Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zrážka generácií nemá favorita. Alcaraz vyzerá nemilosrdne, ale nikdy neodpisujte Djokoviča

Keď predminulý týždeň organizátori Roland Garros ukončili slávnostný žreb, prst mnohých spočinul na jednom dni - piatok 9. júna.

09.06.2023 08:00
Novak Djokovič, Carlos Alcaraz Foto:
Novak Djokovič a Carlos Alcaraz.
debata (13)

Práve vtedy mali na seba v semifinále naraziť Novak Djokovič a Carlos Alcaraz. Starnúci šampión a jeho nový vyzývateľ.

Papierové predpoklady sa naplnili a dnes je tá veľká chvíľa. Nepatrí sa to povedať nahlas, ale poobede budeme svedkami predčasného finále slávneho antukového grandslamu.

„Hotové sci-fi,“ usmieva sa Ján Krošlák, bývalý slovenský tenista. „Celý svet sa na to teší,“ dupľuje Filip Polášek, výborný deblista.

Dámy a páni, chystajte popcorn.

Karolína Muchová Čítajte viac Semifinále bez Češiek je tenisový oxymoron. Ťahajú ich ako bielych králikov z kúzelníckeho klobúka

Do poslednej kvapky

Ak sme si mysleli, že po odchode Rogera Federera a dlhodobom zranení Rafaela Nadala zostane na tenisovom kurte prázdno, ukazuje sa, že pravda je to len polovičná. Tenis má stále čo ponúknuť. Nový náboj. Iné príbehy.

Semifinále Djokoviča s Alcarazom je konečne to, o čom sa dlho hovorí. O strete dvoch generácií. Avšak zatiaľ čo donedávna sme vždy vedeli, kto je Dávid a kto Goliáš, dnes len tipujeme. Pripomíname, že Djokovič vyhral na úrovni veľkej štvorky dovedna 353 zápasov, Alcaraz 35.

Svet kurzových stávok v tom má jasno – vyhrať by mal mladý Španiel, o ktorom Djokovič vraví, že mu niekoho pripomína. Nuž, Alcaraz je naozaj ako mladšia verzia Nadala. Neskutočne agresívny a rýchly.

Ak by sme kurzy premenili na percentá, potom stávkové kancelárie veria, že rodák z El Palmaru má 67-percentnú šancu zvíťaziť. Asi preto, že v doterajšom priebehu Roland Garros si počínal nesmierne dominantne.

Alexander Zverev Čítajte viac Osemnásť hodín spánku, ďalšie štyri sex a jedlo za dvoch. Keď si tenisový lev vyvrtol členok, bolelo to aj cez obrazovku

Spôsob, akým vo štvrťfinále vyprevadil z kurtu Stefanosa Tsitsipasa, zaváňal neobyčajnou krutosťou. Slávny John McEnroe v tej chvíli povedal, že nikdy nevidel takého dobrého 20-ročného tenistu, akým je dnes Alcaraz.

Raz už Djokoviča premohol. Stalo sa to vlani v Madride. Bol to mimoriadne vyrovnaný duel, ktorý v treťom – rozhodujúcom – sete preklopil na stranu víťaza až tajbrejk.

Experti vravia, že z ich jediného vzájomného súboja ťažko robiť závery. Madridská antuka je vraj iná ako parížska, Alcaraz mal minulý rok iba devätnásť a Djokovič zasa za sebou ťažké mesiace, keďže kvôli odmietaniu vakcíny dlho nemohol hrať.

Nech si už o Djokovičovej šanci myslia bookmakeri čokoľvek, Srba by ste nikdy pred zápasom nemali odpisovať. Bez ohľadu na to, či je zranený alebo sa mu len nedarí, dokáže nájsť spôsob, ako zvíťaziť.

„Semifinále grandslamu je udalosť, veľký zápas. Som pripravený odohrať možno najdlhší duel na turnaji… Budem bojovať do poslednej kvapky potu a poslednej štipky energie,“ vraví 36-ročný Belehradčan.

Vzbudila obdiv i kritiku. Kto je Daria Kasatkinová Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
 Je najlepšou ruskou tenistkou súčasnosti. Meno...

„Ak chcete byť najlepší, musíte zdolať najlepších,“ opätuje Alcaraz s tým, že práve Djokovič bude – vzhľadom na minulosť – v dnešnom zápase favoritom.

Veria viac Alcarazovi

Oslovili sme teda niekoľko tenisových osobností, aby povedali názor pred očakávaným stretnutím. Dominika Cibulková síce viac sleduje ženské zápasy na Roland Garros, ale stihla si už pozrieť aj súboj Djokoviča. „Novak je Novak, nikdy ho nemôžete odpísať, ale ja tentoraz favorizujem Alcaraza,“ odpovedala na otázku Športwebu.

Krošlák to vidí rovnako, očakáva však veľmi tuhý boj. „Silný zápas, všakže? Obaja budú musieť siahnuť na dno síl. Ťažko povedať, kto vyhrá. Ja však verím skôr Alcarazovi.“ Niečo podobné si myslí aj legendárny Švéd Mats Wilander.

Polášek zasa tvrdí, že uspeje ten, kto bude na kurte konzistentnejší. Práve Srb s tým má občas problém, často sa rozbieha pomaly. Aj vo štvrťfinále proti Chačanovovi začal hrať svoj najlepší tenis až po dvoch hodinách na kurte.

Carlos Alcaraz, Stefanos Tsitsipas Čítajte viac Djokovič otočil zápas s Chačanovom. V boji o finále ho čaká Alcaraz, ktorý Tsitsipasa nešetril

Ale keďže je to Djokovič, väčšinou to stačí. Experti pripomínajú, že pre Alcaraza bude dôležitý prvý set. Ak ho nevyhrá, potom vraj bude mať problém. Lebo ovládnuť proti Belehradčanovi dva sety po sebe, je občas nadľudská úloha.

A je tu ešte jeden faktor, na ktorý upozorňujú tenisoví insajderi: Španiel odohral doterajších päť duelov vo veľkom štýle. Predovšetkým v posledných troch – proti Shapovalovovi, Musettimu a Tsitsipasovi – sa akoby ani nezapotil. Pritom sú to hráči zo širšej, resp. priamo zo svetovej špičky.

Spája ich však jedna vec – všetci hrajú jednoručný bekhend, čo je voda na Alcarazov mlyn. Ten má proti tenistom s jednoručným úchopom 95-percentnú úspešnosť. Proti obojručným 75-percentnú.

Všíma si to aj Craig O'Shannessy, rešpektovaný tréner na okruhu ATP: "Tento fakt ho nepripravil na semifinále s Djokovičom.

Na druhej strane, Novak odohral dva naozaj ťažké zápasy proti hráčom so silným obojručným bekhendom – proti Davidovichovi Fokinovi a Chačanovovi. Skvelá príprava, aby teraz mohol čeliť Alcarazovi."

Karolína Muchová Čítajte viac Muchová v treťom sete vstala z popola a zahrá si finále na úkor Sobolenkovej. Češku čaká obhajkyňa

Austrálčan v podrobnej analýze očakáva víťazstvo 22-násobného grandslamového šampióna. Stane sa to údajne po päťsetovej bitke. Ako jeden z dôvodov uvádza obrovskú motiváciu Djokoviča.

"Novak je horúcim favoritom na víťazstvo vo Wimbledone. Ak sa mu to podarí, bude mať odtiaľ osem titulov – presne ako Roger Federer. Uznajte, že to je motivácia navyše.

Ak však vyhrá Roland Garros aj Wimbledon, bude vlastniť 24 grandslamov a diskusia o najlepšom hráčovi všetkých čias sa môže skončiť. Všetky tieto vonkajšie faktory ženú vpred hráčov, ktorí chcú vytesať svoje meno do kameňa nášho športu," doplnil O'Shannessy.

Dva symboly

To všetko je však len teória. Rozhodne sa na kurte. Ktovie, možno v jedinej výmene. V každom prípade Deň D je tu.

Podľa mnohých je to tenisový zápas roka. Súboj momentálne najlepších hráčov sveta. Symbolu generácie, ktorá stále nechce odísť, proti tej, ktorá by rada zaujala jej dosiaľ nedotknuteľné miesto.

Na parížskej antuke sa stretne skúsenosť a zmysel pre moment so silou a mladíckou nebojácnosťou. Alebo absolútna disciplína s nepredvídateľnos­ťou, ako píše britský The Telegraph.

Do červenej antuky sa dnes bude vpisovať história.

Tenistky s tetovaniami. Aké na sebe nosí Slovenka? Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Niektoré skrývajú pod šatami, ďalšími sa hrdo...

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Novak Djokovič #Carlos Alcaraz #Roland Garros 2023