Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nepodporujem vojnu ani Lukašenka! Sobolenková prvýkrát otvorene odsúdila inváziu na Ukrajinu

Bieloruská tenistka Arina Sobolenková v utorok otvorene odsúdila inváziu na Ukrajinu, ktorú vlani vo februári rozpútalo Rusko s podporou jej domoviny.

06.06.2023 18:14
Arina Sobolenková Foto: ,
Arina Sobolenková.
debata

Po postupe do semifinále Roland Garros vyhlásila, že nepodporuje vojnu a ani bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Sobolenková sa doteraz ku konfliktu nevyjadrovala. Počas grandslamového turnaja v Paríži na ňu vyvíjali tlak, aby sa dištancovala od svojho údajne blízkeho vzťahu s prezidentom, ktorý je kľúčový vojenský spojenec Moskvy.

Sobolenková Čítajte aj Sobolenková vyradila Svitolinovú, Bieloruska potom čakala pri sieti. Čo to robí, nechápala Ukrajinka

„Nepodporujem vojnu, čo znamená, že nepodporujem ani Lukašenka,“ povedal svetová dvojka po tom, čo v utorok zdolala Jelinu Svitolinovú z Ukrajiny 6:4, 6:4.

„V Bielorusku sme odohrali množstvo zápasov Pohára federácie. On (pozn. Lukašenko) bol na našich dueloch a fotil sa s nami. Vtedy sa nedialo nič zlé v Bielorusku a ani na Ukrajine či v Rusku,“ uviedla pred novinármi.

Sobolenková predtým na Roland Garros zrušila dve plánované tlačovky s odôvodnením, že sa necíti bezpečne, pretože musela čeliť množstvu otázok na jej vzťah s Lukašenkom.

779862489 Čítajte aj Incident na Roland Garros: Ukrajinka nepodala ruku svetovej dvojke, tribúny ju vypískali

K odsúdeniu vojny ju tlačili aj ukrajinské súperky, Marta Kosťuková po zápase 1. kola a ani Svitolinová v utorok jej nepodali ruku.

"Nechcem, aby bola moja krajina zapojená v akomkoľvek konflikte. Povedala som to už veľakrát, poznáte môj názor.

A nechcem, aby bol šport zapletený do politiky, pretože ja som iba dvadsaťpäťročná tenistka. Ak by som chcela byť politická, nebola by som tu. Nechcem sa angažovať v politike," uviedla.

Bouzková tenis Čítajte aj Ty bonzáčka! Na českú hviezdu sa valí kritika, postarala sa o diskvalifikáciu drobnej Japonky

Sobolenková sa v minulosti viackrát stretla s Lukašenkom. V roku 2018 si s ním vyžiadala osobné stretnutie medzi štyrmi očami, o čom informovala štátna agentúra Belta.

O rok neskôr v rozhovore pre vtedy najväčší nezávislý portál Tut.by s nadšením hovorila o bieloruskom vodcovi. Režim portál zakázal po obrovských demonštráciách proti prezidentovi v roku 2020.

Sobolenková si v posledný deň toho roku pripila na ten nasledujúci v Minsku práve s Lukašenkom a prezident sa o nej vyjadroval pochvalne aj v januári, keď vyhrala Australian Open.

Tenistky s tetovaniami. Aké na sebe nosí Slovenka? Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Niektoré skrývajú pod šatami, ďalšími sa hrdo...
debata chyba
Viac na túto tému: #Arina Sobolenková