Lyžovanie posúva od plienok na výslnie. Podľa vzoru Vlhovej

Michal Gavroň | 28.11.2019 17:44
Na marcovom vyvrcholení predchádzajúcej sezóny sa vtesnala medzi Mikaelu Shiffrinovú a Petru Vlhovú.

Pred mesiacom v Söldene šokovala lyžiarsky svet. Nechala za sebou plejádu hviezd – majsteriek sveta, víťaziek Svetového pohára i držiteliek malých glóbusov – a vyhrala úvodný obrovský slalom Svetového pohára 2019/2020.

Alice Robinsonová by nemala chýbať ani v sobotňajšom obrovskom slalome. V Killingtone si môže dať k osemnástym narodeninám ďalší krásny darček. Zabrániť jej v tom môže aj Vlhová, s ktorou má supertalent z Nového Zélandu veľa spoločného.

Petra Vlhová po 2. kole slalomu v Levi. Foto: Reuters, LEHTIKUVA
Petra Vlhová Petra Vlhová po 2. kole slalomu v Levi.

„Vlhová mala v predošlej sezóne výhodu. Nikto od nej neočakával veľké triumfy nad Shiffrinovou. Pomohlo jej to. V rovnakej pozícii je momentálne Robinsonová. A Sölden ukázal, že jej súťaženie bez tlaku svedčí,“ zamýšľa sa novinár New Zealand Herald Chris Rattue.

Vzorná žiačka

Robinsonová zatiaľ nie je pod priveľkým tlakom či drobnohľadom. Na Novom Zélande je v tieni ragby. Pre krajanov je len okrajovým rozptýlením, rovnako ako šport, ktorému sa venuje.

„Máme tu veľké kopce, ale lyžovanie je v plienkach. Môžeme ho sledovať maximálne raz za štyri roky na olympiáde. Robinsonová to môže zmeniť. Musia však prísť výsledky. Tie dosahujú pravidelne okrem Vlhovej aj Peter Sagan či kedysi Dominik Hrbatý. Predpokladám, že aj oni rozpútali ošiaľ,“ vymenúva slovenské hviezdy Matt Brown z Radio Sport New Zealand.

Robinsonová si podľa neho zo života nerobí ťažkú hlavu. Je veselým typom človeka. Rada žartuje a uvoľňuje atmosféru okolo seba. Keď však prídu povinnosti – na lyžiach či v školskej lavici – z pohoďáčky sa stáva pracant.

Senzačná víťazka prvých pretekov novej sezóny... Foto: SITA/AP, Marco Trovati
Alice Robinsonová Senzačná víťazka prvých pretekov novej sezóny Svetového pohára Alice Robinsonová.

„Alice stále chodí do školy, takže sa popri domácich úlohách dokáže sústrediť aj na lyžovanie. Z toho, čo som počul, to v lavici nefláka. Je vzornou lyžiarkou i študentkou,“ ozrejmuje Rattue.

Robinsonová pochádza z nelyžiarskej rodiny. Na svahoch začínala neskôr, ako ostatné deti. Aj napriek niekoľkým zameškaným rokom reprezentovala Nový Zéland na lanskej olympiáde v Pjongčangu ako šestnásťročná. Je juniorskou majsterkou sveta v obrovskom slalome a má potenciál aj v super G či zjazde.

„Dvadsať rokov sme čakali na víťazstvo vo Svetovom pohári. Naposledy ho dosiahla Claudia Rieglerová. Robinsonová je po nej a Annelise Cobergerovej (získala striebro v slalome na ZOH 1992 v Albertville, pozn.) treťou lyžiarkou, ktorá sa presadila vo svetovom meradle. Platí však, že nikdy sme nemali takú mladú a úspešnú pretekárku ako Alice,“ porovnáva Brown.

Dieťa s entuziazmom

Až po čase sa ukázalo, že sedemnásťročná Novozélanďanka vyhrala v Söldene aj s pomliaždeným kolenom. Predpokladaná mesačná doba liečenia sa o týždeň skrátila. A tak Robinsonová zmenila plány – najbližší obrovský slalom v Killingtone nevynechá.

„Absolvovala som niekoľko tréningových dní v Colorade a nemala som žiadne opuchy ani bolesti. Môj stav sa zlepšil,“ odkazuje na instagrame. „Má v sebe veľa entuziazmu a to niekedy môže byť na škodu. Chce jazdiť všetko, ale to nejde. V podstate je stále dieťa, ktoré sa vyvíja. Nateraz by som jej odporučil zvoľniť,“ netají obavy Brown.

Predpokladá, že do boja o víťazstvo sa v Killingtone vráti aj Vlhová. „Nemôže mať smolu donekonečna,“ myslí si Rattue. Obaja novozélandskí novinári si myslia, že Robinsonová a Vlhová sú si podobné a rozdielne zároveň.

„Obe sú v porovnaní s veľmocami v nevýhode. Trénujú viac či menej samé, čo ich prácu sťažuje. O to väčšiu chuť však majú všetkým ukázať, že aj z lyžiarsky malej krajiny môže vzísť hviezda svetovej extratriedy,“ je presvedčený Rattue.

Alice Robinsonová, Mikaela Shiffrinová a Petra... Foto: Reuters, ALBERT GEA
Shiffrin Vlhová Alice Robinsonová, Mikaela Shiffrinová a Petra Vlhová po obrovskom slalome v Soldeu.

Za najväčšiu favoritku víkendového klasického i obrovského slalomu označil Shiffrinovú. Domáci kopec i prehra v prvých pretekoch budú pre Američanku silnou motiváciou. „Konkurencia v obrovskom slalome je najväčšia v ženskom kolotoči. Vyhrať môže hneď niekoľko pretekárok,“ tvrdí Brown.

Aj Vlhová s Robinsonovou?

„Robinsonová vzala prechod z juniorskej do seniorskej kategórie útokom. Už teraz je schopná zdolať Shiffrinovú. Ide po ceste, ktorú v predošlej sezóne razila Vlhová. Pravidelne dostávala Američanku pod tlak a víťazila. Alice spoznáva chodník k výhram. Má potenciál túto nadvládu dvoch pretekárok rozbiť. Možno nie už v Killingtone, ale prečo nie už v tejto sezóne?“ pýta sa.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ