Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Pokračovanie článku: Djokovič poriadne zaťal do živého, Kosovo označil za srdce Srbska. Ozývajú sa hlasy, aby ho poslali z Roland Garros preč

Už aj v minulosti

Djokovič – okrem iného – pripomenul aj to, že z Kosova pochádza jeho otec Srdjan. Ten v minulosti podľa internetového rádia B92 uviedol, že jeho syn je „nacionalista“, rovnako ako on a aj „väčšina ľudí v Srbsku“.

"To nie je hlúpe, milujeme svoju krajinu. Nie je to tak, že nenávidíme cudzí národ a cudziu krajinu. Vy ste vstúpili do našej krajiny a viete, že je to naša svätá zem, ako je pre Židov Jeruzalem.

Najväčšie talenty ženského svetového tenisu Fotogaléria - 19 fotiek Všetky fotky
Pozrite si najväčšie talenty svetového ženského...

Preto budeme vždy stáť pri našom Kosove a našom národe tam dole. Nemyslite si, že sa na tom niečo zmení za desať, dvadsať, sto či tisíc rokov. Kosovo bude vždy srdcom Srbska," povedal pred tromi rokmi Srdjan Djokovič.

Potreboval sa zastať svojho syna, ktorý vyvolal vášne po triumfe v ATP cupe. Na videu, ktoré sa po triumfe rozšírilo na sociálnych sieťach, bolo vidieť, ako Djokovič so spoluhráčom Viktorom Troickým spoločne spievajú piesne Pochod na Drinu a Vidovdan. Tie sú v niektorých krajinách bývalej Juhoslávie považované za hymny srbského nacionalizmu.

To zasa naštvalo vtedajšieho kosovského veľvyslanca v Bulharsku Edona Canu.

„Po vojenskom pochode pokračovali s Kosovom! Môžeš byť víťaz ATP, ale zostaneš primitív, zaostalec a obyčajný balkánsky nacionalista a šovinista. Nie je náhoda, že Novak Djokovič je najmenej obľúbený tenisový šampión v dejinách,“ nediplomaticky napísal kosovský diplomat.

Novak Djokovič, Rafael Nadal Čítajte viac Uvoľnený Djokovič: Nadal mi nechýba. Slovenka sa lúči s Parížom už v 1. kole

Kosovo vyhlásilo nezávislosť v roku 2008, Belehrad, ale napríklad aj Slovensko, ju dodnes odmietajú uznať. Srba Milorada Čaviča v ten istý rok vylúčili z MS v plávaní, keďže si prišiel pre zlato za víťazstvo v pretekoch na 50 metrov motýlik v tričku s nápisom „Kosovo je Srbsko“.

„Tým, že som si vzal toto tričko, sa na názore USA, OSN ani Európskej únie nič nezmení. To už je hotová vec. Chcel som len povzbudiť ľudí,“ vysvetľoval Čavič.

Že Kosovo patrí Srbsku v podobnom čase – tesne po vyhlásení suverenity – niekoľkokrát spomenul aj Djokovič.

© Autorské práva vyhradené

190 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #Novak Djokovič #Roland Garros