Keď sa mu chce, je nezastaviteľný. Kyrgiosa opäť ovládali fanúšikovia

SITA | 05.08.2019 10:21
Nick Kyrgios Foto: ,
Austrálsky tenista Nick Kyrgios ukázal svoju pozitívnu tvár a ovládol turnaj vo Washingtone.
Obrovské emócie, skvelá hra, ale neraz aj neprimerané výstrelky. Nick Kyrgios je špeciálna kapitola svetového mužského tenisu. Keď mu ide hra a nerozptyľuje sa okolím, predvádza parádne výkony ako po celý minulý týždeň na podujatí Citi Open vo Washingtone.

Dvadsaťštyriročný Austrálčan dokráčal v americkej metropole až k turnajovému titulu. Vo finále zdolal Rusa Daniila Medvedeva 7:6 (6), 7:6 (4) a pri mečbale opäť zopakoval úsmevný rituál fungujúci už dva dni predtým.

Odskočil si do hľadiska, aby sa náhodného fanúšika spýtal, kam ma zamieriť podanie pri mečbale. A do tretice to zafungovalo.

Esom premenil mečbal vo štvrťfinále proti Slovákovi Norbertovi Gombosovi aj vo finále proti Medvedevovi. V semifinále proti Grékovi Stefanosovi Tsitsipasovi potreboval iba jeden úder navyše. Zápas zakončil víťazným forhendom po returne súpera.

„Je to veľmi jednoduché. Niekto vám povie, kam to máte vystreliť a vy sa snažíte to tam podať. Všetko je len o koncentrácii na daný moment. Fungovalo to dva dni. Verím, že dostanem tú šancu pri mečbale aj do tretice,“ referoval Nick Kyrgios ešte pred finálovým zápasom.

Po víťaznom finále a zisku šiesteho titulu na okruhu ATP v kariére pridal ďalší sugestívny komentár: "Mám za sebou jeden z najlepších týždňov v živote. Spriatelil som sa s chlapom, ktorý predával smoothie, zahral som si stolný tenis s deťmi a najmä som cítil obrovskú podporu ľudí.

Aj vďaka skvelým fanúšikom som nestratil vieru v seba. Dokázal som sám sebe, že stále viem hrať tenis na najvyššej úrovni."

Základom hry Nicka Kyrgiosa je účinné podanie. Vyznačuje sa variabilitou aj rýchlosťou a keď mu vychádza, súper prakticky nemá šancu returnovať. Vo štvrťfinále to zažil Gombos a vo finále aj Medvedev, ani raz mu nevzali servis.

V šiestich zápasoch vo Washingtone Kyrgios nasúkal dovedna 110 es.

„Keď sa rozpodáva, vtedy len čakáte, kým sa pomýli. Je to náročné na psychiku. Chcel som s ním čo najdlhšie udržať krok na podaní. To bola moja šanca, ale on ma brejkol a potom si to už postrážil pri svojom servise,“ priznal Norbert Gombos.

„Všetci vieme, aký je Nick dobrý, keď sa mu chce hrať tenis. A tento týždeň sa mu chcelo,“ ironicky skonštatoval zdolaný finalista Medvedev.

Ak sa mu však nechce alebo mu nejde hra podľa predstáv, hľadá možnosti ako znepríjemniť zápas súperovi a v konečnom dôsledku aj sám sebe.

"Ak je Nick mentálne ponorený do zápasu, je to skvelé, lebo jeho hra je vzrušujúca. Ľuďom sa páči vzruch a dobrý tenis. Napríklad jeho zápas s Nadalom vo Wimbledone bol jeden z najlepších na celom turnaji. Potom však prídu chvíle, keď sa na kurte až tak nesnaží a nespráva sa dobre.

Bolo by však pokrytecké odo mňa ho len kritizovať, lebo ja tiež nie som anjel. V podstate ho mám rád," vyslovil názor Brit Andy Murray, ktorý austrálskeho búrliváka veľmi dobre pozná.

Bývalá svetová jednotka pridala aj príhodu priamo z Washingtonu, ktorá dokresľuje Kyrgiosovu „bezstarostnú“ osobnosť. Podľa Murrayho mal na finálový zápas pôvodne k dispozícii už len jednu raketu, lebo si to predtým zle zrátal.

"Na začiatku turnaja mal iba tri rakety na zápas a to ešte jednu venoval do charity a ďalšie dve rozbil. Pred finálovým zápasom mu zostala už len jedna, ale pomohol mu turnajový riaditeľ Mark Ein.

Expresnou službou nechal priviezť od jeho otca z Canberry ďalších päť a tie dorazili do Washingtonu v deň finále o desiatej ráno," prezradil Murray na webe ATP.

Víťaz štyroch grandslamových turnajov, ktorý sa snaží nakopnúť kariéru po komplikovanej operácii bedrového kĺbu, ešte na adresu Kyrgiosa doplnil: "Každý z nás dozrieva v inom veku. Niektorí sú pripravení čeliť problémom v osemnástich či devätnástich rokoch a ďalším to trvá o trochu dlhšie.

Verím, že Nick sa poučí z minulosti a bude sa už len zlepšovať. Možno len musí nájsť rovnováhu medzi vlastným exhibicionizmom a tým, čo chcú ľudia naozaj vidieť."

Ešte jedna zaujímavá štatistika sa spája s Kyrgiosom a jeho účinkovaním na súťažných kurtoch v tomto roku. Proti hráčom z najlepšej svetovej desiatky má zápasovú bilanciu 5:1 s úspešnosťou 83%.

To je najviac zo všetkých tenistov na okruhu. Svetová jednotka Novak Djokovič vyhral sedem z deviatich takýchto zápasov s úspešnosťou 78%.