Kanoisti štartujú sezónu na ME. Štvorkajak bez háčika

Michal Mašľany | 28.04.2015 21:32
Štvorkajak Foto:
Mladý slovenský štvorkajak.
Vlani našli ideálne zloženie posádok, tento rok chcú získať čo najviac olympijských miesteniek. Slovenskí rýchlostní kanoisti majú pred sebou prvý z troch vrcholov sezóny. Od piatka do nedele sa predstavia na majstrovstvách Európy v Račiciach.

Radi by z vody vylovili čo najviac dobrých umiestnení ozdobených o nejakú medailu. Najväčšiu prioritu však budú mať až augustové majstrovstvá sveta v Miláne, ktoré budú zároveň kvalifikáciou do Ria. Ešte pred nimi sú na programe júnové Európske hry v Baku.

„Všetci počas zimy aj na jar tvrdo pracovali, aby boli úspešní najmä na majstrovstvách sveta. Verím však, že prezentácia pred médiami, fanúšikmi aj trénermi prostredníctvom ME je tiež veľmi dôležitá a chcú uspieť aj v Račiciach. Dúfame, že čo najviac lodí si vyjazdí postup do finále a niekto pridá i medailu,“ tvrdí športový riaditeľ Slovenského zväzu rýchlostnej kanoistiky Filip Petrla.

Vedenie zväzu si tradične najviac sľubuje od posádok v K2 a K4. Ambície štvorkajaka však výrazne naštrbili zdravotné problémy. Gábor Jakubík mal tréningový výpadok pre zápal priedušiek a háčika Marka Krajčoviča vyradili z hry problémy so zubom. Musí brať antibiotiká a v lodi ho tak nahradil talentovaný Denis Myšák.

„Štart na seniorských majstrovstvách Európy beriem ako veľkú príležitosť a možnosť nazbierať cenné skúsenosti. S chalanmi zo štvorkajaka sme absolvovali vlaňajšiu prípravu i tohtoročné sústredenie, čiže sa dobre poznáme. Zvyknúť si na sedenie v káštvorke však nie je vôbec jednoduché. Vyžaduje si veľa spoločných tréningov,“ hovorí Myšák.

Háčik je v štvorkajaku najdôležitejší člen posádky. O to bude mať 19-ročný mladík náročnejšiu pozíciu. Jeho výhodou zas je, že doterajšie úspechy v juniorských kategóriách dosahoval najmä v K2 s Tiborom Linkom, pričom sedel v lodi vpredu.

„Keď už sa nám niečo takéto malo prihodiť, je dobré, že sa to stalo teraz a nie pred majstrovstvami sveta,“ vraví najstarší člen štvorkajaka Gábor Jakubík. Vlani si štvorica Krajčovič, Michálek, Jakubík, Demin vybojovala v Brandenburgu striebro.

„Na Slovensku momentálne máme niekoľko mladých talentovaných kajakárov, ktorí šliapu na päty členom štvorkajaka. Chalani musia cítiť konkurenciu, je vždy prospešná,“ poznamenal Petrla. Kádvojka v zložení Erik Vlček, Juraj Tarr vlani príjemne šokovala na MS v Moskve triumfom na 1000 i 500 m trati.

„Veríme, že sa dokážu medailovo presadiť už v Račiciach, ktoré netradične skoro otvárajú novú sezónu. Na šampionát nastupujú z hrubej prípravy, no som presvedčený, že sú schopní zajazdiť dobrý výsledok,“ poznamenal prezident zväzu Robert Petriska.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ