VIDEO: Škantára čaká olympijská výzva. Dovedie z brehu Beňuša do Tokia?

Michal Gavroň | 22.11.2018 14:09
Matej Beňuš, Peter Škantár Foto: ,
Matej Beňuš (vpravo) so svojím novým koučom Petrom Škantárom.
Nie je to žiaden risk, ubezpečoval Matej Beňuš pri predstavovaní svojho nového kouča.

Pri jeho úspechoch na vodnoslalomárskej vode možno so strieborným medailistom z ostatných olympijských hier v Riu de Janeiro súhlasiť. Keď si však vezmeme jeho skúsenosti v trénerskom fachu, ťažko dať Beňušovi za pravdu.

Pred Hrami v roku 2016 absolvoval Beňuš vynikajúcu prípravu pod vedením Juraja Minčíka. Bronzový medailista zo Sydney Bratislavčana nachystal parádne. A Beňuš sa cez Michala Martikána, Alexandra Slafkovského či Marka Mirgorodského dostal premiérovo pod päticu najcennejších športových kruhov.

Rovnaký model chce 31-ročný singlekanoista absolvovať aj o niekoľko rokov neskôr. V náročnej slovenskej kvalifikácii chce Beňuš získať jedinú miestenku do Tokia. Pomôcť mu k tomu má Peter Škantár.

„Striebro už mám. Verím, že mi Peťo ukáže, ako získať zlato,“ usmieval sa Beňuš. Narážal na úspech bratrancov Škantárovcov práve v Riu. Peter s Ladislavom suverénne ovládli kategóriu C2. Viac ako dva roky od ich triumfu to vyzerá, že budú na dlhé roky poslednými olympijskými víťazmi v deblkanoe.

Video

„Kategóriu deblkanoistov úplne zrušili z programu Medzinárodnej kanoistickej federácie (ICF). Pred sezónou som si pokladal otázku: Čo ďalej? Odpovede prišli čoskoro. S bratrancom absolvujeme všetky preteky v šprintoch a popritom som dostal ponuku priamo od Mateja. Prišiel za mnou a povedal mi, či by sme to neskúsili. Súhlasil som a neviem sa dočkať,“ priznal Škantár.

Rodina mu jeho rozhodnutie odobrila. Škantárovi pribudne cestovania a ešte viac motivácie. Vždy chcel robiť trénera, ale s prvou ponukou prišiel až Beňuš. Z brehu mu bude odovzdávať cenné rady i bohaté skúsenosti.

„Všetko to bude v priateľskom duchu, žiadne direktívne povely. Budem sa snažiť mu odovzdať všetko, čo viem. Najdôležitejšie bude skĺbiť naše spoločné poznatky. Maťo má svoju hlavu a vie, čo mu najviac sedí. Poznáme sa od roku 2005 a dá sa povedať, že dokonale. Verím, že naša spolupráca pôjde hladko,“ zaželal si Škantár.

Tridsaťšesťročný rodák z Pienin si myslí, že práve vzájomné porozumenie bude kľúčové pri budovaní dobrého vzťahu športovec – tréner. Obzvlášť, keď Škantárovým prvým zverencom bude úradujúci strieborný medailista z olympiády.

Matej Beňuš. Foto: Pravda, Ľuboš Pilc
Matej Beňuš Matej Beňuš.

„Je to obrovská zodpovednosť z hľadiska Maťových kvalít i ambícií, ktoré má. Je pred nami veľká olympijská výzva. Musíme nastaviť prípravu tak, aby bol v domácej kvalifikácii pripravený v top forme. Verím, že nám to pôjde a uspejeme,“ priznal Škantár.

Nad možnosťou zapojenia sa do C2 mix nepremýšľal. Nevie si to predstaviť a ani nechce. Radšej si vybral obrovskú výzvu. Tie má rád, hoci je v trénerskom fachu nováčik.

„Tréningový plán je v hrubom náčrte, dolaďujeme ešte viacero vecí. Máme jasné ciele – dostať sa na olympiádu a bojovať o najvyššie priečky vo Svetovom pohári, ME aj MS. Špeciálne budú aj preteky SP v Čunove. Domáci fanúšikovia vedia urobiť skvelú atmosféru. Chceme výhodu domáceho prostredia využiť naplno,“ uzavrel Škantár.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ