Boj v krásnom Spa. Hamilton sa naladil upratovaním, Vettel rybačkou

Eduard Révész | 24.08.2018 22:22
Lewis Hamilton Foto: ,
Monopost Lewisa Hamiltona pred začiatkom tréningu na VC Belgicka.
Ikonický, najdlhší a pre viacerých jazdcov najobľúbenejší. Aj taký je okruh Spa-Francorchamps, na ktorom po mesačnej prestávke pokračuje šampionát formuly 1.

Víkendová Veľká cena Belgicka v nádhernej scenérii ardenských lesov prinesie ďalšiu časť napínavého majstrovského boja.

Obhajca titulu Lewis Hamilton z Mercedesu v ňom vedie o 24 bodov pred Sebastianom Vettelom z Ferrari. Brit po triumfe v Maďarsku oddychoval na gréckom ostrove Mykonos. Zvolil však aktívnu formu, na sociálnej sieti zverejnil video z upratovania pobrežia a svojej kritiky znečisťovania prírody.

V Spa sa pokúsi zopakovať vlaňajšie víťazstvo. „Druhá polovica sezóny po letnej pauze je z našej strany väčšinou lepšia,“ uviedol Hamilton pre oficiálnu stránku F1. Mercedes si prichystal novú motorovú špecifikáciu. Jeho tímový kolega Valtteri Bottas pre prekročenie limitu odštartuje z posledného miesta.

Sebastian Vettel sleduje výsledky tréningu. Foto: SITA/AP, Luca Bruno
Azerbaijan F1 GP Auto Racing vettel Sebastian Vettel sleduje výsledky tréningu.

Nový motor a ďalšie vylepšenia predstaví aj Ferrari. Profil trate by talianskemu tímu mohol sedieť viac, naposledy tu však triumfoval pred deviatimi rokmi zásluhou Kimiho Räikkönena.

„Preteky v Belgicku považujem za jeden z vrcholov sezóny. Nie je dôvod neveriť si. Naše sebavedomie by malo byť väčšie ako v prípade našich súperov,“ vyhlásil Vettel. Dovolenku si užil tradične v domácom pokoji s rodinou vo švajčiarskom Walchwile. Okrem chvíľ s dcérkami sa venoval aj obľúbenej rybačke.

Pokojné prázdninové vody F1 rozčerili správy o prestupoch. Daniel Ricciardo zamieri v budúcej sezóne sezóny z Red Bullu do Renaultu, Pierre Gasly z tímu Toro Rosso do Red Bullu a Carlos Sainz z Renaultu do McLarenu, ktorý opúšťa Fernando Alonso. Dvojnásobný majster sveta oznámil, že na konci ročníka po sedemnástich sezónach z F1 odíde, no nevylúčil návrat.

Pre okruh Spa je typické premenlivé počasie. Sobotňajšiu kvalifikáciu by na 50 percent mohol sprevádzať dážď, nedeľňajšie preteky by mali odštartovať (o 15.10, priamy prenos Sport2) v polooblačnom počasí s teplotami do 20 stupňov.