Odpor stajní na čele s Ferrari bol márny. F1 schválila zmeny na rok 2019

ČTK | 01.05.2018 11:58
Veľká cena Číny, štart Foto: ,
Ilustračná snímka.
Formula 1 napriek odporu väčšiny stajní schválila aerodynamické zmeny pre majstrovstvá sveta v roku 2019.

Od širších predných aj zadných krídel a brzdových kanálov bez krídeliek si Medzinárodná automobilová federácia (FIA) sľubuje vďaka zníženiu odporu vzduchu za autami častejšie predbiehanie.

Zmeny odhlasovali na poslednú chvíľu v pondelok, pretože oddnes by bol na ich schválenie potrebný súhlas všetkých desiatich tímov. Takto však stačilo, aby sa pri podpore zo strany vedenia seriálu, sponzorov a FIA pripojili len štyri stajne.

Výsledky hlasovania neboli zverejnené, podľa médií však novinky podporili Mercedes, Williams, Force India a Sauber. Proti boli Ferrari, Red Bull, Renault, McLaren, Toro Rosso a Haas.

„Štúdie ukázali, že zmeny budú mať s veľmi veľkou pravdepodobnosťou pozitívny dopad na pretekanie a predbiehanie,“ citovala agentúra Reuters vyhlásenie FIA.

Jazdec Ferrari Sebastian Vettel pred obhajcom... Foto: SITA/AP, Rick Rycroft
Sebastian Vettel, Lewis Hamilton Jazdec Ferrari Sebastian Vettel pred obhajcom Lewisom Hamiltonom z Mercedesu.

„Rozhodnutie však nesúvisí s ďalšími diskutovanými zmenami, ktoré by sa mali vo formule prejaviť od roku 2021 a ďalších,“ dodala federácia.

O dva roky sa totiž končí formule kolektívna zmluva a nový promotér majstrovstiev sveta, americká spoločnosť Liberty Media, by rada vyrovnala štartové pole. Od zavedenia hybridných motorov v roku 2014 totiž preteky vyhrávali iba jazdci Mercedesu, Ferrari a Red Bullu. Všetky majstrovské tituly navyše odvtedy získal Mercedes.

Dosiahnuť to chce rozsiahlymi zmenami pravidiel. Medzi ne by malo patriť zavedenie lacnejších a spoľahlivejších motorov, ktoré by navyše boli dostupné pre všetkých stajne.

Ďalšou novinkou by mal byť aj rozpočtový strop vo výške 150 miliónov dolárov bez platov pilotov. V aktuálnej sezóne má najvyší rozpočet Mercedes s údajnými 550 miliónmi dolárov, najmenší Haas a Force India so 135 miliónmi. Proti zmenám sa už však postavilo viacero stajní na čele s najväčšími hráčmi Mercedesom a Ferrari, ktoré dokonca pohrozilo odchodom z formuly.