Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Clijstersová na US Open obhájila titul

Belgická tenistka Kim Clijstersová nasadená ako druhá zvíťazila v sobotňajšom finále dvojhry žien na záverečnom grandslamovom turnaji sezóny US Open v New Yorku nad sedmičkou tohto podujatia Verou Zvonarevovou z Ruska v ich ôsmom vzájomnom súboji za 59 minút hladko 6:2, 6:1 a obhájila titul. Išlo o najkratší z odmeraných súbojov o trofej od sezóny 1980.

12.09.2010 07:38
Kim Clijstersová Foto: ,
Kim Clijstersová.
debata (6)

Najznámejšia mamička na profesionálnom okruhu Clijstersová sa radovala z triumfu na medzinárodných otvorených majstrovstvách Spojených štátov amerických aj v sezóne 2005. V areáli USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows ťahá šnúru 21 jednotlivých úspechov. Na ročníkoch 2006 – 2008 totiž chýbala. Poslednou hráčkou, ktorá predtým dosiahla double, bola od ročníkov 2000 – 2001 domáca Venus Williamsová, ktorú rodáčka z Bilzenu v piatok premohla v semifinále. Rekord US Open má hodnotu 31 jednotlivých zápasových triumfov bez prerušenia: v rokoch 1975 – 1979 sa to podarilo Američanke Chris Evertovej.

Clijstersová v sobotu bola v podstate už tradične lepšia v úderovej istote (nevynútené chyby 15:24), dosť však zarazilo, že na hlavnom dvorci Arthur Ashe Stadium s 23-tisícovou kapacitou tribún dominovala aj na „winnery“ – 17:6. Platne trafila 77% prvých podaní a pripísala si 78% takto rozohraných bodov. Od utorka 26-ročná moskovská rodáčka Zvonarevová mala v rovnakých štatistikách údaje len 66%, resp. 48% a veľmi citeľne zaostala aj v efektivite po druhom servise (36% proti 55%). Zdolaná zvládla len 6 z 11 zákrokov pri sieti, šampiónke sa vydarilo 10 zo 14 zásahov vpredu a premenila 4 z 5 brejkbalov. Ruska nezužitkovala ani jednu z dvoch možností na prerazenie servisu. Prvú, ktorá zároveň za stavu 1:3 v druhom dejstve bola aj poslednou reálnou šancou na návrat do diania, odvrátila Belgičanka esom, napokon svojím jediným. Clijstersová nazbierala od skóre 2:2 sedem gemov v rade, postarala sa o to aj pasážou, v ktorej na body vynikla 15:1.

Dvojnásobná majsterka sveta WTA Tour z koncoročného „výberového“ šampionátu Clijstersová, ktorá po návrate na dvorce v auguste 2009 zvládla všetkých 5 finále, upravila v bilancii z duelov s bronzovou medailistkou z predvlaňajších pekinských OH na 6:2. Prekonala ju prvý raz po návrate z materskej dovolenky. Tento rok Zvonarevovej podľahla vo Wimbledone i Montreale, hoci zhodne uspela vo vstupnom sete. Teraz jej obrat nepovolila. Stále platí, že posledné trojsetové finále US Open sa odohralo už v roku 1995. Len tri gemy na konte zdolanej tu naposledy boli v sezóne 1976.

Dvadsaťsedemročná niekdajšia jednotka svetového rebríčka WTA Tour Clijstersová si odnáša 2000 bodov do renkingu a základnú prémiu 1,7 milióna USD, ku ktorej získala aj 500 000 dolárov navyše ako druhá z hodnotenia Bonus Challenge v rámci letnej zámorskej „hardovej“ šnúry Olympus US Open Series. Zdolanej patrí 1400 bodov a 850 000 USD.

Veľkým paradoxom je fakt, že finalistka nedávneho Wimbledonu Zvonarevová stúpne v počítačovom poradí k 13. septembru z 8. pozície na 4. miesto, zatiaľ čo Clijstersová klesne z 3. priečky na 5. post. Rusku okrem toho môže aspoň trochu utešiť aj fakt, že Belgičanka zažila až 4 neúspechy vo finále na úrovni „veľkej štvorky“, kým sa konečne presadila.

„Nejaké tie skúseností určite pomáhajú. Pre Veru je to nepochybne ťažké, ale mne trvalo šesť či sedem grandslamových finále, kým som si na to vypätie ako – tak zvykla,“ chlácholivo podotkla Clijstersová, v ktorej lóži nechýbali manžel Brian Lynch a 2,5-ročná dcérka Jada. Zronená Zvonarevová, ktorá v 1. kole vyradila slovenskú kvalifikantku Zuzanu Kučovú a až do soboty neodovzdala na tomto turnaji ani set, hlesla: „Kim jednoducho hrala úžasne a zaslúžila si triumf.“ Belgičanka má na konte 39 primátov, Ruska 10. V New Yorku už získala trofeje vo štvorhre žien (2006 s Francúzkou Nathalie Dechyovou) i mixe (2004 s domácim Bobom Bryanom).

Finalistka MS WTA Tour 2008 Zvonarevová v semifinále značne nečakane, ale o to zaslúženejšie zmarila jednotke podujatia Caroline Wozniackej z Dánska sen o premiérovej trofeji z Majors i poste jednotky renkingu namiesto Američanky Sereny Williamsovej, resp. o šeku na dovedna 2,7 milióna USD (aj s bonusovým miliónom). Bývalým modelom Sergejom Demechinom koučovaná Ruska dosiaľ nebola nad 5. pozíciou v hodnotení. V New Yorku mala pred začiatkom ročníka 2010 maximum v podobe osemfinále už zo sezóny 2004 i vlaňajška, keď proti Talianke Flavii Pennettovej premrhala 6 mečbalov.

Dvojhra žien – finále:

Kim Clijstersová (2-Belg.) – Vera Zvonarevová (7-Rus.) 6:2, 6:1

6 debata chyba