Radšej by som jazdil v inej ére, rozčuľoval sa Vettel. Rosberg: Úplne zaslúžený trest

Pravda, Eduard Révész | 11.06.2019 07:24
Sebastian Vettel Foto: ,
Nahnevaný Sebastian Vettel prichádza z boxov na vyhlásenie víťazov Veľkej ceny Kanady.
Sebastian Vettel pôsobí zväčša pokojným dojmom a aj vážne témy vo formule 1 rieši s noblesou. Jeho pevné nervy zažili v nedeľu poriadnu zaťažkávaciu skúšku. Môže za to sporná situácia na Veľkej cene Kanady.

Pretekár Ferrari síce finišoval prvý, ale športoví komisári mu udelili trest v podobe piatich sekúnd k výslednému času za nebezpečný návrat na trať. Víťazstvo tak pripadlo Lewisovi Hamiltonovi, ktorý predĺžil nadvládu Mercedesu v tejto sezóne.

Vettel nepriamo upozorňoval na zádrhel v pravidlách, ktoré pretekárovi nariaďujú vrátiť sa na okruh bezpečným spôsobom. Takúto situáciu musí mať pod kontrolou. Podľa viacerých názorov expertov a expilotov sa Vettel na trať nevracal, ale snažil sa udržať svoju formulu, pričom sa nedostal do kolízie so žiadnym súperom.

Nemecký jazdec sporný moment kritizoval už počas pretekov do vysielačky, ale vyjadril sa k nim aj po nich. Porovnával modernú F1 s tou v minulosti.

„Myslel som si, že milujem preteky. Som purista, rád si pozriem staré časy, staré autá a vtedajších jazdcov. Je poctou stretnúť sa s nimi a prehodiť pár slov. Sú to hrdinovia v každom zmysle slova. Myslím si, že by som radšej jazdil vtedy ako dnes,“ povedal Vettel.

Podľa neho išlo s Hamiltonom o pretekársky incident. Súhlasila s ním aj drvivá väčšina expertov a bývalých pilotov. Bývalý pretekár, majster sveta z roku 2016 Nico Rosberg však tvrdí, že penalizácia Vettela bola zaslúžená.

„Vettel kričal: ,Mám na pneumatikách špinu, monopost je nekontrolovateľný, kam chcete, aby som šiel? Bojoval som s tým, aby som dostal auto pod kontrolu a nemohol som vidieť Lewisa.' To je v poriadku, ale bol tam aj Lewis. Pravidlo hovorí o tom, že keď vyjdete mimo trate, musíte sa na ňu vrátiť bezpečne,“ povedal Rosberg.

„Vettel to prešiel krížom a podľa mňa mohol nechať viac priestoru, hlavne v poslednej fáze situácie, keď Lewis začal brzdiť. Miesto však nenechal, pre Lewisa to bola nebezpečná situácia, mohol ľahko skončiť v kolízii s Vettelom alebo naraziť do múra. Záznam som si pozrel viackrát. Je to jednoznačne nebezpečný návrat na trať. Trest je plne zaslúžený,“ povedal Rosberg. Dodal, že podľa jeho otca išlo o situáciu 60:40, s tým, že vyššie číslo bolo za trest.

Rosberg kritizoval Vettelov prístup, keď sa namiesto snahy o vybudovanie náskoku sťažoval do vysileačky. „Preboha, mal sa sústrediť na záverečné kolá. Veď mal stále šancu vyhrať. To bola veľká Vettelova slabina. Takisto mu neslúžila ku cti kritika komisárov po pretekoch. Bolo to zbytočné,“ uzavrel Rosberg.

TV Pravda: Niki Lauda nám zanechal veľké dedičstvo, vraví šéf FIA Jean Todt, ktorý navštívil Bratislavu
Video