Slovinský šampión končí ako 27-ročný. Pripomeňte si jeho tragikomédiu z Gira

Pravda | 07.01.2021 09:22
Luka Pibernik je po Jonovi Dibbenovi, Axelovi Domontovi či Clementovi Chevrierovi ďalším cyklistom, ktorý pre nedostatok možností na prestupovom trhu predčasne ukončil profesionálnu kariéru.
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Luka Pibernik (@luka_pibernik)

Niekdajší dvojnásobný slovinský šampión nedostal ponuku z tímu Bahrain McLaren na predĺženie spolupráce. Dvadsaťsedemročný Pibernik jazdil v jeho farbách uplynulé štyri roky a po vlaňajšej sezóne sa neúspešne snažil nájsť nový angažmán.

„To je z cyklistiky všetko. Bolo to milé a zábavné,“ oznámil na sociálnej sieti. „Ďakujem všetkým, čo mi pomohli dosiahnuť, čím som. Je čas na nové životné výzvy. Ďakujem a prajem šťastný nový rok,“ dodal.

Pibernik začal kariéru v tíme Radenska, v ktorom sa odrazil do sveta veľkej cyklistiky aj minuloročný šampión Tour de France a jeho krajan Tadej Pogačar.

Svetový cyklistický rebríček 2020 Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
1. Primož Roglič (Slov./Jumbo-Visma) - 4237...

Rodák z Ľubľany Pibernik sa stal národným šampiónom v rokoch 2013 a 2015. Vyhral etapu na BinckBank Tour a predstavil sa aj na Tour de France ako jazdec stajne Lampre-Media.

Po prestupe do tímu Bahrain-Merida sa postavil na štart Gira d'Italia, dvakrát sa predstavil na Vuelte, absolvoval aj všetkých päť monumentov.

S jeho menom sa spája nezabudnuteľný okamih v Messine z z mája 2017. V 5. etape Gira oslavoval domnelé víťazstvo kolo pred koncom (do konca ešte zostávalo šesť kilometrov). Lapsus si uvedomil, keď ho dostihol pelotón. Napokon finišoval v druhej stovke.

Ukázalo sa, že za omyl mohol problém s vysielačkou. „Vybitá batéria zapríčinila, že nepočul, keď sme sa s ním snažili komunikovať. Je mladý, takéto veci sa stávajú,“ bránil ho hviezdny kolega Vincenzo Nibali. Pozrite si video: