Viac stresu ako počas etapy. Čo ukážu koronatesty?

Michal Bakaj | 06.09.2020 20:00
Peter Sagan, Egan Bernal Foto: ,
Peter Sagan pred štartom deviatej etapy v spoločnosti Egana Bernala.
Je možné, že najdôležitejšie momenty Tour 2020 sa udejú bez akéhokoľvek súťaženia...

Prvý voľný deň na Starej dáme bude pre viacerých stresujúcejší ako náročná horská etapa.

Jazdci, tréneri a členovia realizačných tímov sa po deviatich dňoch cyklistiky podrobia testom na koronavírus.

„Spoločne otestujeme 650 ľudí. Výsledky budú známe v utorok pred štartom desiatej etapy. Ak bude mať tím dvoch pozitívnych členov, na podujatí končí,“ upozorňujú organizátori zo spoločnosti ASO.

Nohy im však môžu podraziť tí, pre ktorých Tour robia – nadšení fanúšikovia.

Najlepší cyklisti všetkých čias Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Alberto Contador.

Bez rúška a s pivom v ruke

Cyklisti a tímy sa snažia chrániť, ako vedia. Pelotón počas Tour žije v cyklobubline, bez výraznejšieho kontaktu s okolitým svetom. Všade vládnu prísne hygienické opatrenia.

Lenže prišli Pyreneje a harmónia sa po víkendových etapách naštrbila. Televízne zábery ukázali tisícky fanúšikov, ktorí lemujú cesty pri horských stúpaniach. Viacerí z nich nemali rúška, napriek tomu bežali popri cyklistoch a snažili sa ich povzbudiť.

„Je to veľký risk. Ľudí pribudlo, viacerí z nich sa ocitli v našej blízkosti. Nepáči sa mi to. Ak divák zakašle a nemá rúško, cyklista sa môže nakaziť. Verím, že s tým organizátori niečo urobia,“ hnevá sa hviezda stajne Jumbo-Visma Tom Dumoulin.

Najlepšie zarábajúci cyklisti planéty Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Greg Van Avermaet - 2,5 milióna eur.

Hoci usporiadateľom asistuje polícia, situáciu komplikujú odlišné nariadenia vo francúzskych prefektúrach. Nie všade je pokrývka tváre povinná a ako napísal jeden z fanúšikov na twitteri: ak mám rúško, nemôžem piť pivo.

„Všetci účastníci Tour sa musia nejakým spôsobom obetovať. V opačnom prípade by nebolo možné preteky uskutočniť. Prosím vás, udržujte bezpečnú vzdialenosť a noste rúška,“ vyzýva verejnosť nemecký špurtér André Greipel.

9000 pozitívnych za deň

Organizátori, samozrejme, nemôžu byť všade. Fanúšikovské karavany, ktoré už patria medzi ikonické symboly Tour, tento rok neuvidíte. Všetkých 26 kopcov v itinerári je uzavretých pre motorové vozidlá.

Priaznivci sa však vynašli. Autá nechávajú pod kopcami a vyšľapú si do miest, kde ešte nie sú ochranné bariéry.

„Všetci musia pochopiť, že v aktuálnej situácii sú pravidlá veľmi dôležité. Nikto nechce skončiť na Tour preto, že sa nakazil od nedisciplinovaného fanúšika,“ vraví Thomas De Gendt z tímu Lotto-Soudal.

Tour de France 2020 Fotogaléria - 65 fotiek Všetky fotky
Tadej Pogačar v žltom drese po skončení 20. etapy.

Obavy vyjadrili aj šéfovia tímov. Predčasný koniec na Tour by bol pre každú stajňu veľkou ranou, tie menšie by sa zrejme nevyhli krachu.

„Je to stresujúca situácia. Francúzsko v sobotu hlásilo denný prírastok 9000 prípadov COVIDU. Napriek tomu sme videli popri cestách tisícky ľudí,“ reaguje manažér tímu EF Education First Jonathan Vaughters.

Ďalším strašiakom sú chybne vyhodnotené testy. Cyklistu označia za pozitívneho, ale druhý test ukáže negatívny výsledok. Skúsenosti s takouto situáciou majú z predchádzajúcich pretekov v Ineose či Movistare.

„Vieme o tom, že také veci sa diali na menších podujatiach. Tour sú najväčšie preteky na svete, verím, že tu sa chýb nedočkáme,“ želá si športový riaditeľ Mitcheltonu-Scott Matt White.

Sagan bez bodu

Víkend v Pyrenejach ponúkol nielen záplavu fanúšikov, ale aj skvelé bitky vrchárov. Adam Yates robil, čo mohol, ale žltý dres podľa očakávania neudržal.

Vyzliekol ho z neho Primož Roglič. Slovinec sa vystrábil z pádu na augustovom Critérium du Dauphiné, jazdí výborne a nebude prekvapenie, ak si najcennejšie tričko udrží až do Paríža.

„Sústredili sme sa na túto etapu a som rád, že to vyšlo. Máme za sebou prvú tretinu Tour, rozhodujúce momenty ešte len prídu,“ vravel v cieli Roglič, ktorého vo finiši nedeľňajšej etapy zdolal len krajan Tadej Pogačar.

Už Pyreneje ukázali, že viacerí ašpiranti na popredné priečky sa môžu s parížskym pódiom rozlúčiť. Thibauta Pinota zradil boľavý chrbát (spadol v 1. etape) a počas víkendu nabral viacminútovú stratu. Rovnako si počínali aj Julian Alaphilippe či Emanuel Buchmann.

Peter Sagan zakončil víkend bez príspevku do bodovacej súťaže, ale zelený dres si udržal. Pred Samom Bennettom má aktuálne náskok siedmich bodov.

Po voľnom dni nasledujú dve etapy, ktoré môžu výraznejšie prehovoriť do poradia v bodovacej súťaži. Špurtérsky dojazd favorizuje Bennetta a Sagan tak bude mať čo robiť, aby rivala udržal na dištanc.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ