Volejbalisti Poľska ovládli svet. Splnili, čo si sľúbili

Pavol Komár | 01.10.2018 16:38
volejbal Foto: ,
Volejbalisti Poľska oslavujú titul majstra sveta.
Čo im nevychádza na olympijských turnajoch, vynahrádzajú si na majstrovstvách sveta. Volejbalisti Poľska obhájili titul, vo finále presvedčivo zdolali Brazíliu 3:0 na sety.

Vyvážený každý post

„Poliakom vynikajúco vyšiel záver šampionátu. Príjemne prekvapili, nepatrili medzi najväčších favoritov, hoci obhajovali prvenstvo. Viac sa v súvislosti s ašpirantmi na zlato spomínali Brazília, Rusko a USA, no každý šampionát je iný príbeh. V aktuálnom azda najviac sklamali Rusi, ostali bez medaily, dominovali v ňom naši severní susedia. Bývam na sídlisku, finálovým zápasom ľudia v okolí žili, po poslednej lopte sa ozýval z domácností oslavný aplauz,“ opisuje Emanuel Kohút, najlepší slovenský volejbalista uplynulého roka, blokár Katovíc.

„Z nášho tímu sa do výberu belgického trénera Vitala Heynena nedostal nik, no v širšom výbere boli moji dvaja spoluhráči. Dobre poznám všetkých reprezentantov, veď proti nim pravidelne hrávam. Tréner výborne poskladal družinu, každý post mal vyvážený dvoma rovnocennými hráčmi. Mal cit pre striedania, v zlomových chvíľach mu vyšli všetky. Zjednodušene – druhá šestka mohla nahradiť prvú, mala jej silu.“

„Nad všetkými vyčnieval tridsaťročný smečiar Bartosz Kurek. Tak vynikajúco som ho ešte hrať nevidel, bol presvedčivým rozdielovým hráčom. Ťaží z vynikajúcich fyzických parametrov, výborného odrazu. Zaslúžene ho vyhlásili za najužitočnejšieho volejbalistu šampionátu, získaval dôležité body. Zatorski s Kubiakom podržali tím na prihrávke – to bol kľúč k zlatému triumfu,“ podotkol.

Dorastá silná generácia

Rešpektovaný slovenský tréner Igor Prieložný pôsobil počas bohatej kariéry aj v Poľsku. S Jastrzebím získal v roku 2004 titul, na OH v Aténach bol asistentom reprezentácie. Dôverne pozná zákulisie tamojšej „siatkówky“.

„Poľským kolegom som už gratuloval, pozvali ma na otvorenie sezóny v Jastrzebí. Poliaci obhájili zlato, čo je málo vídaná vec, volejbal milujú. Za ich úspechom vidím tri faktory: výborne zložené mužstvo, dorastá silná generácia, pred dvoma rokmi sa stali majstri sveta i na svetovom šampionáte juniorov – a najlepší z nich už dostávajú príležitosť medzi mužmi. Po tretie, a to považujem za najdôležitejšie – pred približne ôsmimi rokmi na vyše dvesto školách založili volejbalové akadémie.“

„Dali si smelé heslo – ovládneme volejbalový svet. A – nehovorili do vetra. Volejbal je v krajine šport číslo dva, momentálne možno aj najsledovanejší. Má výborné podmienky, mediálne i marketingovo je na vysokej úrovni. Po postupe do semifinále sa dostali do neuveriteľnej pohody. Kurek bol veľký talent už v šestnástich rokoch. Usiloval som sa ho získať do mužstva, ktoré som vtedy viedol. Už vtedy mal na to, aby hral v základnej zostave, no uprednostnil iný tím,“ vysvetľuje Prieložný.

Vyzdvihol aj prínos inovatívneho trénera Heynena. „Pamätám si ho ešte z jeho aktívnej činnosti, neraz sme sa stretli trénersky ako súperi. Využil schopnosti každého zverenca, veril mužstvu a mužstvo jemu. To je jeden z predpokladov veľkého výsledku. Pred štyrmi rokmi doviedol nemeckú reprezentáciu k bronzu, teraz sa v prvej sezóne s Poľskom vyšvihol na najvyšší stupienok. Obdivuhodné.“

Kurek: Boli sme mentálne silní

Bartosz Kurek v zlatom mužstve pred štyrmi rokmi chýbal, teraz bol jeho najväčšou oporou. Vyhlásili ho za najužitočnejšieho hráča šampionátu.

„Toto ocenenie mohol dostať každý z nás. Olek Sliwka vynikajúco zahral v zápase proti USA. Ako sme vyhrali, mohli sme aj prehrať, no boli sme silní mentálne. To sa ukázalo po náročnom sobotňajšom súboji proti USA. Cítili sme únavu, pred súbojom o zlato aj nervozitu, no plne sme sa skoncentrovali na finále – a to nám prinieslo úspech. Pozitívne sme sa naladili, verili sme si. Aj to nám pomohlo. Emócie po poslednej lopte sa nedajú ani opísať,“ uviedol pre médiá.