Sagan plánuje dokončiť Vueltu: Chcem vyhrať etapu v dúhovom drese

Michal Bakaj | 06.09.2018 11:29
Peter Sagan Foto: ,
Peter Sagan.
Pôvodne mal ísť na Vuelta a Espaňa len deväť etáp, vo štvrtok nastúpil i na tú dvanástu. Peter Sagan mení plány a podľa vlastných slov plánuje absolvovať záverečnú Grand Tour sezóny v kompletnom znení.

Za zmenou rozhodnutia stojí zlepšenie zdravotného stavu i očividný nárast formy. Sagan utrpel v závere júlovej Tour de France nepríjemný pád a jeho následky pociťoval aj na začiatku Vuelty.

Pozitívny progres je vidieť aj na výsledkoch. Slovenský šampión má na svojom konte tri druhé miesta a úspešne bojuje o zelený dres pre víťaza bodovacej súťaže. V tesnom súboji aktuálne zaostáva o dva body za domácim veteránom Alejandrom Valverdem.

Ak Sagan absolvuje kompletnú Vueltu existuje reálna šanca, že zelený dres privezie až do Madridu. V takom prípade by sa mu podaril výnimočný počin, keďže bodovaciu súťaž – šiestykrát v kariére – vyhral aj na Tour de France.

„Plánujem Vueltu dokončiť. Cítim sa tu dobre a prospieva mi to. Je tu teplo, preteky beriem aj ako super tréning s kvalitnou konkurenciou. Chcem vyhrať aspoň jednu etapu,“ vyhlásil Sagan v rozhovore pre španielsky denník Marca.

Trojnásobnému majstrovi sveta sa španielska Grand Tour páči.

„Samozrejme, že sú to náročné preteky. Ale nie je tu toľko stresu ako na Tour de France. Som tu s kolegami z tímu, užívam si to,“ pokračoval.

Vueltu berie aj ako prípravu na septembrový svetový šampionát v Innsbrucku, kde bude obhajovať titul. Rakúski organizátori pripravili extrémne náročnú trať s 4670 nastúpanými metrami a záverečným mimoriadne ťažkým stúpaním na Igls.

Sagan si je vedomý, že medzi favoritov patriť nebude. Podľa všetkého sa jeho trojročné panovanie na svetovom tróne skončí a príde aj o dúhový dres.

„Všetko sa raz skončí. V Rakúsku to bude náročné. Vyhral som titul trikrát za sebou a zrejme nebude platiť, že ho vyhrám opäť. Samozrejme, urobím preto maximum. Je však veľmi pravdepodobné, že dúhový dres zmení majiteľa. I preto v ňom chcem ešte vyhrať nejakú tu etapu,“ povedal pre VeloNews.

Sagan vs. Viviani v špurte 10. etapy Vuelty Fotogaléria - 6 fotiek Všetky fotky
Peter Sagan (štvrtý sprava) finišuje druhý v...