Teraz chcem uspieť v Londýne, vraví Sagan. Pozrite si jeho Tour

Daniel Šarga, SITA | 22.07.2012 21:12
Peter Sagan Foto:
Peter Sagan.
Čo si zaumienil, to aj splnil. A potešil tisícky fanúšikov na Slovensku, ktorých počet rástol úmerne s jeho úspešnými koncovkami etáp. Peter Sagan okrášlil svoju premiéru na Tour de France víťazstvom v bodovacej súťaži.

Iba 22-ročný cyklista sa stal suverénne najlepším špurtérom na 99. ročníku najslávnejších pretekov. Ako prvý Slovák v histórii. Dekorovali ho na mieste, ktoré je už dávno synonymom cyklistickej slávy – pod parížskym Víťazným oblúkom. Od 2. etapy nosil rýchlik z Liquigasu na sebe zelené tričko najaktívnejšieho jazdca a nenechal si ho ani náhodou vziať. V celkovom súčte zdolal druhého Nemca Andrého Greipela o 141 bodov. Priepastný rozdiel.

Sagan svoju prvú Tour de France vyšperkoval troma prvými, troma druhými a jedným tretím miestom v koncovkách etáp. V prvej desiatke celkovej klasifikácie sa po jednotlivých etapách ocitol jedenásťkrát. V prudkých stúpaniach síce strácal, ale celkovo sa v kopcoch nestratil. V 14. etape v nich držal krok s najlepšími a po úspešnom úniku získal ocenenie pre najbojovnejšieho pretekára. S výnimkou prológu putoval na slávnostný ceremoniál po každej etape. Nielen v jeho tíme Liquigas-Cannondale mu prischla prezývka Tourminator.

„O budúcnosti ešte teraz nerozmýšľam. Chcem zakončiť dobre sezónu. Chcel by som uspieť na olympijských hrách, majstrovstvách sveta a potom začnem myslieť na klasické jednodňové preteky. Iní cyklisti si robili svoje meno dlhé roky, ja chcem byť originálny Peter Sagan,“ uviedol pre letour.fr slovenský cyklista.

Mladý Žilinčan veľmi túžil po víťazstve aj v záverečnej 20. etape, ktorá sa tradične končila na Elyzejských poliach v Paríži. Jeho zámer mu takmer vyšiel. Pred očami celého športového sveta napokon špurtoval druhý za Markom Cavendishom. Vyhlásený britský šprintér profitoval z výbornej práce svojho tímu Sky a hoci ho Sagan, útočiaci zozadu, na záverečných metroch dobiehal, pred neho sa nedostal.

„Dnes som chcel veľmi vyhrať. Zdolať Cavendisha však bolo veľmi ťažké. Som šťastný z výsledkov na tejto Tour, vyhral som tri etapy, mám zelený dres. Prekvapil som sám seba. Určite sa ešte môžem zlepšovať, to je isté,“ dodal pre Eurosport Peter Sagan, ktorý sa v Paríži zoznámil aj s bývalým skvelým šprintérom Mauriceom Greenom.

Saganove víťazné koncovky

1. etapa

3. etapa

**6. etapa **

Podpis na dekolt fanúšičky