Čiastočná útecha. Víťaz Vuelty 2011 dopoval, titul by mal získať Froome

ČTK | 20.06.2019 12:58
Christopher Froome Foto: ,
Takto oslavoval Chris Froome triumf v 17. etape Vuelty 2011. Zrejme mu pripadne aj celkový titul z tohto ročníka.
Chris Froome síce stále leží v nemocnici vo Francúzsku po ťažkej nehode z minulého týždňa na pretekoch Critérium du Dauphiné, ale o ďalší krok sa priblížil dodatočnému triumfu na Vuelte 2011.

Medzinárodná cyklistická únia (UCI) vtedajšieho víťaza Juana Josého Coba zo Španielska dištancovala za doping na tri roky a diskvalifikovala ho z Vuelty z rokov 2009 a 2011.

UCI už minulý týždeň oznámila, že na základe podozrivých hodnôt v biologickom pase uznala spätne Cobu vinným z porušovania antidopingových pravidiel v období rokov 2009–2011.

Tento týždeň únia v zozname dopingových hriešnikov uviedla, že teraz tridsaťosemročnému Španielovi odobrala výsledky z obdobia zodpovedajúceho dvom ročníkom Vuelty.

Kým dištanc je už len formálny, pretože Cobo ukončil v roku 2014 kariéru, diskvalifikácia môže mať veľký význam pre Frooma. Neskôr štvornásobný šampión Tour de France skončil v celkovom poradí Vuelty pred ôsmimi rokmi za Cobom o 13 sekúnd druhý a mal by sa tak stať novým víťazom. Oficiálne však ešte k úprave výsledkov nedošlo.

Dodatočný zisk trofeje by v súčasnosti mohol byť aspoň čiastočnou útechou pre Frooma, ktorý minulý týždeň pri páde vo vysokej rýchlosti utrpel viacnásobné zlomeniny a prišiel o zvyšok sezóny.

Ak by sa skutočne posunul na prvé miesto Vuelty 2011, bol by to jeho siedmy triumf z pretekov Grand Tour a druhý v Španielsku po triumfe z roku 2017.

TV Pravda: Ako hodnotí Peter Sagan svoju doterajšiu sezónu? Aké šance má na MS 2019? Pozrite si video (vysielané 9. mája 2019)

Video