Nadal postúpil na Turnaji majstrov do finále, vyzve Djokoviča

SITA | 10.11.2013 16:53, aktualizované: 
Rafael nadal, Roger Federer Foto: ,
Rafael Nadal (vľavo) a Roger Federer po semifinálovom zápase Turnaja majstrov.
Španielsky tenista Rafael Nadal po troch rokoch druhý raz vo svojej kariére postúpil do finále výberového šampionátu Barclays ATP World Tour Finals v Londýne.

Líder svetového rebríčka zvíťazil v úvodnom nedeľňajšom semifinále dvojhry nad bývalou jednotkou renkingu Rogerom Federerom zo Švajčiarska v už 32. vzájomnom zápase za 80 minút 7:5, 6:3.

„Som veľmi spokojný. Zatiaľ sa mi darí perfektne sa lúčiť so sezónou, ktorá je jedna z mojich najlepších. Turnaj, na ktorom som v minulosti prehrával a neprinášal mi veľa radosti, mi tentoraz vychádza skvele. Roger mal trochu smolu v tom, že včera hral proti Juanovi Martínovi Del Potrovi. Ja sa budem vo finále usilovať zo všetkých síl. Je to výnimočné podujatie, jedno z najlepších v tenisovom svete,“ cituje Nadala BBC.

Druhým finalistom sa stal srbský obhajca titulu Novak Djokovič nasadený ako druhý. Zverenec Mariána Vajdu zvíťazil v sobotňajšom semifinále nad švajčiarskym debutantom medzi elitou Stanislasom Wawrinkom, sedmičkou turnaja, za 85 minút dvakrát 6:3.

V prvom sete dosiahol Djokovič obrat z manka 1:2 s brejkom. Rozhodol na príjme v ôsmej hre, v deviatej si poradil s jednou hrozbou straty servisu. V druhej časti Srb okamžite unikol na 2:0. Nezužitkoval síce šancu na „poistku“ v tretej hre a dokonca dve možnosti v piatej, ale v pohode si udržiaval náskok brejku. V celom druhom sete odovzdal len dva fiftíny pri vlastnom servise. Postup oslavoval na returne v deviatej hre.

„Bol to zápas, ktorý som si veľmi vychutnal. Výkon bol určite najlepší z mojich doterajších na tomto turnaji. Stanovi gratulujem k skvelej sezóne vrátane tohto týždňa. Nemyslím si však, že som nezdolateľný. Nik nie je. Beriem to krok za krokom, nehľadím prehnane dopredu a pomáha mi to zachovávať si koncentráciu. Finále bude výborné. Dúfam, že publikum si ho užije, lebo mi na kurte nepochybne. Medzi mnou a Rafom sú to vždy vzrušujúce súboje. Azda sa dá skonštatovať, že sa navzájom pomerne dobre poznáme. Niet tam už nejakých tajomstiev a lepší vyhrá,“ predznamenal Djokovič.

Dvojhra – semifinále:
Rafael Nadal (Šp.-1) – Roger Federer (Švaj.-6) 7:5, 6:3 za 80 minút
Novak Djokovič (Srb.-2) – Stanislas Wawrinka (Švaj.-7) 6:3, 6:3 za 85 minút