Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Djokovič poriadne zaťal do živého, Kosovo označil za srdce Srbska. Ozývajú sa hlasy, aby ho poslali z Roland Garros preč

Bola to pomerne rýchla záležitosť. Novak Djokovič vstúpil do antukového Roland Garros veľmi suverénnym spôsobom.

30.05.2023 12:24
Novak Djokovič Foto:
Novak Djokovič.
debata (190)

Američana so srbskými koreňmi Aleksandara Kovačeviča zmietol z kurtu 6:3, 6:2, 7:6 (1). Skvelý výkon potom prehlušil pár slovami, ktoré napísal na objektív kamery. „Kosovo je srdcom Srbska. Zastavte násilie.“

A problém je na svete…

Organizátori mlčia

Gesto 22-násobného grandslamového šampióna rezonuje po celom svete. O tom, čo sa udialo v pondelok v Paríži, informujú všetky médiá a rozoberajú sociálne siete. Niektorí dokonca volajú po tom, aby 36-ročného rodáka z Belehradu poslali zo slávneho francúzskeho turnaja domov.

Jeho vyjadrenia totiž prišli v čase, keď mierové sily v Kosove (KFOR) pod vedením NATO potvrdili, že 25 ich vojakov bolo zranených pri stretoch s etnickými Srbmi na severe Kosova.

Násilnosti vypukli na severe krajiny cez víkend po tom, ako v oblastiach s prevahou Srbov dosadili do starostovských úradov etnických Albáncov. Tieto strety boli posledným z viacerých incidentov, keďže napätie v regióne za posledný týždeň prudko vzrástlo.

Novak Djokovič Čítajte viac Žiadny problém. Djokovič suverénne postúpil do druhého kola Roland Garros

Srbsko uviedlo svoju armádu do stavu najvyššej pohotovosti a k hraniciam s Kosovom vyslalo viac vojakov.

Medzi tým, ako Djokovič zišiel z kurtu a následnou tlačovou konferenciou, ktorú absolvoval, uplynulo niekoľko desiatok minút. K srbskému šampiónovi sa donieslo, aké vášne vyvolala jeho veta a preto musel reagovať.

„Nie som politik a ani nemám v úmysle vstupovať do tejto diskusie,“ povedal novinárom. „Ako Srba ma však bolí, čo sa deje v Kosove. Našich ľudí vyhnali z obcí. To je to najmenej, čo som mohol urobiť. Ako verejná osoba cítim povinnosť prejaviť podporu našim ľuďom a celému Srbsku,“ pokračoval.

Predovšetkým na Twitteri sa objavilo viacero príspevkov, ktoré vyzývali organizátorov, aby poslali Djokoviča z Roland Garros domov.

Daniela Hantuchová Čítajte viac Stačilo niekoľko slov a slzy sa nedali zadržať. Hantuchovú pred kamerami premohli emócie

Podľa všetkého sa tak nestane. Francúzska tenisová federácia totiž pre agentúru Reuters uviedla, že neexistujú „žiadne oficiálne grandslamové pravidlá o tom, čo hráči môžu povedať. K tejto záležitosti preto nevydáme žiadne vyhlásenie ani nezaujmeme žiadne stanovisko.“

Ozval sa však bývalý kosovský minister zahraničia Petrit Selimi. Podľa neho sú Djokovičove slová neprijateľným politickým a iredentistickým posolstvom.

„Takže ak ruský hráč zajtra napíše ‚Krym a Donbas sú srdcom Ruska. Zastavte násilie‘, bude to v pohode? Djokovič v minulosti podporil viaceré srbské nacionalistické záležitosti,“ napísal na Twitteri.

V noci z pondelka na utorok vandali v kosovskom meste Orahovac zničili populárnu nástennú maľbu, na ktorej bol srbský tenista.

Na kritické ohlasy napokon zareagoval aj Djokovič. Najprv tak, že svoje slová na kamere zvečnil aj na Facebooku a potom, medzi srbskými novinármi, rozvinul ďalej svoju myšlienku.

Tenistky s najrýchlejším podaním v histórii Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Ich podania presahovali rýchlosť 200 km/h....

"Počul som, že na sociálnych sieťach bolo veľa kritiky. Neviem, či ma niekto potrestá, ale urobil by som to znova. Som proti vojnám a konfliktom akéhokoľvek druhu.

Kosovo je naše srdce, bašta, centrum najdôležitejších udalostí, odohrala sa tam najväčšia bitka, je tam najviac kláštorov. Je mnoho dôvodov, prečo som to napísal."

© Autorské práva vyhradené

190 debata chyba
Viac na túto tému: #Kosovo #Novak Djokovič #Roland Garros