Vettel odštartuje za mercedesmi. Hamiltona zdolal kolega v rekorde okruhu

ČTK, TASR | 29.09.2018 15:38, aktualizované: 
Valtteri Bottas, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel Foto: ,
Víťaz kvalifikácie na VC Ruska Valtteri Bottas (v strede), druhý Lewis Hamilton a tretí Sebastian Vettel.
Kvalifikáciu na nedeľňajšiu Veľkú cenu Ruska formuly 1 vyhral v rekordnom čase Valtteri Bottas z Mercedesu.

Vedľa tímového kolegu sa do prvého radu postaví vedúci jazdec majstrovstiev sveta Lewis Hamilton, jeho súper v boji o titul Sebastian Vettel z Ferrari bude na štarte tretí.

Bottas si pred rokom v Rusku vybojoval prvé z troch doterajších víťazstiev v kariére a aj dnes potvrdil, že mu mestský okruh v Soči svedčí. Časom 1:31,387 sa postaral o nový rekord, ktorý vylepšil o takmer dve sekundy. Fínsky pilot zaznamenal šiestu pole position v kariére.

Prvé miesto na štarte mal v záverečnej časti kvalifikácie na dosah i Hamilton. Štvornásobný majster sveta ale v siedmej zákrute vyšiel z trate a nakoniec za Bottasom zaostal o necelé dve desatiny. Mnoposty Mercedesu sú v ideálnej pozícii udržať si neporaziteľnosť v Rusku, kde vyhrali všetky štyri doterajšie preteky.

„Posledné dve kolá v tretej časti kvalifikácie mi veľmi nevyšli, ale človek nemôže mať všetko. Hlavné je, že som v hre o víťazstvo,“ vyhlásil Hamilton, ktorému by navyše mohla situáciu uľahčiť aj tímová réžia. „Zajtra ráno sa o tom porozprávame a uvidíme, ako sa vyvinú preteky,“ citoval server BBC šéfa Mercedesu Tota Wolffa.

Hamilton navyše môže urobiť ďalší krok k obhajobe titulu, pretože Vettel za ním na tretej pozícii zaostal o štyri desatiny. Pilot Ferrari, ktorý tiež môže získať piaty titul majstra sveta, na druhom mieste priebežného poradia šesť pretekov pred koncom stráca 40 bodov.

„Práve som sa rozprával s Valtterim a hovoril som mu, že by to mohlo dopadnúť ako vlani,“ uviedol Vettel, ktorý pred rokom vyhral kvalifikáciu, ale po víťazstvo si napokon z tretieho miesta došiel práve Bottas. „Mercedesy boli veľmi rýchle, takže je dôležité, že sme sa im aspoň trochu priblížili. Ale mali sme byť ešte o niečo bližšie,“ dodal.

Kvalifikácia na VC Ruska F1

1. Valtteri Bottas (Fín./Mercedes) 1:31,387 min, 2. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +0,145 s, 3. Sebastian Vettel (Nem./Ferrari) +0,556, 4. Kimi Räikkönen (Fín./Ferrari) +0,850, 5. Kevin Magnusssen (Dán./Haas) +1,794, 6. Esteban Ocon (Fr./Racing Point Force India) +2,026, 7. Charles Leclerc (Fr./Sauber) +2,032, 8. Sergio Perez (Mex./Racing Point Force India) +2,176