Leclerc musel pustiť Vettela. Nechcem povedať hlúposť, reagoval na tímovú réžiu

ČTK, Pravda | 15.04.2019 14:53
Charles Leclerc Foto: ,
Charles Leclerc z Ferrari počas VC Číny.
Jazdcom Ferrari sa ani do tretice nepodarilo zvíťaziť v tejto sezóne formuly 1. Sebastian Vettel skončil za dvojicou z Mercedesu, víťazom Lewisom Hamiltonom a druhým Valtterim Bottasom, druhý pilot talianskej stajne, ktorému predtým v Bahrejne pripravilo o triumf zlyhanie motora, pripravil v nedeľu o lepšie umiestnenie zle zvolená stratégia jeho tímu.

Drámu na trati ponúkli jubilejné 1000. preteky F1 iba na štarte, po ktorom sa Hamilton dostal z druhého miesta pred víťaza kvalifikácie Bottas, zatiaľ čo Leclerc sa posunul na tretiu priečku pred Vettela.

Príliš dlho sa z toho však neradoval, pretože vedenie stajne mu v jedenástom kole nariadilo, aby vlaňajšieho vicemajstra sveta pustil späť pred seba.

Stratégia Ferrari veľmi nevyšla, pretože štvornásobný majster sveta ani potom na vedúce mercedesy rýchlostne nestačil. Talianska stajňa navyše potom príliš dlho váhala s Leclercovou zastávkou v boxoch, a keď sa k nej odhodlala, vrátil sa monacký jazdec na trať piaty a s obrovskou stratou.

„Mal som dobrý štart a potom sa to trochu zadrhlo. Ale musíme to prebrať so Sebom (Vettelom) a technikmi, aby sme si urobili jasno. Za takýmto rozhodnutím musí byť jasný dôvod,“ povedal k tímovej réžii Leclerc.

„Charles má právo byť nahnevaný. Ale Mercedes nám unikal a my som sa rozhodli, že skúsime dať šancu Sebovi,“ uviedol šéf Ferrari Mattia Binotto.

„Mal som pocit, že môžem ísť rýchlejšie než Charles. Bolo ťažké dostať sa do rytmu a stratil som výhodu, ale mali by sme sa pozerať na celé preteky a nie jednu vec. Jednoducho sme na Mercedes dnes nestačili,“ povedal po prvom umiestnení na stupňoch víťazov v sezóne Vettel.

Preteky sa rozhodovalo predovšetkým zastávkami v boxoch. Mercedes dokázal pohotovo zareagovať na počínanie súperov, keď Vettel s Verstappenom v 35. kole nečakane zamierili znovu pre nové pneumatiky. Hamilton si aj po druhej zastávke v boxoch udržal vedenie a aj keď sa pred Bottas dostal Leclerc, bolo to len na tri kolá.

„Rozhodli som sa poslať do boxov obe auta naraz a som naozaj pyšný, ako sme to zvládli, pretože pri double pitstope môžete len stratiť,“ uviedol šéf Mercedesu Toto Wolff.

„Naša rýchlosť ma prekvapila, pretože ešte v piatok som netušil, že by sme mohli preteky kontrolovať. Ale na rozdiel od nich (Ferrari) je výkon našich vozidiel viac vyvážený,“ dodal.

Leclerca potom predbehol aj Vettel, ktorý vyťažil z toho, že aj na druhú výmenu pneumatík jeho tímového kolegu Ferrari čakalo príliš dlho.

Monacký pilot, ktorého v minulých pretekoch pripravilo o prvé víťazstvo v kariére porucha motora, nakoniec obsadil piate miesto.

„Najskôr sa musím pozrieť na dáta. Nerád by som povedal nejakú hlúposť. Keď to vezmem podľa seba, tak sme do boxov išli príliš skoro, ale z pohľadu tímu sme to načasovali dobre, aby sme Mercedes spomalili,“ povedal Leclerc.

TV Pravda: Ukončí niekto nadvládu Mercedesu? Kto bude čiernym koňom šampionátu? Ako dopadne návrat Roberta Kubicu? Komentátor F1 Števo Eisele a automobilový pretekár Richard Gonda prognózujú novú sezónu formuly 1 v relácii Týždeň v športe – formulový špeciál:

Video