Od rolexiek k Mercedesu. Federer na staré kolená vládne boháčom

Martin Prosnan | 03.06.2020 20:36
To, čo si zarobia na turnajoch, môžu byť neraz iba omrvinky. Miliónové omrvinky. Roger Federer je podľa magazínu Forbes najbohatším športovcom na svete. Je vôbec prvým tenistom v histórii, ktorý sa usadil na čele milionárskeho rebríčka.
Roger Federer. Foto: SITA/AP, Andy Brownbill
Roger Federer Roger Federer.

A pritom uplynulý rok nebol ani zďaleka najlepším v jeho kariére. Vyhral síce 52 zápasov, zdolaný odchádzal iba v desiatich prípadoch, ale na viac, ako finále Wimbledonu, mu to aj tak nestačilo.

Skok k rolexkám

Šport a peniaze idú ruka v ruke, no aj tak si – svojím spôsobom – žijú vlastným životom. V renkingu tretí Federer totiž svojich konkurentov vo svete financií valcuje.

Za uplynulý rok si na turnajoch zarobil 8,7 milióna amerických dolárov – bol tretí po Nadalovi (16,4) a Djokovičovi (13,4). Jeho majetok však narástol niekoľkonásobne viac. Vďaka lukratívnym sponzorským zmluvám s Uniqlo, Credit Suisse alebo Mercedes-Benz. Od nich mu pristálo na účte bezmála ďalších sto miliónov.

A tak rebríček najbohatších tenistov vyzerá nasledovne – Roger Federer a potom dlho, dlho nič… V prvej desiatke športovcov je z hráčov ATP iba on. A na chrbát sa mu pozerajú aj Cristiano Ronaldo s Lionelom Messim.

Okolo švajčiarskeho tenistu sa už roky pohybujú s malými obmenami tie isté značky. V roku 2003 podpísal zmluvu s výrobcom luxusných hodiniek Maurice Lacroix. Dohoda bola už na stole, keď sa do hry priplietol Rolex s – na vtedajšie časy – ohromujúcou čiastkou pätnásť miliónov USD. A tak Federer preskočil na opačný breh.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

Bazilejčan je zároveň aj tvárou druhej najväčšej švajčiarskej banky Credit Suisse či renomovaného výrobcu áut Mercedes. Nemci mu platia päť miliónov dolárov ročne a zároveň zásobujú prémiovými novinkami. Luxusné vozidlá má spravidla v garáži skôr, ako sa vôbec dostanú na trh.

Ak ide o sponzorov, dvojkou je aktuálna svetová 31-ka Kei Nišikori…

Japonec je na okruhu akýmsi unikátom – hráčom, ktorý sa vymyká zákonom, ktoré roky rokúce vládnu v kolotoči ATP. Jeho úspech nie je závislý iba od počtu trofejí či hviezdnych skalpov, podmieňuje ho aj pôvod. V krajine, kde sa narodil, sa jeho popularita dotýka nebies.

Čo ste o Federerovi možno nevedeli Fotogaléria - 42 fotiek Všetky fotky
Roger Federer, azda najpopulárnejšia tenisová...

Štedrí Japonci

Jedna vec sú príjmy z výhier, druhá z reklamy. Nišikori je doma taký slávny a jeho rodná krajina natoľko ekonomicky vyspelá, že zarába viac ako tí najlepší. Nevyhral síce 20 grandslamových titulov ako Federer, ani 19 ako Rafael Nadal – v jeho kolónke naďalej svieti nula – ale na účet mu za posledný rok aj tak pribudlo od sponzorov 33 miliónov. Djokovičovi 30 a Nadalovi 26.

Keď sme už pri Japonsku. Medzi tenisovú smotánku sa dostala aj Naomi Osaková. Dohromady zarobila 37 miliónov. V príjmoch dokonca prekonala aj legendárnu Serenu Williamsovú. Obe sa dostali medzi sto najbohatších športovcov na svete.

Naomi Osaková prekonala v príjmoch aj Serenu... Foto: SITA/AP, Andy Wong
Naomi Osaková Naomi Osaková prekonala v príjmoch aj Serenu Williamsovú.

Mimochodom, v elitnej stovke Forbsu nájdete 35 basketbalistov z NBA, 31 hráčov amerického futbalu z NFL, 14 futbalistov, šesť tenistov, štyroch golfistov a boxerov a troch pretekárov F1. Po jednom zástupcovi majú MMA, bejzbal a kriket. Dohromady si prilepšili o 3,6 miliardy.

Podľa všetkých predpovedí nadchádzajúce mesiace a možno i roky už nebudú voči športovcom také štedré. Ich príjmy klesli pre odložené či zrušené udalosti v dôsledku pandémie. Len Ronaldo s Messim stratili spoločne oproti predchádzajúcemu roku 28 miliónov.

Najlepšie zarábajúci tenisti Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
10. Sloane Stephensová - 9,6 milióna dolárov...

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ