zapáčil.

Petra Vlhová Čítajte viac Vlhová: Som pripravená. Na reči a pohľady súperiek i medailový sen

„Som s touto zmenou spokojná, nechcem veľmi porovnávať,“ reaguje Vlhová. „Mauro na ňu prenáša pokoj, čo je úplny opak toho, čo sme prežívali predtým,“ pridáva sa brat Boris.

„Prvý dojem je dobrý, ale až čas ukáže, či sme našli správne ozubené koliesko,“ nezaprie otec Igor svoju lásku k strojárčine.

A čo-to napovie už dnešný obrák v Söldene.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ