Mercedes jazdil s úlomkom z Ferrari. Konečne šanca na pódium, schytali Taliani

Pravda | 02.11.2020 12:11
Fotografia, ktorá obletela svet. A stala sa aj terčom vtipov. Počas druhej boxovej zastávky Valtteriho Bottasa na nedeľnej Veľkej cene Emilia-Romagna formuly 1 jeden z mechanikov Mercedesu vytiahol spod Fínovho monopostu kúsok červeného úlomku.

Išlo o časť predného krídla z Ferrari Sebastiana Vettela. Vznikla z toho fotografia na stránke majstrovského tímu.

Bottasovi sa úlomok zasekol v podlahe auta už v 2. kole, podľa vlastných slov sa mu v siedmej zákrute okruhu v Imole nemohol vyhnúť.

„Podarilo sa mi dosiahnuť aspoň to, že som cez to neprešiel kolesom. Ale zjavne prišlo k poškodeniu, pretože môj monopost sa potom stal veľmi ťažko ovládateľným,“ priznal Bottas.

K situácii sa vyjadril aj šéf Mercedesu: „Nevedel som, že úlomok takejto veľkosti by sa mohol zaseknúť pod auto. Čudujem sa, že bolo vôbec pojazdné.“

Najkrajšie monoposty v histórii (PlanetF1) Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Brawn BGP001 (2009).

V stajni netušili, o aký veľký úlomok ide a pri prvej boxovej zastávke ho neodstránili zo strategických dôvodov.

Bottasa prekvapilo, že vôbec nevidel žlté vlajky upozorňujúce na hroziace nebezpečenstvo.

„Neviem, ako je to možné. Je veľmi nebezpečné, keď takéto časti lietajú po trati. Určite to pretekom nepomohlo,“ dodal.

Časť krídla stratil Vettel po kolízii s Kevinom Magnussenom v prvom kole. Okrem toho sa Nemcovi prilepila na zadné krídlo fólia z prilby. Nemec skončil dvanásty, jeho kolega Charles Leclerc piaty.

Reakcie k fotografii mechanika nič nedarovali v tejto sezóne trápiacemu sa Ferrari.

„Nečudo, že Bottas mal problémy s rýchlosťou, keď mal aerodynamiku Ferrari,“ napísal jeden z priaznivcov na Twitteri. „Nuž, Ferrari bolo konečne blízko k tomu, že sa dostane na pódium,“ reagoval ďalší.

Mercedes si vybojoval siedmy konštruktérsky titul za sebou, čím vytvoril nový rekord. Sezóna pokračuje o dva týždne v Turecku.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ