Zlato zo šprintu si vybojoval Nemec Peiffer, veľký prepadák Slovákov

SITA, ko | 05.03.2011 11:58
Arnd Peiffer Foto:
Arnd Peiffer na streľbe.
Víťazom rýchlostných pretekov na 10 km na biatlonových majstrovstvách sveta v ruskom Chanty-Mansijsku sa stal Nemec Arnd Peiffer. Striebro si vybojoval Francúz Martin Fourcade, na bronzový stupienok sa postavil Nór Tarjei Bö.

Kvarteto Slovákov v početnom 125-člennom štartovom poli sklamalo. Nielenže sa ani jeden z nich nedostal na bodované priečky, ale žiadny sa nekvalifikoval do nedeľných stíhacích pretekov, v ktorých nastúpi 60 najlepších zo šprintu. Najvyššie z nich vo výsledkovej listine bol Matej Kazár na nelichotivom 78. mieste.

Pavol Hurajt: „Na strelnici dosť fúkalo. Keď som prišiel na ležku, ešte bolo bezvetrie. Prvé dva terče padli, potom prišiel vietor raz zľava, raz sprava. Smola. Šiel som to, čo som mohol, ale vôbec nie som spokojný. Po prvej streľbe som už tušil, že do stíhacích pretekov sa asi nedostanem. A stojka mi nesadla vôbec.“ 

Miroslav Matiaško: „Všetci sme strieľali veľmi zle – a ja som aj ťažko bežal. Lyže šli, ale mal som unavené nohy i ruky. Poveternostné podmienky sa menili podchvíľou, aj intenzita vetra. Počas jednej položky sa vietor otočil aj z troch strán. Po každom výstrele kontrolovať vietor sa ani nedá. Dúfal, som že do stíhačky sa niekto z nás dostane. Na šampionáte som chcel mať čo najviac štartov. Po prvej streľbe som považoval stíhačku ešte za reálnu, ale dosť som strácal bežecky. Maťo Kazár s piatimi výstrelmi vedľa mi dal pol minúty – a ja som minul tri terče…“

Pre Arnda Peiffera, ktorý o niekoľko dní oslávi svoje 24. narodeniny, je to druhý titul svetového šampióna v kariére, prvý v pretekoch jednotlivcov. Na pódiu pre medailistov si svoje minúty slávy vychutnával piatykrát v kariére (2 – 1 – 2). Svoju skvelú pripravenosť na majstrovstvá sveta predviedol už vo štvrtkových pretekoch miešaných štafiet, kde na treťom úseku odrazil útok Nóra Eleho Einara Björndalena a aj keď absolvoval o jeden trestný okruh viac ako nekorunovaný kráľ biatlonu, udržal si pre ním rovnaký náskok, s akým vybiehal na trať.

V sobotných rýchlostných pretekoch ho na ceste za zlatom nezastavil ani chybný výstrel na položke v stoji, predviedol totiž famózny bežecký výkon. Strieborný Martin Fourcade z Francúzska zaostal za ním o 13 sekúnd. Preňho to bola iba druhá medaila z MS a rovnako premiérová v individuálnom štarte. Až s bronzom sa musel uspokojiť líder celkovej klasifikácie Svetového pohára Nór Tarjei Bö, ktorý s rovnakou streleckou bilanciou ako Peiffer zaostal o vyše 25 sekúnd. Obhajca titulu spred dvoch rokov zo šampionátu v juhokórejskom Pjongčangu Ole Einar Björndalen skončil až dvadsiaty druhý.

Vystúpenie Slovákov bolo sklamaním. Najlepší bol Matej Kazár, ktorý musel značnú časť sezóny vynechať pre ochorenie, 78. miesto však ani u neho nie je ničím svetoborným. Za víťazným Peifferom zaostal o takmer tri a pol minúty. O ďalších 27 sekúnd pomalší bol Dušan Šimočko na 88. priečke, Miroslav Matiaško bol o dve pozície za ním deväťdesiaty. Pavol Hurajt si trať predĺžil o 5 trestných 150 m dlhých okruhov za rovnaký počet nepresných výstrelov a v konečnej výsledkovej listine mu patrilo 96. miesto.

Rýchlostné preteky mužov na 10 km:

1. Arnd Peiffer (Nem.) 24:34,0 min (1 trestný okruh), 2. Martin Fourcade (Fr.) +13,0 s (2), 3. Tarjei Bö (Nór.) +25,2 (1), 4. Andrej Makovejev (Rus.) +30,0 (0), 5. Emil Hegle Svendsen (Nór.) +30,4 (2), 6. Andreas Birnbacher (Nem.) +31,8 (1), 7. Christoph Stephan (Nem.) +34,8 (1), 8. Edgars Piksons (Est.) +42,9 (1), 9. Michael Greis (Nem.) +53,4 (2), 10. Andrij Deryzemľa (Ukr.) +54,9 (1), … 78. Matej Kazár +3:25,2 (5), 88. Dušan Šimočko +3:52,5 (4), 90. Miroslav Matiaško +3:54,9 (3), 96. Pavol Hurajt (všetci SR) +4:31,3 (5)