Vyhecuje ich hip-hop i ľudovka. Trénerský DJ túži po basketbalovom ošiali

Michal Mašľany | 25.07.2017 20:03
Richard Ďuriš Foto: ,
Kouč slovenskej basketbalovej osemnástky Richard Ďuriš.
Vo svojom strede nemajú hviezdy. Spoliehajú sa na tímový basketbal a sľubujú, že zo seba vydajú všetko.

Pre slovenských reprezentantov do 18 rokov bude domáci európsky šampionát tejto vekovej kategórie (29. júla až 6. augusta) veľkou školou a šancou nazbierať cenné skúsenosti.

Je to vôbec po prvý raz v ére samostatnosti, čo sa slovenská chlapčenská reprezentácia predstaví v A-kategórii ME. Postup medzi elitu si zverenci Richarda Ďuriša vybojovali vlani v Skopje.

V základnej D-skupine si v bratislavskej Hant aréne mladí Slováci postupne zmerajú sily s Lotyšskom (29. júla o 18.00), Bosnou a Hercegovinou (30. júla o 18.00) a Francúzskom (1. augusta o 18.00). Následne sa v osemfinálovom stretnutí rozhodne, či sa predstavia vo štvrťfinále alebo budú bojovať o udržanie sa medzi elitou.

„Naše hlavné želanie je vytvoriť v Bratislave basketbalový ošiaľ, ktorý by sme zúročili vo štvrtom zápase. Každé víťazstvo nám dáva šancu na prijateľnejšieho súpera v boji o prvú osmičku. Táto generácia chlapcov zdolala pred dvoma rokmi na šampionáte do 16 rokov Slovincov, takže proti nim by sme mohli mať psychickú výhodu. Práve Slovinsko a Fínsko by mohli byť pre nás najschodnejší súperi pre osemfinále. Cieľom je vyhnúť sa Litve, ktorá patrí medzi najväčších favoritov na turnaji," vysvetľuje Ďuriš.

Hoci jeho zverenci patria medzi outsiderov šampionátu, verí, že nie sú bez šance.

„Musia veriť tomu, že môžu hrať s každým súperom a basketbalová Európa nám nie je až taká vzdialená, ako si na Slovensku myslíme. Vlani v príprave sme zdolali aj Chorvátov… Tí chlapci, ktorí to zažili, tomu veria. Niektorí hrajú v zahraničí a ich sebavedomie je inde ako tomu bolo u predošlých generácií," vysvetľuje úspešný mladý tréner.

V tíme nemá osobnosti ako boli pred rokom Ihring s Doležajom. Nositeľmi kvality by podľa neho mali byť najmä Matej Majerčák, ktorý hral pravidelne SBL za Spišskú Novú Ves, pivot Maroš Želizňák, strelci Alex Ondruš s Dávidom Javorským a kapitán Jakub Kádaši.

„Dôležité je, že každý v tíme sa cíti dôležitý, chce čo najviac pomôcť a vie, aká je jeho úloha," tvrdí Ďuriš. Zverencom sa snaží pomôcť nielen trénerskými radami, ale ich na zápasy správne naladiť. Aj preto sa netradične ujal úlohy diskdžokeja v šatni.

„Už vlani veľa urobila slovenská aj anglická hudba, ktorú sme použili. Chalanom pomáha odbúrať stres a naladiť ich na jednu vlnu. Okrem toho sa chlapcom snažím vysvetliť, že ich cieľom nemôže byť len konečný výsledok. Každý zo seba musí v prvom rade odovzdať maximum. Keď vyhráte a nedáte zo seba všetko, nemôžete byť spokojný. Opačne – ak prehráte, ale vy ste odviedli maximum a súper bol jednoducho lepší, musíte to prijať. Snažíme sa takto odstrániť stres z výsledkov a tlak z domáceho prostredia," naznačuje Ďuriš.

Ktoré pesničky púšťa hráčom tesne pred zápasmi?

„Gro je slovenská tvorba. Naša hlavná hymna je pieseň, ktorú naspieval folklórny súbor Kozákovci pre slovenských futbalistov. Okrem toho hrá prím hit od Lúzy – Aby si niečo dokázal, tak musíš proste makať. Ostatné pesničky pridávame podľa situácie a nálady," dodáva so smiechom Ďuriš.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ