Povzbudzovať na mieste môže až dvetisíc Slovákov

Eva Žgravčáková, Pravda | 07.02.2014 14:00
fanusicka Foto:
Ilustračné foto.
Našich olympionikov môže prísť do dejiska zimných Hier povzbudiť možno okolo dvetisíc Slovákov, čo by mohlo byť v rámci zimných Hier zatiaľ najviac. Okrem zhruba stočlennej olympijskej výpravy zavíta na športoviská aj viac ako 300 našincov, ktorí si už zakúpili vstupenky cez oficiálneho slovenského predajcu.

Okrem nich však budú sedieť v hľadisku aj ďalší športoví, štátni predstavitelia, či sponzori, no a v neposlednom rade Slováci pracujúci a žijúci v Rusku. Tých je podľa posledných odhadov Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí viac ako dvetisíc, ale, prirodzene, nie každý zvolí drukovanie domovine priamo na tribúnach.

So štartom olympijských hier zdraželi aj letenky do Soči, v niektorých prípadoch až o sto eur. Priame spojenie je v ponuke len v prípade odletu z Mníchova a let trvá potom niečo vyše troch hodín. „Z Prahy je možné letieť od 449 eur za spiatočnú letenku. Prestup je v meste Kyjev. Z Viedne sa dá letieť od 472 eur za spiatočnú letenku. Prestup je takisto v Kyjeve. Pri voľbe odletu z Budapešti je cena spiatočnej letenky 490 eur. Prestupuje sa vo Varšave a v Moskve,“ vymenúva varianty Michal Repa z portálu pelikan.sk. Podľa jeho slov sa záujem o letenky do Soči oproti vlaňajšku zvýšil takmer sedemnásobne, no zatiaľ je to len o vyhľadávaní cien a možností letu.

K priamemu nákupu pristúpili desiatky Slovákov. „Cez agentúru Stars&Friends Marketing, ktorá je oficiálnym predajcom vstupeniek na ZOH v Soči pre verejnosť, si vstupenky zakúpilo viac ako 300 osôb,“ vraví Eva Gažová zo spoločnosti Slovenská olympijská marketingová. Predajca okrem vstupeniek ponúka aj balíčky, v cene ktorých je ubytovanie, letenka a, samozrejme, lístky na hokejové zápasy, biatlon, bežecké lyžovanie, krasokorčuľovanie či alpské lyžovanie. Cena sa pohybuje od 2 990 do 5 800 eur pre dve osoby.

Gažová hovorí, že zimné olympijské hry v Soči budú počtom slovenských návštevníkov najpočetnejšie zastúpené. „Nemôžeme porovnávať zimné olympijské hry a olympijské hry v lete. No môžeme povedať, že záujem o olympijské hry je každou olympiádou väčší. Zatiaľ najväčší záujem bol určite o Londýn 2012,“ tvrdí Gažová. Do Londýna si vtedy cez oficiálneho predajcu zakúpilo vstupenky viac ako tisíc Slovákov.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ