Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Z 0:2 na 3:2. Sinner dokázal veľkú vec, americkému rebelovi je z nej dodnes nevoľno. Medvedev bude týždeň mŕtvy

Bolo to prvé finále od roku 2005 bez Novaka Djokoviča, Rafaela Nadala a Rogera Federera. Bez tenisových legiend, ktoré priťahovali k televíznym obrazovkám aj nefanúšikov.

29.01.2024 14:08
Jannik Sinner, Daniil Medvedev Foto:
Jannik Sinner a Daniil Medvedev.
debata (3)

Kto zmeškal nedeľňajšie finále Australian Open, prišiel o veľa. O senzačný obrat. O pestrú škálu emócií, keď jeden bol najprv na dne, ale o dve hodiny zdvíhal ruky nad hlavu a ten druhý presne naopak.

Duel medzi Talianom Jannikom Sinnerom a Daniilom Medvedevom vošiel do tenisových dejín. Rodák z Innichenu zápas otočil zo stavu 0:2 na sety.

Pravda, nebolo to ani zďaleka prvýkrát, čo sa niečo podobné stalo vo finále grandslamového turnaja. V Open ére, teda od roku 1968, kedy sa najprestížnejšie podujatia sprístupnili aj profesionálom, ôsmykrát.

Na zápas legendárneho Björna Borga s Manuelom Orantesom si spomenú už len starší. Písal sa rok 1974 a Švéd bojoval o svoj prvý veľký titul. Mal len osemnásť, tiež prehrával 0:2 na sety, ale súper mu nedokázal zabrániť v ohromnom zvrate.

Vyčerpaný Orantes Borgovou dôslednosťou, po celý čas držaný na uzde náročným švédskym topspinom, fyzicky skolaboval a ďalšie tri sety prehral 0:6, 1:6, 1:6. Španiel bol ku koncu totálne zničený, v posledných piatich gemoch získal iba štyri body.

Borg sa stal najmladším hráčom, ktorý vyhral Roland-Garros. Zároveň sa zrodila legenda.

Björn Borg s Manuelom Orantesom. Foto: Profimedia
Björn Borg Björn Borg s Manuelom Orantesom.

Lendl vstal z mŕtvych

Na podobný finálový kúsok čakal tenisový svet ďalších desať rokov. Prsty v ňom mal tentoraz Čechoslovák Ivan Lendl. Za sebou mal už štyri neúspešné finálové účasti a všetko nasvedčovalo tomu, že séria sa natiahne a na trofej bude aj naďalej čakať.

Lendl totiž prehrával s Johnom McEnroeom 0:2 na sety.

Americký rebel bol toho roku nezdolateľný, do Paríža pricestoval s neuveriteľnou bilanciou 36:0, v semifinále prevalcoval arcirivala Jimmyho Connorsa a Lendl mal byť už iba posledným ľahkým sústom.

Podľa českého denníka Mladá fronta Dnes myslenie verejnosti pred finále vyjadrila karikatúra v jednom denníku, ktorá sa McEnroeovi musela páčiť: „Stál som na kurte a mieril puškou na Lendla, ktorý sa na druhej strane triasol, krčil a potil,“ zaspomínal si najslávnejší tenisový enfant-terrible 36 rokov po zápase.

Lenže po rýchlom vedení sa začal jeho plán rúcať. Tretí, štvrtý a piaty set vyhral rodák z Ostravy 6:4, 7:5, 7:5. Pre McEnroe to bolo také silné, že utiekol zo slávnostného ceremoniálu do šatne.

"Moja najhoršia prehra. Bolo to úplne zničujúce. Stále ma to v noci straší. Snažím sa na to pozerať z lepšej stránky, inak by som si musel vytrhať zvyšky vlasov. Ale aj tak to bola totálna pohroma.

V Paríži sa mi aj dnes ťažko komentuje. Robí sa mi zle od žalúdka, keď som na mieste a premýšľam, čo som zahodil a ako by vyzeral môj život, keby som vyhral," hodnotí spätne McEnroe, ktorý sezónu uzavrel s neuveriteľnou zápasovou bilanciou 82:3.

Paradoxne, z ôsmich finálových grandslamových obratov sa až päť udialo v Paríži. Nasledoval výbuch Medvedevovho menovca, Ukrajinca Andreja Medvedeva, ktorý mal na lopate Andreho Agassiho, ale napokon zlyhal. Rovnako nemilosrdne zatočil v sezóne 2004 Argentínčan Gaston Gaudio s krajanom Guillermom Coriom.

Od roku 2020 sme boli svedkami štyroch obratov. Najprv to dokázal na US Open Dominic Thiem a nešťastníkom bol Nemec Alexander Zverev. Novak Djokovič zasa pripravil bezsenné noci Stefanosovi Tsitsipasovi po Roland Garros 2021.

Mŕtvy Medvedev

Posledné dva veľké obraty sa viažu k Rusovi Medvedevovi. Pred dvomi rokmi takmer zdolal velikána Rafaela Nadala, ale vedenie 2:0 na sety mu bolo nakoniec málo. V nedeľu si „doprial“ neželané deja-vu.

Daniil Medvedev na Australian Open 2024. Foto: Profimedia
medvedev Daniil Medvedev na Australian Open 2024.

"Medvedev mi veľmi pripomína vášho Miloša Mečířa. Aj on hral ako veľký pán, McEnroe, Wilander, Edberg, všetkým z neho naskakovala husia koža. Miloš bol bohém.

Aj skvelý chlap, prosím, pozdravte ho odo mňa. Tiež mal trošku vyťahané tričko ako Daniil, žiadny upravený elegán, všakže?" smial sa pred dvomi rokmi Čech Tomáš Šmíd.

Podľa nebo bol olympijský šampión zo Soulu obdarený tenisovým bohom a niečo podobné je vraj aj Medvedev. Šampióni, ktorí veľa dosiahli, no mohli azda ešte viac.

„Raz som hral s Milošom štvorhru na turnaji Masters, on s ňou však nemal prakticky žiadnu skúsenosť. Všetkých sme zdolávali, Miloš returnoval vľavo, vpravo, ostatní z neho boli hotoví. Plakať sa im chcelo. Keď dal boh niekomu talent, potom jemu. A Medvedevovi tiež,“ pripomína.

Jeho aktuálna finálová bilancia na grandslamoch je žalostná – 1:5.

Toto bol však iný prípad. Za Medvedevovou poslednou prehrou nebola žiadna ľahkovážnosť, ale skôr únava. Dvadsaťsedemročný Moskovčan odohral v Melbourne štyri päťsetové súboje, dva z nich obracal zo stavu 0:2 na sety.

Na kurte strávil dovedna viac ako 24 hodín, čo je absolútny grandslamový rekord. Dovolíme si tvrdiť, že nebyť Rusovej fyzickej vyčerpanosti, trofej by si odniesol práve on.

Jannik Sinner s víťaznou trofejou za triumf vo... Foto: Profimedia
Jannik Sinner Jannik Sinner s víťaznou trofejou za triumf vo finále dvojhry mužov na Australian Open 2024.

Počas piateho setu grandslamového finále réžia zaradila do priameho prenosu infografiku, podľa ktorej v čase, keď Sinner nabehal počas celého turnaja sotva 20-tisíc metrov, Medvedev mal v nohách ešte o deväť kilometrov viac – to je obrovský rozdiel. A tiež dôkaz, že grandslamové finále sa nehrá len v nedeľu, ale prakticky celé dva týždne.

„Povedzme, že je to moja chyba, pretože predchádzajúce zápasy som mal vyhrať ľahšie, ale niekedy je to ťažké. Najbližší týždeň budem mŕtvy,“ uznal po finále aj Medvedev.

Nuž, kto ušetrí viac energie, má nakoniec výhodu. Ako Sinner v Melbourne.

Nová veľká trojka

Z Talianovej strany to bol napriek tomu veľký počín. Má stále len 22 rokov a bolo to jeho prvé veľké grandslamové finále. A otočiť stav z 0:2 na sety, to nie je len-tak.

V minulosti to najviackrát dokázali Roger Federer, Andy Murray, Boris Becker a Aaron Krickstein. Všetkým sa to podarilo desaťkrát.

Najväčším preborníkom a zároveň akýmsi milovníkom stavu 0:2 je bývalý juhoafrický tenista Kevin Curren. Celkovo až dvadsaťkrát bol na grandslamoch či v dueloch Davisovho pohára v tejto pozícii.

Jannik Suinner s trofejou z Australian Open. Foto: ČTK / AP / Andy Wong
Jannik Suinner Jannik Suinner s trofejou z Australian Open.

Sedemkrát to dokázal zvrátiť, čo je neuveriteľná úspešnosť 35 percent. Len o niečo horšie bol na tom Rod Laver.

Tenisoví analytici vypočítali, že šanca, že sa niekomu podarí vyhrať aj napriek priebežnému stavu 0:2, je v priemere 5,90 percenta – udeje sa to teda v jednom zo sedemnástich prípadov.

Čísla vravia, že najčastejšie sa to stáva na Australian Open, podľa odborníkov to vysvetľuje fakt, že sezóna sa v Melbourne prakticky len začína.

Sinner až do semifinále nestratil na turnaji ani set. Bol absolútne dominantný. Podobne, ako v novembri minulého roka na Turnaji majstrov. Jeho dlhodobá výkonosť už niečo predsa len predznamenáva. Napríklad, že podujatie v Melbourne nebol ojedinelý výstrel.

„Gratulujem Jannikovi Sinnerovi a jeho tímu k dosiahnutiu prvého z mnohých grandslamov. Oficiálne sa pripojil k Djokovičovi a Alcarazovi ako člen novej veľkej trojky,“ naznačil Paul McNamee, bývalý šéf Australian Open, čo sa môže diať v najbližšom čase.

Chce sa zlepšiť

Čaká nás mimoriadne zaujímavá sezóna. Okorenená olympijským turnajom. Adeptov na veľké triumfy je hneď viacero. Jedna hádanka už odpoveď pozná: Djokovič Zlatý slam (triumfy na všetkých podujatiach veľkej štvorky aj OH) tento rok určite nezíska, no aj naďalej zostáva veľkým favoritom prakticky pre všetky podujatia.

O slovo sa akiste bude chcieť opäť prihlásiť po Australian Open sklamaný Carlos Alcaraz. Medvedev zasa vyhlasuje, že po trpkej prehre má ešte väčší apetít po víťazstvách.

A Sinner? „Je to skvelý pocit, ale musím sa zlepšiť, lebo inak súperi nájdu cestu, ako ma zdolať,“ vraví pokorne.

Jednoducho, zrodila sa hviezda.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Lendl #John McEnroe #Daniil Medvedev #Jannik Sinner