Ferrari v ňom malo budúcnosť, Leclerc mentora. F1 si pripomína smutné výročie

Eduard Révész | 17.07.2020 11:37
Jules Bianchi Foto: ,
Jules Bianchi.
Sedemnásteho júla 2015 sa nielen motoristický svet zobudil do smutného rána.

Talentovaný francúzsky pretekár Jules Bianchi podľahol následkom nehody, ktoré utrpel na Veľkej cene Japonska na začiatku októbra 2014. Mal 25 rokov.

Formula 1 si vyžiadala obeť po havárii na trati po vyše 21 rokoch. V roku 1994 zahynul počas Veľkej ceny San Marína trojnásobný majster sveta Ayrton Senna.

Bianchi dostal na mokrej trati v Suzuke šmyk a jeho nekontrolovateľný monopost v takmer 130-kilometrovej rýchlosti narazil do žeriavu, ktorým sa traťoví maršali snažia odpratať havarované auto Adriana Sutila.

Jules Bianchi Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
Jules Bianchi (3. 8. 1989 - 17. 7. 2015).

Pri hrôzostrašnej zrážke utrpel jazdec Marussie vážne poranenia hlavy. Preteky predčasne ukončili. Jazdec upadol do kómy, z ktorej sa už neprebral.

Po vyše 9 mesiacoch od hrôzostrašného momentu zastihla pilotov smutná správa na Veľkej cene Maďarska. Pred štartom si ho uctili v kruhu držiac sa za ramená. Do jeho stredu umiestnili prilbu zosnulého pretekára.

„Merci, Jules, navždy zostaneš v našich srdciach. Vieme, že skôr či neskôr by si sa stal súčasťou tohto tímu,“ hovoril do vysielačky po víťazstve na Hungaroringu Sebastian Vettel z Ferrari.

Jazdci formuly 1 spoločne vyjadrili podporu... Foto: SITA/AP, Valdrin Xhemaj
Jules Bianchi, jazdci F1 Jazdci formuly 1 spoločne vyjadrili podporu Julesovi Bianchimu aj pred Veľkou cene Ruska 2016.

Narážal na Bianchiho prepojenie so slávnym talianskym tímom. Ten si rodáka z Nice v roku 2009 vybral do svojej akadémie. Splnil sa mu detský sen, stal sa súčasťou legendárnej rodiny. A obľúbencom padoku. Pri testovaniach sa skamarátil najmä s Fernandom Alonsom.

„Hrávali sme spolu futbal, jazdili na bicykli, cestovali na preteky. Ferrari v ňom malo budúcnosť,“ spomína Alonso. Špekulovalo sa, že bude spolujazdcom dvojnásobného majstra sveta. V testoch viackrát presvedčil o svojich kvalitách a nechával za sebou známe mená.

„Od svojho vstupu do akadémie tvrdo pracujem na tom, aby som mohol štartovať vo farbách Ferrari aj v šampionáte. Získal som skúsenosti a som pripravený posunúť sa vyššie,“ neskrýval nadšenie len pár hodín pred fatálnou nehodou v Japonsku.

Pohreb Julesa Bianchiho Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Jean Eric Vergne (vľavo), Felipe Massa (druhý...

Tá mala vplyv na zmenu pravidiel v F1. V ročníku 2016 zaviedli virtuálne bezpečnostné auto, ktoré jazdcov prinúti spomaliť viac ako po výstrahe žltými vlajkami. Práve na ne podľa expertov Bianchi dostatočne nereagoval.

O rok neskôr predstavila Medzinárodná automobilová federácia (FIA) nový systém halo (svätožiara), ktorý chráni hlavu pri náraze či v prípade lietajúcich objektov. Pretekári F1 pod jej ochranou jazdia od roku 2018.

Leclerc spomínal na fotografii

Viacerí jazdci súčasného štartového poľa mali k Bianchimu blízko. Najmä aktuálny jazdec Ferrari Charles Leclerc, ktorému na ceste do F1 pomáhal cennými radami.

„Poznali sme sa od detstva. Bol mojím krstným otcom a vďačím mu za väčšinu vecí, ktorými sa riadim na trati. Snažím sa vyvarovať chýb, na ktoré ma upozorňoval. Jeho pomoc mi veľmi chýba,“ spomínal Leclerc v roku 2016.

Dnes Francúzovi venoval na sociálnych sieťach príspevok, podobne ako aj viacerí iní jazdci. Leclerc zverejnil fotografiu z detstva.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ