Žampa: Cieľ za polárnym kruhom? Rýchlosť podporiť vyrovnanosťou

Adam Zelinka | 07.11.2016 18:00
adam žampa, andreas žampa Foto: ,
Súrodenci Adreas a Adam Žampovci.
Ešte včera sedeli za jedným stolom. Dnes sa už usadia v lietadle. Každý v inom. Starší zo súrodeneckej dvojice pocestuje do Fínska, mladší za oceán. Do Ameriky.

Po domácej zastávke sa lyžiarski bratia Žampovci znovu vydávajú na cesty. Zatiaľ čo Andreas mieri do Spojených štátov amerických, kde sa zúčastní na FIS-ových pretekoch, na Adama čaká tvrdý boj so svetovou elitou. Vo fínskom Levi sa predstaví v úvodnom slalome sezóny Svetového pohára.

„V Levi to mám veľmi rád. Keďže ide o miesto až za polárnym kruhom, je trať na kopci zľadovatená. To znamená, že sa natoľko nemení, a preto sú podmienky pre pretekárov podstatne férovejšie,“ hovorí 26-ročný Kežmarčan. „Prvá tridsiatka lyžiarov je však natlačená zakaždým v 1,5 sekunde, čo je veľmi malý rozdiel. Preto aj najmenšie zaváhanie vás môže pripraviť o dobrý výsledok,“ dodáva.

Na Žampu čaká v Levi štvordňová príprava. Počas nej absolvuje viacero tréningov. Verí, že skúsenosti z nich zúročí v ostrých pretekoch o čosi lepšie ako pred tromi týždňami. V Söldene skončil v obrovskom slalome až na konci najlepšej päťdesiatky.

„Pod tento výsledok sa podpísalo aj zranenie členka. Privodil som si ho tri dni pred pretekmi. Počas jedného z tréningov som si na svahu nevšimol dieru, zaboril som sa do nej a okamžite pocítil bolesť. Napriek tomu som v Söldene štartoval, no obmedzovalo ma to,“ vraví Žampa. Zdá sa, že v Levi by už mohol byť zdravotne v poriadku. Hoci nepríjemná udalosť sa na psychike slovenského pretekára podpísala.

„Na jednej strane je dobré, že zranenie prišlo hneď na začiatku sezóny. Predsa len, vrchol príde až v novom roku, keď sa uskutočnia majstrovstvá sveta. Na druhej, takéto niečo nikomu nepomôže na psychike. V príprave driete na sto percent, chcete byť lepšie pripravený ako v predošlej sezóne. A potom príde zranenie. Taký je však šport, nenavyberáte si. Nezostáva vám nič iné, len si to nepripúšťať, zmieriť sa s tým a pracovať ďalej,“ tvrdí Žampa.

V Levi je odhodlaný potvrdiť, že slalom je jeho najobľúbenejšou disciplínou. Hoci v predošlom ročníku sa mu ani v nej nedarilo. „Minulý rok som bol v slalome rýchly, ale nedochádzal som do cieľa. Teraz to chcem zmeniť a jazdiť podstatne vyrovnanejšie,“ dodáva. O päť dní môže svoje slová potvrdiť.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ