Znovu v inej farbe. Už mám takmer viac druhých miest ako triumfov, vravel Sagan

lt, Pravda | 06.10.2020 19:38
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan si obliekol cyklámenový dres pre lídra bodovacej súťaže.
Štyri etapy, dve druhé miesta. Taká je doterajšia bilancia Petra Sagana pri jeho premiérovej účasti na cyklistických pretekoch Giro d'Italia.

V utorok bol veľmi blízko k tomu, aby prerušil 15-mesačný pôst bez víťazstva. Azda najbližšie od doteraz posledného triumfu, ktorý sa zrodil na minuloročnej Tour de France – pred 454 dňami.

Na sicílskom pobreží Tyrrhenského mora načasoval špurt takmer dokonale, ale napokon ho o milimetre zdolal Arnaud Démare. Francúz potvrdil pozíciu najúspešnejšieho špurtéra aktuálnej sezóny a dosiahol jedenásty triumf v tomto roku.

Giro d'Italia 2020 Fotogaléria - 74 fotiek Všetky fotky
Trofej pre víťaza Gira pred gotickou katedrálou...

Hoci Sagan na ten svoj stále čaká, v utorok preň urobil maximum. „Teraz mám v kariére takmer viac druhých miest ako prvých,“ citovala slovenského cyklistu televízia RAI.

Pre zaujímavosť, Sagan zaznamenal v profikariére 113 víťazstiev a 105 druhých miest, čo pripomenul po dojazde utorňajšej etapy aj portál Cyclingews.

„Také sú šprinty. Niekedy sa vám podarí o centimeter vyhrať, inokedy prehrať. Ja aj tím sme urobili, čo sa dalo. Kolegovia odviedli kus práce na stúpaní a nakoniec sme sa dostali do cieľa s viacerými ďalšími šprintérmi ako Elia Viviani či Démare,“ dodal Sagan.

O víťazstve Francúza rozhodla až cieľová fotografia.

„Ako som nakoniec skončil – druhý či tretí? Druhý?“ uisťoval sa Sagan a doplnil: „To je okej, bola to len štvrtá etapa.“

Vďaka dvom finišom na druhom mieste vedie bodovaciu súťaž a v stredu si oblečie cyklámenový dres. „Pokúsim sa ho udržať, aj keď nemám veľký náskok,“ vyhlásil. Pred Démarom má päťbodový náskok. Ružové tričko pre najlepšieho jazdca v celkovom poradí si udržal Portugalčan Almeida.

Najhorúcejší adepti Gira na cyklámenový dres Fotogaléria - 7 fotiek Všetky fotky
 Peter Sagan (SR/Bora-Hansgrohe).

Podľa analýzy stanice RAI sa naňho skôr či neskôr šťastie obráti a dočká sa vytúženého etapového triumfu. „Šťastie? Uvidíme, či ho nájdem,“ reagoval Žilinčan.

Pelotón prejde v stredu zo Sicílie do Kalábrie, etapa má horský profil. Finišovať sa bude po zjazde z kopca Valico di Montescuro, na ktorý vedie 24-kilometrové stúpanie s priemerným sklonom 5,6 percenta.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ